Turcija nosūtīs mājup Krievijas militāros ekspertus, kuri palīdz ieviest S-400 sistēmas

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Bloomberg
Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēma S-400
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Turcija nosūtīs mājup Krievijas militāros ekspertus, kuri tai palīdzēja apgūt no Krievijas iegādāto pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400, tomēr tā pagaidām neplāno izpildīt NATO lielākās sabiedrotās – ASV prasību, pilnībā pārtraukt darījumu par sistēmu iegādi, ziņo “Bloomberg” .

Šie Turcijas paziņojumi izskanējuši pirms gaidāmās Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana un ASV prezidenta Džo Baidena tikšanās Briselē NATO samita laikā.

Domājams, ka šāds piedāvājums ir vērtējams kā Ankaras signāls kompromisam vismaz vienā no Vašingtonas prasībām, proti, par Krievijas militārā personāla klātbūtnes izbeigšanu Turcijā, kas šobrīd tur nodarbojas ar Turcijas bruņoto spēku personāla apmācību, kā arī raķešu sistēmu montāžu.

Vienlaikus Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu (Mevlut Cavusoglu) paziņoja, ka šī pretgaisa aizsardzības sistēma būs pilnā Turcijas kontrolē brīdī, kad Krievijas eksperti būs pametuši valsti.

Tiesa, Ankara vismaz pagaidām neplāno pildīt plašākas Vašingtonas prasības par pilnīgu atteikšanos no raķešu sistēmas, lai tādējādi ASV būtu pamats atcelt pret Turciju noteiktās sankcijas.

“S-400 sistēmas būs pilnā mūsu kontrolē. Mēs darbā ar tām esam apmācījuši daudzus tehniķus. Krievijas militārie eksperti vairs nepaliks Turcijā,” paziņoja Čavušoglu savas vizītes laikā Grieķijā.

Vienlaikus Turcijas ārlietu ministrs noraidīja ASV aicinājumu neaktivēt no Krievijas iegādātās raķetes. “Nav iespējams ņemt vērā citas valsts aicinājumus “nelietot” šīs sistēmas,” viņš sacīja.

ASV ilgstoši iebilst pret Turcijas plāniem pirkt Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400. Saskaņā ar ASV teikto, izmantojot šīs sistēmas, Turcija var netieši nodot Krievijai slepenu informāciju par Rietumu tehnoloģijām. Šī iemesla dēļ Turcija tika izslēgta no ASV F-35 iznīcinātāju programmas.

Dalies ar šo ziņu