Diskusiju par Lietuvas robežsargu rīcības likumību izbeigtu ES migrācijas politikas pārskatīšana

Pasaulē
LETA/BNS
Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite. Foto: EPA/Scanpix
Foto: Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite. Foto: EPA/Scanpix

Ikgadējais starptautiskās drošības un politikas forums "Rīgas konference 2021" no 15.oktobra līdz 16.oktobrim norisināsies tiešsaistē, aģentūru LETA informēja "Latvijas Transatlantiskās organizācijas" (LATO) pārstāve Renāte Grudule.

"Problēma (..) ir tāda, ka ES tiesību akti, migrācijas politika neatbilst šodienas realitātei, kad šāds uzbrukums tiek īstenots pret Lietuvu un pret visu ES, kad dzīvi cilvēki tiek izmantoti kā ierocis," žurnālistiem sacīja Bilotaite.

"Mūsu tiesiskais regulējums šodien, Eiropas tiesiskais regulējums neļauj mums veikt šos pasākumus un izmantot šos pasākumus un instrumentus, lai aizsargātu sevi un aizsargātu ES," teica ministre.

Viļņa aicina mainīt ES migrācijas politiku, lai dalībvalstīm būtu vairāk iespēju reaģēt uz hibrīddraudiem, ar kādiem pašlaik saskaras Lietuva.

"Mēs turpināsim virzīties tālāk, lai šīs izmaiņas tiktu pieņemtas, un lai vairs nebūtu tādu diskusiju, tādu šaubu, vai tas ir likumīgi," sacīja Bilotaite.

Šādi Lietuvas iekšlietu ministre komentēja Eiropas Savienības robežapsardzes aģentūras "Frontex" izpilddirektora Fabrisa Legeri teikto. ka "ir, ja pareizi atceros, 17, gandrīz 20, ziņojumi pa nopietniem incidentiem, kad ir aizdomas par pamattiesību pārkāpšanu Lietuvā".

Par Legeri izteikumiem ziņoja portāls "EUobserver".

"Cik saprotu, tad iemesls tam ir Lietuvas likumu interpretācija. Jautājums ir par to, vai Lietuvas likumi par robežu un patvērumu atbilst ES tiesību aktiem," sacījis "Frontex" vadītājs.

Bilotaite uzsvēra, ka viņa pateicas visām ES iestādēm, tostarp "Frontex", par to palīdzību migrantu krīzes risināšanā. Ministre piebilda, ka "Frontex" misija Lietuvā tuvojas noslēgumam.

Lietuvas Iekšlietu ministrija norādījusi, ka "Frontex" misija turpināsies līdz 25.novembrim, taču nav zināms, vai tā tiks pagarināta.

Kā vēstīts, krasi pieaugot nelegālo migrantu plūsmai pāri Baltkrievijas robežai, Lietuva vasarā izsludināja ārkārtējo situāciju. Kopš 3.augusta saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu Lietuvas robežsargi migrantiem liek doties atpakaļ.

No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4200 nelegālo migrantu, bet kopš rīkojuma stāšanās spēkā šķērsot robežu neatļautās vietās liegts vairāk par trim tūkstošiem ārvalstnieku.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Dalies ar šo ziņu