S.Cihanovska: Lukašenko var pārdot ne tikai Baltkrievijas uzņēmumus, bet arī valsts suverenitāti

2020. gada augusta vēlēšanām Baltkrievijā vajadzēja kļūt par pagriezienu, kam bija jāpieliek punkts 27 gadus valdījušā diktatora Aleksandra Lukašenko režīmam. Izaicinājumu brutālā režīma vadonim meta Svjatlana Cihanouska, kura ātri vien pati tika pakļauta A. Lukašenko represijām. Intervijā portālam “Sargs.lv” S. Cihanouska atzīst – šobrīd A. Lukašenko, kurš pats sevi pasludinājis par prezidentu, nav leģitīmas varas. Savukārt viņa režīmam nav ilgtermiņa skatījuma Baltkrievijas attīstībai. Savas izdzīvošanas vārdā režīms sāk apdraudēt ne vien Baltkrievijas iedzīvotājus, bet arī kaimiņos esošās Eiropas Savienības valstis. Viņa uzsver - šādos apstākļos, turoties pie prezidenta krēsla, A. Lukašenko savam tuvākajam sabiedrotajam – Kremlim - ir gatavs pārdot jebko, tostarp valsts neatkarību.

Ja citkārt pirms vēlēšanām Baltkrievijā valdošais režīms bija spējis sašķelt opozīciju, apcietināt vai iznīcināt redzamākos politiskos konkurentus, tad šoreiz arestēto prezidentu amata kandidātu vietā cīņu pret režīmu turpināja viņu sievas. Tā par spēcīgāko pretendentu, kura meta izaicinājumu A. Lukašenko varai, kļuva Svjatlana Cihanouska.

Lai gan viņa tika pielaista vēlēšanām, to patiesie rezultāti tika masveidā falsificēti, lai leģitimizētu A. Lukašenko tālāko atrašanos pie varas. Ar to nebija mierā Baltkrievijas sabiedrība, sarīkojot pēdējās desmitgadēs lielākos protestus.  Režīms uz tiem atbildēja ar bezprecedenta vardarbību un represijām.

Baidoties par savas ģimenes dzīvību, S. Cihanouska bija spiesta pamest dzimteni, lai cīņu par neatkarīgu un demokrātisku Baltkrieviju turpinātu Lietuvā.

Intervijā portālam “Sargs.lv” S. Cihanouska stāsta, ka šobrīd Baltkrievijas demokrātiskā sabiedrība cīnās ar absolūti neprognozējamu un irracionālu režīmu. Lai gan Baltkrievijā A. Lukašenko režīma terors pret citādi domājošajiem turpinās un nav redzamu plašu protesta demonstrāciju, cilvēku noskaņojums nav mainījies. Baltkrievijas iedzīvotāji turpina būt radoši, meklējot veidus, kā slepeni cīnīties ar režīmu, esot pagrīdē, pastāvīgi atgādinot un pierādot, ka neapmierināto skaits ar nelikumīgi varu sagrābušo A. Lukašenko aug ar katru dienu.

Vaicāta, kā pārējās demokrātiskās Eiropas Savienības valstis var atbalstīt Baltkrievijas iedzīvotājus, S. Cihanouska uzsver – šobrīd galvenais uzdevums ir saglabāt savu konsekvenci, neatzīstot A. Lukašenko režīmu un turpinot jebkura veida spiedienu, adekvāti atbildot uz ikvienu tālāko A. Lukašenko režīma izlēcienu, kas vērsts gan pret Baltkrievijas, gan Eiropas Savienības iedzīvotāju drošību.

S. Cihanouska atzīst – A. Lukašenko politiskais flirts un lojalitātes apliecinājumi Kremlim ir bīstami Baltkrievijai.

“Viņš [A. Lukašenko] var pārdot mūsu uzņēmumus, pat mūsu suverenitāti. [..] Mēs jau esam atkarīgi no tirdzniecības ar Krieviju. Nākamais solis tālākai integrācijai ir tikai neatkarības un suverenitātes zaudēšana,” viņa saka.

Runājot par Minskas režīma uzsākto hibrīdkaru pret Latviju, Lietuvu un Poliju, S. Cihanouska uzsver – šādi A. Lukašenko atriebjas valstīm, kas atbalsta Baltkrievijas pilsonisko sabiedrību. Lai gan šāda rīcība ir dziļi pretīga, režīmam nav atlicis nekas cits, kā vien tiešā veidā piedraudēt kaimiņiem.

Tomēr cīņa par brīvību Baltkrievijā gan S. Cihanouskai, gan citiem baltkrieviem likusi beidzot apjaust – kurš ir un kurš nav īstais Baltkrievijas iedzīvotāju draugs. Latvija tāda noteikti ir. S. Cihanouska arī tic, ka žogs, kas tiks būvēts gar Latviju un Baltkrieviju pēc varas maiņas, reiz izzudīs, simbolizējot labās kaimiņu attiecības.

Dalies ar šo ziņu