Krievijas specdienestos sāktas “tīrīšanas”

Ārvalstīs
Sargs.lv/Meduza
Krievijas diktators un kara noziedznieks Vladimirs Putins
Foto: AFP/Scanpix

Pēc sākotnēji neveiksmīgā Krievijas iebrukuma Ukrainā, kurā jau bojā gājuši vairāk nekā 12 tūkstoši agresorvalsts karavīru, aizturēti vairāki Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) darbinieki. Šis fakts norāda, ka sākusies “tīrīšana”, jeb neveiksmēs vainojamo apcietināšana Krievijas spēka struktūrās.

Saskaņā ar ilggadējo Krievijas specdienestu pētnieku Andreja Soldatova un Irinas Boroganas datiem, Krievijas diktators Vladimirs Putins, redzot, ka iepriekš pret Ukrainu plānotais zibenskarš nav izdevies, iespējams, sapratis, ka ir maldināts no Krievijas specdienestu puses.

Pirmās “tīrīšanas” sāktas FSB 5.dienestā. Tā vadītājs Sergejs Beseda un viņa vietnieks šobrīd atrodas mājas arestā. Zīmīgi, ka tieši S.Beseda un viņa vadītais FSB 5.Dienests  atbild par izlūkošanu postpadomju telpā. Turklāt tieši viņš V. Putinam gatavojis analīzi par politisko situāciju Ukrainā pirms gaidāmā Krievijas iebrukuma. Tā izrādījusies kļūdaina.

Ja minētā informācija atbilst patiesībai, tad jāsecina, ka par spīti ārēji neapdomīgajiem lēmumiem, V.Putins demonstrē racionālisma pazīmes. Tas vēlreiz apliecina gan ASV, gan Izraēlas medijos publiskotajiem izlūkdienestu secinājumiem, ka nav pamata V.Putinu uzskatīt par psihiski nelīdzsvarotu līderi. Lai gan viņš ir saistībā ar iebrukumu Ukrainā ir pārrēķinājies, viņš joprojām uzskatāms par racionālu un cinisku diktatoru.

Ticams, ka jau nākotnē Kremļa iniciētas “tīrīšanas” varētu skart arī citas Krievijas spēka struktūras. Domājams, ka “tīrīšanas” tiks veiktas ne tikai Krievijas specdienestos, bet arī Krievijas Bruņoto spēku vadībā.

Tāpat kā citi Krievijas vadītāji, arī diktators V. Putins sekojis agresorvalsts vēsturiskajai tradīcijai – uzturēt neveselīgu konkurenci dažādu Krievijas spēka struktūru starpā un to iekšienē. Ņemot vērā šo apstākli, nav pamata uzskatīt, ka atsevišķu augsta līmeņa FSB ģenerāļu neitralizēšana varētu veicināt tūlītēju neapmierinātības pieaugumu pašā FSB vai citās spēka struktūrās, kas jau tālāk varētu eskalēties kā tieša spēka struktūru vēršanās pret Krievijas prezidentu.

Jau ziņots, ka kopš 24.februāra, kad Krievijas diktators V. Putins uzsāka karadarbību pret Ukrainu, Krievija zaudējusi vairāk nekā 12000 kritušo un vairāk nekā divus tūkstošus tūkstoš iznīcinātas kaujas tehnikas vienību.

Dalies ar šo ziņu