Turcija no ASV vēlas saņemt finansiālu kompensāciju par izslēgšanu no F-35 programmas

Pasaulē
Sargs.lv/Defense News
Turcijas prezidents Redžips Tajips Erdogans
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Turcija vēlas no ASV saņemt finansiālu kompensāciju par valsts izslēgšanu no piektās paaudzes iznīcinātāju lidmašīnu F-35 programmas, kurā Turcija sākotnēji bija gan kā detaļu piegādātājs, gan kā jauno lidmašīnu pircējs, taču, dēļ lēmuma par Krievijā ražoto zenītraķešu S-400 pirkšanu, no tās tika izslēgta, vēsta ASV aizsardzības nozares medijs “Defense News”.

Par gatavību pieprasīt ASV kompensāciju par nenotikušo darījumu žurnālistiem atceļā no tikšanās ar Krievijas autoritāro prezidentu Vladimiru Putinu šonedēļ paziņoja Turcijas prezidents Redžips Tajips Erdogans. Viņš šo jautājumu ar ASV prezidentu Džo Baidenu plāno pārrunāt nākamajā mēnesī gaidāmajā G-20 valstu sanāksmē.

Vēl viena tikšanās, kurās piedalīsies gan Turcijas gan ASV prezidents gaidāma novembrī Glāsgovā notiekošajā Klimata konferencē.

Vienlaikus Turcijas prezidents žurnālistiem pavēstīja, ka no darījuma par S-400 sistēmu iegādi no Krievijas, kas bija par pamatu Turcijas izslēgšanai no F-35 programmas, Turcija neplāno atteikties.

R.Tajips Erdogans atzina, ka pirmkārt jāvienojas par Turcijas iemaksāto 1,4 miljardu ASV dolāru kompensēšanu, kas bija paredzēti Turcijai domāto iznīcinātāju pirkšanai.

Image
Iznīcinātāji F-35
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Iznīcinātāji F-35/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Mēs iemaksājām 1,4 miljardus dolāru. Un kas ar tiem ir noticis? Vai mēs par tiem kaut ko esam saņēmuši pretim? Nē! Mums šo naudu nenācās viegli nopelnīt. Tādējādi vai nu atdodiet mums mūsu lidmašīnas, vai arī atmaksājiet naudu,” teica R.Tajips Erdogans.

Jautāts, vai Turcija plāno iegādāties papildus S-400 pretgaisa aizsardzības sistēmas no Krievijas par spīti draudiem par jaunām ASV sankcijām, Turcijas prezidents atbildēja: “S-400 iegādes process turpinās. To nav plānots pārtraukts.”

Iepriekš Turcija tika izslēgta no F-35 programmas, bet par šo sistēmu iepirkumu ASV Turcijas aizsardzības nozares industrijas amatpersonām piemēroja sankcijas. ASV stingri iebilst, ka NATO dalībvalstis iegādājas Krievijā ražotās pretgaisa aizsardzības sistēmas. Šis solis varētu radīt bažas par F-35 tehnisko datu noplūdi Krievijai.

Tomēr Turcija ir paziņojusi, ka tā savas S-400 sistēmas varētu izmantot neatkarīgi, neintegrējot tās kopējās NATO pretgaisa aizsardzības sistēmās. Pēc Turcijas vērtējuma, šādi netiktu radīti draudi pārējām NATO dalībvalstīm.

Tikmēr Turcija aizvien lolo plānus par ciešāku sadarbību ar Krieviju, tostarp aizsardzības industrijā. Nesenajā Turcijas prezidenta vizītes laikā Sočos Krievijā, abu valstu vadītāji pārrunājuši iespējas padziļināt sadarbību lidmašīnu dzinēju, iznīcinātāju lidmašīnu un zemūdeņu izstrādē.

Krievija varētu iesaistīties arī Turcijas otrās un trešās atomelektrostacijas būvē, kā arī izbūvēt Turcijas kosmosa raķešu palaišanas platformu.

Šonedēļ R.Tajips Erdogans apmeklēja Sočus, lai ar Krievijas prezidentu pārrunātu situāciju Sīrijā, kuras pilsoņkarā Turcija un Krievija katra atbalsta pretējās puses.

Dalies ar šo ziņu