ZS 1.Rīgas brigādes komandieris: uzņēmēju interese par dalību mācībās “Namejs” ir augsta

Militārās mācības
Sargs.lv
Visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2023” ietvaros Zemessardzes 1. Rīgas brigāde pilnveido un stiprina spēju veikt uzdevumus valsts apdraudējuma gadījumā.
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Privātuzņēmumu iesaiste visaptverošās valsts aizsardzības mācībās “Namejs 2023” pēdējo gadu laikā saglabājas nemainīgi augsta, mācībās nodrošinot Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) un Zemessardzei plašu privāto uzņēmumu resursu un spēju klāstu, tā sarunā ar portālu “Sargs.lv” saka Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvedis Normunds Baranovs.

Militāro mācību cikla “Namejs 2023” laikā Rīgas Zemessardzes 1. brigāde aktīvi testē savas spējas cīņā pret hibrīdkara draudiem. Viens no inženieru rotas zemessargu uzdevumiem 27. septembrī bija izvērst kontrolpunktu uz viena no Rīgas apvedceļa, Piņķos. Šī uzdevuma ietvaros būtiska loma ir privātuzņēmumu iesaistei. Te Zemessardzes 1. Rīgas brigādes zemessargiem talkā nāca Latvijā bāzētais būvmateriālu ražotājs “Schwenk Latvija” , nodrošinot betona konstrukciju piegādi, ar kuru palīdzību iespējams novirzīt, bremzēt vai pat bloķēt vieglo un smago transportlīdzekļu kustību.

Paredzams, ka rīt sagatavotajā kontrolpunktā tiks izvietots Zemessargu un Valsts policijas personāls, kas izspēlēs dažādus scenārijus garāmbraucēju novirzīšanā uz kontrolpunktu, kurā tie tiks sadalīti prioritātes pakāpēs un pārbaudīti. Mācību mērķis būs praktizēt autotransporta un personu pārmeklēšanu, lai aizturētu  iedomāto pretinieku diversantus. Betona konstrukcijas nepieciešamas gan lai bremzētu auto transportlīdzekļu kustību, gan pašu zemessargu un policistu drošībai.

Image
Visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2023” ietvaros Zemessardzes 1. Rīgas brigāde pilnveido un stiprina spēju veikt uzdevumus valsts apdraudējuma gadījumā.
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija/

Komandieris pulkvedis Normunds Baranovs sarunā ar “Sargs.lv” uzsver, ka šādās mācībās ik gadu tiek izspēlēts krīzes scenārijs, kurā nepieciešams mobilizēt papildu resursus tik lielā apjomā, lai varētu efektīvāk veikt savus uzdevumus. Ņemot vērā resursu specifiku un apjomu, kas varētu būt nepieciešams krīzes laikā, to ne vienmēr būtu iespējams uzturēt vienībā miera laikā, tādēļ 1. Rīgas brigāde sadarbībā ar komersantiem plāno un mācībās trenē mobilizējamo resursu piesaisti dažādu uzdevumu veikšanai.

Pulkvedis N. Baranovs skaidro: “Mēs [1. Rīgas Zemessardzes brigāde uzņēmumu iesaistē] esam fokusējušies uz trīs lietām – pret-mobilitāti un izdzīvošanas spēju, kas ir redzama šeit, mācību ietvaros; mobilitātē, kurā “SIA Transporent auto noma” mums palīdz ar transporta nodrošinājumu; un informācijas iegūšanā mums norit sadarbība ar Rīgas domes kapitālsabiedrībām “Rīgas meži”, ”Rīgas satiksmi” un Rīgas pašvaldības policiju, kuri sniedz atbalstu ar droniem un videonovērošanu”. Viņš arī piebilst: “Krīzes apstākļiem mēs jau savlaicīgi esam izstrādājuši savu rīcības plānu, kādā mēs ar šiem uzņēmumiem sadarbotos”.

Vienlaikus, ikgadēji plānojot mācības “Namejs”, bruņotie spēki astoņu mēnešu garumā iepazīstas un apkopo visu potenciāli iesaistāmo uzņēmumu klāstu un to spējas. Arī uzņēmumi, plānošanas un apzināšanas gaitā, iepazīstas ar NBS vajadzībām un spējām, lai mobilizācijas gadījumā spētu pēc iespējas operatīvāk iesaistīties kopējā valsts aizsardzībā. “Namejs” aktīvo mācību cikla laikā savstarpējā sadarbība tiek izspēlēta dažādos mācību scenārijos.

Image
Visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2023” ietvaros Zemessardzes 1. Rīgas brigāde pilnveido un stiprina spēju veikt uzdevumus valsts apdraudējuma gadījumā.
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pulkvedis N. Baranovs pauž neslēptu gandarījumu par Latvijā esošo privāto uzņēmumu, kā arī pašvaldību un valsts uzņēmumu, nemainīgo atsaucību iesaistīties Latvijas visaptverošajā valsts aizsardzībā. Pulkvedis atzīst, ka uzņēmumi vienmēr ir izrādījuši interesi palīdzēt un pat vērsušies ar savām iniciatīvām pie bruņotajiem spēkiem. Starp aktīvākajiem pašvaldību iesaistītajiem uzņēmumiem pulkvedis N. Baranovs min Valsts policiju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Rīgas pašvaldību un tās kapitālsabiedrības, Rīgas pašvaldības policiju, Rīgas brīvostas pārvaldi, Valsts vides dienestu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu.

Šī gada visaptverošo valsts aizsardzības mācību ciklā "Namejs 2023" tiek pārbaudīta Nacionālo bruņoto spēku, iekšlietu dienestu, valsts un pašvaldības iestāžu, kā arī privātuzņēmumu un sabiedrības gatavība pretoties nedraudzīgas valsts karaspēkam un tā diversantu vienībām.

Dalies ar šo ziņu