Baltkrievijas hibrīdkarš pret ES sāk prasīt A.Lukašenko režīma sūtīto migrantu dzīvības

Pasaulē
Sargs.lv/Stars and Stripes/LETA
Migranti pie robežas ar Poliju
Foto: Foto: via REUTERS/Scanpix

Baltkrievijas pašpasludinātā prezidenta Aleksandra Lukašenko pret Eiropu vērstā migrācija kampaņa prasījusi jau vairāku cilvēku upurus – Polijā netālu no robežjoslas ar Baltkrieviju atrastas kopumā četru migrantu mirstīgās atliekas. Līdzīgi gadījumi konstatēti arī Lietuvā, kad migranti gājuši bojā, cenšoties nelegāli šķērsot Baltkrievijas robežu ar Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis svētdien pastāstīja, ka Polijas pusē atrasti trīs miruši migranti, kuri bija mēģinājuši no Baltkrievijas nelegāli nonākt Polijā, savukārt Baltkrievijas pusē atrasts vēl vienas sievietes līķis.

Polijas premjerministrs par notikušo paziņoja savā “Facebook” profilā, tiesa, nesniedzot plašāku informāciju. Viņš gan piebilda, ka turpina uzturēt sakarus gan ar Polijas Iekšlietu ministriju, gan Robežsardzes dienestu, lai noskaidrotu šo traģisko notikumu saistību ar Baltkrievijas pēdējā laika īstenotajām provokācijām.

Pēdējo mēnešu laikā Polija, Lietuva un Latvija saskaras ar pastiprinātu Tuvo Austrumu valstu migrantu pieplūdumu, kuri nelegāli mēģina šķērsot valstu sauszemes robežas. Tam, par iemeslu ir A. Lukašenko režīma centieni destabilizēt situāciju Eiropas Savienībā, tādējādi reaģējot uz Baltkrievijai noteiktajām sankcijām.

Iepriekš Polijas premjers jau brīdināja, ka Baltkrievijā ir 10 000 migrantu, kuri tuvākajā laikā varētu mēģināt nelegāli šķērsot robežu.

"Atbilstoši mūsu datiem Baltkrievijā ir vairāk nekā 10 000 cilvēku, iespējams, krietni vairāk, kas ir pārvietoti no Tuvajiem Austrumiem, pamatā no Irākas, bet arī no Sīrijas, lai veiktu hibrīduzbrukumu," tā, Varšavā tiekoties ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti, sacīja M. Moraveckis. Viņš arī uzsvēra, ka šīs provokācijas A. Lukašenko režīms izvērš “Maskavas iedvesmots”.

To, ka Irākas kurdu migrantus varētu papildināt arī migranti no Sīrijas, apstiprina arī sociālās saziņas vietnes “Telegram” profilā “Motoļko Pomogi” publiskotā informācija, ka nesen Minskas starptautiskajā lidostā ieradusies Sīrijā reģistrētās privātās aviokompānijas “Cham Wings Airlines” reisa 6Q431 pasažieru lidmašīna “Airbus 320-212” ar borta numuru YK-BAG. Lidojums ticis veikts no Damaskas. Kā pieļauj “Motoļko Pomogi”, visticamāk ar šo reisu atvesta kārtējā migrantu grupa, jo pēdējo mēnešu laikā Minsku kā lidojumu galamērķi izvēlējusies virkne mazpazīstamu Tuvo Austrumu aviokompāniju, kas, pēc visa spriežot, Baltkrievijā nogādā migrantus.

Tikmēr traģiski gadījumi nav tikai uz robežas ar Poliju. Svētdien miris migrants atrasts arī Lietuvas-Polijas un Baltkrievijas robežas tuvumā. Kā norāda vietējās Lietuvas policijas pārstāve Edita Pacuka, vietējie iedzīvotāji, sēņodami uzdūrušies trīs Irākas vīriešu grupai. Viens no viņiem jau bija miris. Iedzīvotāji izsaukuši policiju, tādējādi pārējie divi vīrieši tika apcietināti.

Polijas Robežsardzes dienesta preses sekretāre Anna Mihalska stāsta, ka Polijas pusē, netālu no robežas ar Baltkrieviju tikušas atrastas vēl divu cilvēku mirstīgās atliekas.

Savukārt vēl citā gadījumā Polijas robežsargi izglābuši astoņus migrantus, kuri bija iestiguši purvā starp Poliju un Baltkrieviju.

Uz Polijas, kā arī Lietuvas un Latvijas robežas ar Baltkrieviju pēdējo mēnešu laikā izveidojusies krīze, jo robežu lielā skaitā nelegāli mēģina šķērsot migranti, kurus pierobežā nogādājis A. Lukašenko režīms. Šādi, dzenot migrantus Rietumu virzienā, A.Lukašenko cenšoties atriebties Rietumiem par sankcijām, kas Minskai noteiktas prezidenta vēlēšanu falsifikācijas un opozīcijas protestu brutālās apspiešanas dēļ.

Minska Tuvo Austrumu migrantus sūta pāri robežai Lukašenko režīma izvērstā hibrīdkara ietvaros, lai radītu nestabilitāti ES, skaidro rietumvalstis.

Dalies ar šo ziņu