Aizsardzības ministrijā godina 2023. gada lielākos Zemessardzes atbalstītājus

Nozares politika
Sargs.lv
9. februārī pasniedza Aizsardzības ministrijas Goda rakstus un Pateicības
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Piektdien, 9. februārī, aizsardzības nozares vadība svinīgajā apbalvošanas ceremonijā godināja 107 Latvijas uzņēmumus, pašvaldības, izglītības iestādes un nevalstiskās organizācijas, pasakoties par 2023. gadā sniegto atbalstu Zemessardzes stiprināšanā.

Ceremonijā piedalījās aizsardzības ministrs Andris Sprūds, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns, Zemessardzes brigāžu un bataljonu komandieri, kā arī dažādu organizāciju pārstāvji, kuri atbalstījuši Zemessardzi.

Zemessardzes atbalstītāju godināšanas pasākums jau ir kļuvis par ikgadēju tradīciju, ko Aizsardzības ministrija aizsāka 2017. gadā. Tās mērķis ir pateikties un izcelt tos uzņēmumus, darba devējus, pašvaldības, izglītības iestādes un citas organizācijas, kas īstenojušas sadarbību un sniegušas atbalstu Zemessardzei. Svinīgā vakara noslēgumā sarunā ar ‘’Sargs.lv” aizsardzības ministrs Andris Sprūds īpaši atzinīgi vērtēja līdzšinējo sabiedrības iesaisti visaptverošajā valsts aizsardzībā.

“Sabiedrības iesaiste ir visaptverošās valsts aizsardzības stūrakmens. Efektīva valsts drošība nav iedomājama bez aktīvas sabiedrības līdzdalības, un šis ir pasākums, kurš sniedz mums iespēju pateikties tiem, kuri ir ieguldījuši mūsu visu drošībā. Šie ir cilvēki, kuri lielā mērā rāda piemēru tam, cik spēcīgi, patriotiski un pašaizliedzīgi var būt mūsu Latvijas cilvēki,” atzina aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Viena no ilggadējām Zemessardzes atbalstītājām ir bijusi Latvijas Mednieku savienība (LMS), kura jau 2017. gadā noslēdza sadarbības memorandu ar Aizsardzības ministriju. Kā uzsvēra LMS valdes priekšsēdētājs Jānis Baumanis, 2017. gadā visaptverošās valsts aizsardzības koncepts vēl tikai veidojās, taču mednieki bija vieni no pirmajiem, kas aktīvi iesaistījās šajā procesā.

“Visu šo gadu laikā esam rīkojuši dažādus kopīgus pasākumus. Zināmākais ir snaiperu sacensības “Vienoti valstij”, kuras Ādažu poligonā notiek divas reizes gadā – pavasarī un vasaras beigās. Šajās šaušanas sacensībās piedalās labākie civilie un Zemessardzes snaiperi, kuri ar godalgotām vietām Latviju pārstāvējuši arī Eiropas un pasaules sacensībās,” skaidro J. Baumanis.
Image
 9. februārī pasniedza Aizsardzības ministrijas Goda rakstus un Pateicības / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
9. februārī pasniedza Aizsardzības ministrijas Goda rakstus un Pateicības / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Viņš atminas, ka starp sacensību dalībniekiem atsevišķos gados bijuši Latvijas un sabiedroto karavīri. Sacensības parasti norit divu dienu garumā, ietverot arī apmācības. Lielākā vērtība šo apmācību un sacensību posmā ir iespēja militārajiem un civilajiem snaiperiem apmainīties ar pieredzi.

“Militārie snaiperi var daudz ko mācīties no civilajiem snaiperiem, kuri ir daudz brīvāki pieejamā aprīkojuma un ekipējuma ziņā. Ja civilo snaiperu tas interesē, un viņš to var atļauties, viņš var iegādāties un pielietot visdažādākā veida ekipējumu, kamēr militārie snaiperi lielākoties izmanto to, ko viņiem izsniedz Nacionālie bruņotie spēki,” uzsver LMS valdes priekšsēdētājs.

Aizvadītajā gadā bija arī pirmā reize, kad mednieki iesaistījās visaptverošajās valsts aizsardzības mācībās “Namejs”, kuru laikā Liepājā, netālu no Liepājas lidostas, mednieki sadarbībā ar Lietuviešu militārpersonām organizēja kontrolpunktu.

“Krīzes situācijās lojāli, patriotiski un iepriekš sagatavoti cilvēki nekad nebūs par daudz. Viņus vienmēr var izmantot sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, kādu objektu apsargāšanā un izlūkošanā. Šīs ir lietas, kuras mednieki var ļoti labi veikt. Šī iemesla dēļ militārās un civilās sadarbības mācības “Namejs 2023”
ietvarā bija īpaši nozīmīgas,” atgādina Jānis Baumanis.

Īpaši novērtēti tika ne vien tie sabiedrību grupu pārstāvji, kuriem ir iespēja iesaistīties valsts aizsardzībā caur militārām spējām, bet arī tie, kuri aktīvi popularizē dienestu Zemessardzē. Šo misiju ilgstoši pilda arī AS “Latvijas Finieris”.

Image
9. februārī pasniedza Aizsardzības ministrijas Goda rakstus un Pateicības / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
9. februārī pasniedza Aizsardzības ministrijas Goda rakstus un Pateicības / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Zemessardze dod iespēju sabiedrībai brīvprātīgi iesaistīties valsts aizsardzības nodrošināšanā, tādēļ mēs ne tikai atbalstām Zemessardzi, bet mēs arī domājam par to, kā to popularizēt. Mēs pārvaldām lielu darbinieku kolektīvu, kas ir arī daļa no mūsu sabiedrības un šajā kolektīvā īpaši augsti tiek vērtēts patriotisms un iesaiste valsts aizsardzībā. Līdz šim esam atbalstījuši Zemessardzi gan mācībās, gan piešķirot brīvdienas darbiniekiem, kuri pilda Zemessardzes dienesta pienākumus,” sarunā ar “Sargs.lv” skaidro AS “Latvijas Finieris” valdes priekšsēdētājs Jānis Ciems.

AS “Latvijas Finieris” ir arī no tiem uzņēmumiem, kurš ir noslēdzis militārās pretmobilitātes sadarbības līgumu ar Zemessardzi. Sadarbības līgums paredz apņemšanos iesaistīties gan Zemessardzes mācībās, gan krīzes situācijās ar uzņēmuma pārvaldībā esošajiem cilvēkresursiem un tehniku.

Uzņēmumi un iestādes apbalvošanai tika izvēlēti, izvērtējot Zemessardzes brigāžu un bataljonu komandieru ieteikumus. Nominētie uzņēmumu un iestāžu, pašvaldību pārstāvji norādīja, ka Zemessardzes atbalstīšana šobrīd, ņemot vērā potenciālo militāro draudu līmeni, ir tikai pašsaprotama lieta.

Latvijas darba devēju, uzņēmumu, pašvaldību, mācību iestāžu un citu organizāciju atsaucība ir nenovērtējams atbalsts zemessargiem, kuri savu brīvo laiku pavada mācībās, gatavojoties aizstāvēt Latvijas valsti. Šis atbalsts stiprina ne tikai katra zemessarga profesionalitāti un Zemessardzes kaujas spējas, bet arī Latvijas valsts aizsardzības spējas.

Dalies ar šo ziņu