“Abrams” tanku pārdošana Polijai varētu aizņemt pat divus gadus

Pasaulē
Sargs.lv/Defense News
Foto: M1A2 " Abrams" tanki Ādažu poligonā
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lai gan Polijas amatpersonas, izsludinot mērķus par 250 ASV M1A2 “Abrams” SEPv3 modeļa tanku pirkuma darījumu, pauda cerību, ka pirmās piegādes varētu būt gaidāmas jau 2022. gadā, tanku ražotāja – kompānijas “General Dynamics” izpilddirektore Fēbe Novakoviča (Phebe Novakovic) uzskata, ka bruņojuma pārdošanas līgums varētu būt ilgāks, aizņemot aptuveni divus gadus, vēsta ASV portāls “Defense News”.

“Tas, ko poļi vēlas iegādāties ir ļoti spēcīga bruņojuma sistēma. [..] Šis ir tirdzniecības darījums, kurā ASV ražotā bruņojuma sistēma tiek pārdota ārvalstij, tādējādi mēs uzskatām, ka tas varētu aizņemt līdz pat diviem gadiem,” viņa sacīja.

F. Novakoviča piebilda, ka “General Dynamics” redz arī “pieaugoša pieprasījuma signālus” no Čehijas, Rumānijas, Dānijas, Šveices un Spānijas, kā arī no Tuvo Austrumu valstīm. Tikmēr pieprasījums pēc kaujas tehnikas ASV saglabājas stabils.

Šā gada jūlijā Polijas Nacionālās aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks (Mariusz Błaszczak), paziņoja, ka Polija savām vajadzībām vēlas iegādāties “vismodernākos kaujas tankus, kas ir aprīkoti vislabākajā komplektācijā, pārbaudīti kaujās un jau sākotnēji ir būvēti, lai cīnītos ar tādiem moderniem Krievijas tankiem kā T-14 “Armata”.

Šobrī Polijas bruņoto spēku brigāžu rīcībā ir Vācijā ražotie kaujas tanki “Leopard” 2A4 un “Leopard” 2A5. M1A2 “Abrams” SEPv3 sērijas tanku pirkums Polijai ļautu atteikties no tās rīcībā esošajiem padomju modeļa T-72 un šī tipa Polijas pašas būvēto PT-91 tanku parka.

Iepriekš M. Blaščaks paziņoja, ka pirmās ASV tanku piegādes cer sagaidīt 2022. gadā Tomēr viņš neatklāja sīkākas iegādes detaļas, tostarp līguma vērtību. Polijas nacionālās aizsardzības ministrs gan piebilda, ka darījuma ietvaros Polija iegādāsies arī loģistikas paketi un simulatorus tanku apkalpes apmācībai.

Polijas potenciālais darījums saņēmis ASV kongresa atbalstu. ASV Kongresa Bruņoto spēku komiteja norāda, ka “šis darījums palielinās NATO spējas atturēt Krievijas agresiju. Komiteja aicina ASV prezidenta Džo Baidena administrāciju virzīt tālāk šo darījumu cik ātri vien iespējams.”

ASV Kongresa Bruņoto spēku komiteja arī uzdevusi ASV Aizsardzības drošības sadarbības aģentūras direktoram ziņot komitejai par progresu ASV tanku piegādei Polijas bruņotajiem spēkiem. Tiesa, pašas aģentūras apstiprinājums par iespējamo tanku “Abrams” pārdošanu Polijai ASV Kongresam vēl nav nosūtīts.

Šobrīd Polija uzsākusi vērienīgu bruņoto spēku modernizāciju un spēju attīstību, veicinot savstarpējo savietojamību ar ASV Armiju un ASV Gaisa spēkiem.

Polija jau ilgāku laiku izpilda NATO prasības par 2% līdzekļu atvēlēšanu aizsardzībai, turklāt 20% no šiem līdzekļiem tiek atvēlēti modernas kaujas tehnikas un jauna veida bruņojuma izpētes programmām.

Dalies ar šo ziņu