Polijas valdošā partija izziņo likumprojektu, kas būtiski stiprinās valsts aizsardzības spējas

Pasaulē
Sargs.lv/Associated Press/Daily Mail
Polijas bruņoto spēku karavīri Polijas armijas dienas svinībās
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Polijas valdošās partijas “Likums un taisnīgums” pārstāvji otrdien prezentējuši “Tēvzemes aizsardzības” likuma projektu, kas paredz radikāli stiprināt valsts bruņotos spēkus.

Polijas vicepremjers Jaroslavs Kačinskis (Jaroslaw Kaczynski) skaidroja, ka šāds likums nepieciešams, jo pēdējo gadu laikā ievērojami paslitinājusies starptautiskā drošības situācija. Polijas vicepremjers tam kā piemērus minēja “Krievijas imperiālās ambīcijas” un hibrīdkaru, ko pret Eiropas Savienības valstīm, izmantojot nelegālo migrāciju, vērsusi Baltkrievija.

“Ja mēs vēlamies novērst pašu sliktāko situācijas attīstību, kas šajā gadījumā būtu karš, mums jārīkojas pēc vecās patiesības – “ja gribam dzīvot mierā, jāgatavojas karam”,” preses konferencē Polijas galvaspilsētā Varšavā paziņoja J. Kačinskis.

Viņš uzsvēra – Polija atrodas pie NATO un Eiropas Savienības Austrumu robežas, tādēļ Polijai nepieciešams vērienīgi atturēšanas spēki, lai “pašas spēkiem sevi efektīvi aizstāvētu ilgu laika periodu.”

Image
Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks un Polijas vicepremjers Jaroslavs Kačinskis/EPA/Scanpix
Foto: Foto: EPA/Scanpix
Foto: Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks un Polijas vicepremjers Jaroslavs Kačinskis/EPA/Scanpix
“Mēs gribam, lai Polija kļūtu par tādu valsti, kurai ir spēcīgi bruņotie spēki,” teica J. Kačinskis kopējā preses konferencē ar Polijas Nacionālās aizsardzības ministru Mariušu Blaščaku (Mariusz Blaszczak).

Jaunā likumprojekta mērķis ir nomainīt šobrīd spēkā esošo vēl 1967. gada pieņemto likumu. Likuma normas ļaus palielināt gan Polijas aizsardzības budžetu, gan palielināt armijas skaitlisko sastāvu, atvieglojot nekurtēšanās nosacījumus. Vienlaikus likums neparedz obligātā militārā dienesta atjaunošanu.

Polijas vicepremjers arī pauda cerību, ka Polijas bruņoto spēku spēju stiprināšanu varēs veikt, iegādājoties ASV ražoto kaujas tehniku. Tāpat Polija lūkos iespējas iegādāties Eiropā ražotās ieroču sistēmas.

Polijas valdošā partija jauno “Tēvzemes aizsardzības likumprojektu” izziņojusi laikā, kad Polija saskaras ar Baltkrievijas valdošā režīma mākslīgi izraisīto migrācijas krīzi. Atriebjoties par Eiropas Savienības piemērotajām sankcijām, Baltkrievijas pašpasludinātā līdera Aleksandrs Lukašenko režīms sekmē Tuvo Austrumu un Āfrikas migrantu nelikumīgu virzību pāri Polijas, Lietuvas un Latvijas robežām.

Polija uz šo izaicinājumu reaģējusi, nosakot ārkārtas situāciju uz robežas ar Baltkrieviju. Šobrīd Polija aktīvi nostiprina robežu ar Baltkrieviju, ceļot dzeloņstiepļu žogu, kā arī izvietojot karavīrus robežas apsardzes pastiprināšanai. Polijas valdība nolēmusi veidot pastāvīgu žogu uz robežas ar Baltkrieviju, kas būs aprīkots ar kustības sensoriem.

Dalies ar šo ziņu