Polija plāno pagarināt ārkārtējo stāvokli uz robežas ar Baltkrieviju

Pasaulē
LETA/AFP
Polijas un Baltkrievijas robeža
Foto: Foto: REUTERS/ Scanpix

Polijas iekšlietu ministrs Marjušs Kaminskis pirmdien aicinājis par 60 dienām pagarināt ārkārtējo stāvokli uz robežas ar Baltkrieviju.

Polija 2.septembrī uz 30 dienām izsludināja ārkārtējo stāvokli uz Polijas robežas ar Baltkrieviju, tostarp aizliedzot arī žurnālistiem un labdarības organizāciju darbiniekiem atrasties pierobežas zonā.

"Es ieteikšu valdībai pagarināt ārkārtas stāvokli uz Polijas un Baltkrievijas robežas," preses konferencē paziņoja Kaminskis.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru liekākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Gan Polija, gan Eiropas Savienība (ES) apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Ministrs arī brīdināja, ka desmitiem migrantu, ko aizturējušas Polijas varasiestādes, izrāda radikālisma pazīmes, tostarp saistību ar talibiem un teroristu organizāciju "Islāma valsts". Viņš sacīja, ka vairāki migranti dzīvojuši Krievijā.

Polijas Iekšlietu ministrijas sniegtie dati liecina, ka robežu ar Baltkrieviju liegts šķērsot 8200 cilvēkiem un 1200 migranti, kas šķērsojuši robežu, ir aizturēti.

Nevalstiskās organizācijas brīdinājušas, ka, iestājoties aukstākam laikam, veidojas humānā krīze, un migrantiem nepieciešams nodrošināt medicīnisko palīdzību. Organizācijas arī kritizējušas Poliju, ka tā spiež migrantus griezties atpakaļ, liedzot lūgt patvērumu Polijā.

Pēdējo divu mēnešu laikā uz Polijas un Baltkrievijas robežas gājuši bojā seši migranti.

Dalies ar šo ziņu