Polija plāno modernizēt un paplašināt savus bruņotos spēkus

Ārvalstīs
LETA/POLSKIE RADIO
bilde
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Polija plāno modernizēt un paplašināt savus bruņotos spēkus, lai tie būtu vieni no spēcīgākajiem NATO, liecina jaunais aizsardzības likums.

Izklāstot likumprojektu žurnālistiem, Polijas valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" līderis un vicepremjers Jaroslavs Kačiņskis otrdien sacīja, ka valstij, kas atrodas pie Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas, jābūt lielām spējām atturēt draudus un jāspēj pašai sevi aizsargāt ilgu laiku.

Viņš piebilda, ka bruņota konflikta gadījumā var būt nepieciešams kāds laiks NATO kolektīvā spēka mobilizēšanai.

Kačiņskis žurnālistiem sacīja, ka starptautiskā situācija, tostarp "Krievijas impēriskās ambīcijas" un hibrīdais karš, kas notiek uz Polijas robežas ar Baltkrieviju, licis pieņemt jaunus likumus, lai stiprinātu valsts aizsardzību.

Jaunais likums aizstās noteikumus, no kuriem daļa pieņemti 1967.gadā.

"Mums jārīkojas saskaņā ar seno parunu: ja gribat mieru, gatavojieties karam," sacīja Kačiņskis.

"Vai, lai izvairītos no vārda "karš", ja vēlaties mieru, stipriniet savus bruņotos spēkus," viņš piebilda.

"Mēs vēlamies, lai Polija būtu starp NATO spēcīgākajām dalībvalstīm, ja runa ir par militāro spēku," paziņoja Kačiņskis.

Viņš solīja, ka karavīru skaits un bruņojums salīdzinoši īsā laikā tiks daudzkārt palielināti. Kačiņskis arī sacīja, ka varētu tikt iegādāta jauna militārā tehnika no ASV, kā arī Eiropas sabiedrotajiem.

Viņš uzsvēra, ka Polijai nepieciešama pēc iespējas lielāka un labāk apbruņota armija.

Savukārt Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks žurnālistiem norādīja, ka jaunais aizsardzības likumprojekts atvērtu armijai jaunus finansējuma avotus, palīdzētu palielināt karavīru skaitu un tiktu izveidotas jaunas vienības, lai gan netiktu atjaunots obligātais dienests.

Dalies ar šo ziņu