“Bruņoto spēku apgādē ieviešam Ukrainas pieredzi.” Saruna ar Nodrošinājuma pavēlniecības komandieri

Viedoklis
Sargs.lv
Latvija Ukrainā ir nogādājusi pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas “Stinger”
Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecība ir būtiski stiprinājusi Latvijas bruņoto spēku un uzņemošās valsts nodrošinājuma atbalsta spējas. Pakāpeniski arī veiksmīgi integrēta sadarbība ar privāto uzņēmumu transportēšanas spējām. Tomēr, neraugoties uz padarīto, vēl ir vieta uzlabojumiem. Līdz ar jaunām bruņojuma iegādēm jāturpina attīstīt arī bruņoto spēku pārapgādes spējas un jāievieš Ukrainas karā gūtās mācības. Tā sarunā ar “Sargs.lv” atklāj Nodrošinājuma pavēlniecības komandieris pulkvedis Jevgeņijs Kazenko

Pulkvedis J. Kazenko 2023. gada maijā devās vizītē uz Ukrainu, lai aptuveni 11 kilometru attālumā no Ukrainas bruņoto spēku frontes līnijas gūtu izpratni, kā kara apstākļos norit bruņoto spēku apgāde.

Image
Nodrošinājuma pavēlniecības komandieris pulkvedis Jevgeņijs Kazenko/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Nodrošinājuma pavēlniecības komandieris pulkvedis Jevgeņijs Kazenko/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Iegūtās atziņas no Ukrainas

Komandieris uzsver, ka Ukrainas karš skaidri iezīmē visaptverošās aizsardzības un sabiedrības izšķirošo lomu, tostarp aizstāvju apgādes nodrošināšanā. J. Kazenko kā vienu no piemēriem min pilsētu aizsardzību, kurā nepieciešams veidot arī ierakuma pozīcijas.

Lai to nodrošinātu, Ukrainas bruņotajiem spēkiem nav nepieciešams sūtīt militāros inženierus, jo vietējo pašvaldību ceļu būves uzņēmumiem un apsaimniekotajiem ir resursi, tostarp ekskavatori, kas spēj izrakt aizsardzības pozīcijas bruņoto spēku vajadzībām. Komandieris uzsver, ka šāda militārā un civilā sadarbība būtiski atvieglo aizsardzības operāciju īstenošanu, jo karavīram vairs nav jādomā, kur meklēt resursus – tos piegādā tautsaimniecības pārstāvji.

Image
NBS “Mobilizācijas mācības 2017”/Normunds Mežiņš/Jaunsardzes un informācijas centrs
NBS “Mobilizācijas mācības 2017”/Foto: Normunds Mežiņš/Jaunsardzes un informācijas centrs

Vērtīgs Ukrainas risinājums sabiedrības aizsargāšanā ir arī Ukrainā izveidotā apziņošanas sistēma, kurai informāciju par draudiem piegādā gan bruņoto spēku radari, gan paši civiliedzīvotāji, kuri aplikācijā var ziņot par lidojošiem objektiem.

Vērojot Ukrainas bruņoto spēku apgādes spējas, komandieris arī secina, ka Ukrainas apvidus un ģeogrāfiskās īpatnības ir vienlaikus izaicinājums un priekšrocība. No vienas puses, Ukrainas apvidū ir ļoti grūti noslēpt bruņoto spēku apgādes noliktavas, ko būtiski apgrūtina arī modernās izlūkošanas tehnoloģijas, taču, no otras puses – Ukrainas teritoriālais stratēģiskais dziļums ļauj apgādes centru noliktavas izvietot tālu no kaujas zonām.

Komandiera ieskatā, ņemot vērā, ka Latvijā centralizētus apgādes centrus nav iespējas izvietot pietiekoši tālu, mūsu bruņotajiem spēkiem ir jāmācās veidot nelielas, mobilas un efektīvi maskētas apgādes vienības, kuras ar bezpilota izlūkošanas lidaparātu palīdzību būtu grūti identificējamas kā militārās apgādes punkti.

“Mums ir jāmācās jebkurus krājumus pārvietot neprognozējami un izvērst decentralizēti, lai, pretiniekam analizējot mūsu spēku kustības, nebūtu iespēja pēc paredzamības principa dot triecienus pa mūsu apgādes kravām vai rezervju slēpņiem,” uzsver pulkvedis J. Kazenko.

Lai īstenotu šo pieeju, J. Kazenko pauž, ka šobrīd viņam padotie tiek apmācīti uzņemties lielāku atbildību un pašiniciatīvu. Karavīriem, saņemot uzdevumu konkrētā reģionā veidot apgādes punktu, jāspēj pašiem uz vietas identificēt apdraudējumus un pieņemt lēmumu par nepieciešamību evakuēties ar visu militāro kravu.

Kā norāda komandieris – mūsu apstākļos karavīram nevajadzētu gaidīt, kamēr līdz viņam nonāks pavēle par nepieciešamību izvest militāro kravu no apdraudējuma zonas. Tā vietā ir jābūt iepriekš sagatavotiem apgādes slēpņiem, lai, konstatējot apdraudējumu, varētu ātri pamestu konkrēto vietu. Šāds savstarpējās sadarbības modelis pieprasa arī daudz augstāku uzticības līmeni, ko var veidot vienīgi sarežģītu mācību rezultātā, kur tiek pārbaudītas karavīru patstāvīgās iemaņas pieņemt adekvātus lēmumus.

Image
Starptautiskās mācības “Sudraba Bulta 2017” norisinās ārpus Ādažu poligona/ Foto: virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Starptautiskās mācības “Sudraba Bulta 2017” norisinās ārpus Ādažu poligona/ Foto: virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Komandieris argumentē, ka viņaprāt būtu valstiski jāsāk domāt par lielo apjomu rezervju izvietošanu ārpus Latvijas teritorijas, jo visas militārās rezerves nav iespējams noslēpt un tās automātiski kļūst par vieglu mērķi pretinieka artilērijas un gaisa triecieniem.

Kā norāda J. Kazenko, NBS būtu jāuztur ātri nepieciešamie resursi, bet lielāka apjoma rezerves varētu tikt izvietotas partnervalstīs, piemēram, Skandināvijā. Konstatējot paaugstināta līmeņa draudus, rezervju nogādāšanai Latvijā varētu savlaicīgi veidot piegādes ķēžu kanālus.

“Minimālajām prasībām turēt rezerves ir nepieciešams, bet, ja tas ir liels un atklāts militārs objekts – tas automātiski kļūst par prioritāro mērķi pretinieka tālās darbības rādiusa ieročiem,” uzsver komandieris.

Ieroču un transportlīdzekļu nodrošinājums

Pulkvedis J. Kazenko, atstāstot novēroto Ukrainā, uzsver, ka kara apstākļos jebkuri pieejamie transportlīdzekļi būs vērtīgi. Komandieris atminas, kā ukraiņi veiksmīgi pielāgojuši civilos sabiedriskos autobusus medicīniskās evakuācijas vajadzībām. Pasažieru sēdvietas tika nomainītas pret saliekamajām gultiņām, bet rokturos iestiprinātas intravenozās sistēmas.

Runājot par transportlīdzekļu uzturēšanas spējām, komandieris uzsver – transportlīdzekļu bojājumu novēršanai ir pietiekams kvalificētu militāro mehāniķu personāls, kas miera laikā var nodrošināt bruņoto spēku transporta apgādi. Šobrīd tiek veidotas arī mobilas mehāniķu vienības, kas spēj veikt izbraukuma uzdevumus un labot tehniku ārpus bāzēm.

Image
Rīgas ostā automašīnas no Norvēģijas/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Rīgas ostā ierodas automašīnas no Norvēģijas/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Komandieris atzīst, ka NBS rīcībā nav pieejami mehāniķi, kas kvalificēti tieši kaujas laukā bojātas tehnikas vienību labošanā. Kā arī, piemēram, jaunais kājnieku bruņutransportieris “Patria” nav ticis testēts kaujās, līdz ar to mehāniķiem nav bijusi iespēja tos remontēt pēc pretinieku lādiņu radītajiem bojājumiem. Kā norāda komandieris, šīs spējas ir tikai attīstības sākuma posmā.

Līdz šim arī nav apkopota statistika, kādas rezerves daļas konvencionālā karadarbībā tiek patērētas visvairāk. Šī iemesla dēļ nav iespējams savlaicīgi paredzēt, cik plašas un kāda tipa rezerves daļas Nodrošinājuma pavēlniecībai ir nepieciešams uzturēt. Iespējams, ka pēc kara Ukrainā Nodrošinājuma pavēlniecība varēs veikt secinājumus un pilnveidot savu gatavību iespējamajam iebrukuma scenārijam.

Komandieris arī norāda uz plāniem būtiski palielināt nodrošinājuma transporta spējas. Pirmkārt, šobrīd tiek virzīti plāni par smago transportlīdzekļu kopīgo iegādi ar Igauniju, otrkārt, tiek veidoti arī savi iepirkumi, ņemot vērā, ka Nodrošinājuma pavēlniecībai ir jāattīsta spējas kravu pārvadāšanā neatkarīgi no privāto uzņēmumu palīdzības.

Image
Mācību "Namejs 2018" vienību pārvietošanās uz Ādažu poligonu/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Mācību "Namejs 2018" vienību pārvietošanās uz Ādažu poligonu/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Atsaucoties uz pieredzēto Ukrainā, J. Kazenko atklāj, ka viņa ieskatā būtu nepieciešams saglabāt iespēju militārās kravas pārvadāt maskēti ar dažāda lieluma, veida un krāsas transportlīdzekļiem, iekļaujoties civilajā satiksmē.

Komandieris atzīst: “Tas veicinātu kravas pārvadājumu piegādes iespējas, taču vienlaikus, protams, radītu loģistikas problēmas, jo ne velti NATO ietvarā mums ir ieviesti standarti, kuriem jāseko. Vienāda tipa transportlīdzekļi atvieglo loģistiku, taču tas arī veido pamanāmu militāro apgādes vienību kustību.”

Komandieris atklāj, ka 12 gadu attīstības plānā iekļauta arī iecere turpināt attīstīt Nodrošinājuma pavēlniecības spējas patstāvīgi pārvadāt smago bruņutehniku, kas nozīmētu arī tā saukto “traļu” iegādi. Pagaidām, kamēr Latvijas armijai šādu patstāvīgu spēju nav, ar šo nodrošinājumu palīdz kā sabiedrotie, tā arī komersanti.

Spēju testēšana demonstrējusi augstu gatavību reaģēt krīzes laikā

J. Kazenko norāda, ka mācību “Namejs 2023” laikā tika strauji mainīts scenārijs un Nodrošinājuma pavēlniecībai bija jāpielāgojas jaunajam uzdevumam. Iepriekšējais scenārijs paredzēja apgādes centra izveidi Rīgā. Tomēr pēkšņi tika saņemts uzdevums izveidot plānu bāzes izvēršanai Rēzeknes novadā, lai atbalstītu Latvijas bruņoto spēku operācijas austrumu robežas reģionos. Komandieris ar gandarījumu atklāj, ka uzdevums tika izpildīts veiksmīgi un Nodrošinājuma pavēlniecība guvusi pozitīvas atziņas.

Image
Mācību “Namejs 2023” ietvaros Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde kopā ar NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas (eFP) karavīriem piedalās mācībās “Sudraba bulta 2023”/Foto: Jānis Klāks/Aizsardzības ministrija
Mācību “Namejs 2023” ietvaros Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde kopā ar NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas (eFP) karavīriem piedalās mācībās “Sudraba bulta 2023”/Foto: Jānis Klāks/Aizsardzības ministrija
“Mēs arī šobrīd esam augstā gatavības līmenī un, ja būs nepieciešamība mūsu bruņotajiem spēkiem atkārtoti izvērsties austrumu reģionā, tad mēs jau esam pārliecinājušies par spēju ātri sniegt atbalstu un nodrošināt bāzes izvietojumu mūsu Sauszemes spēku mehanizētajai brigādei un zemessargiem,” atklāj Nodrošinājuma pavēlniecības komandieris.

J. Kazenko norāda, ka būtu nepieciešams veicināt vietējās industrijas attīstību, ņemot vērā, ka Latvijā jau ir veiksmīgas bezpilota lidaparātu ražotnes, kuru iesaiste bruņoto spēku nodrošinājumā būtu ļoti vēlama.

Runājot par nākotnes iecerēm, kā nākamo spēju testēšanas scenāriju komandieris vēlētos īstenot kādā no Latvijas pilsētām, lai pārbaudītu, cik veiksmīgi Nodrošinājuma pavēlniecība spēj veidot atbalsta centrus pilsētvidē. Tāpat arī jāveicina spējas uzņemt liela apjoma kravas, kas no sabiedrotajiem tiek piegādātas pa zemi, gaisu un jūru.

Image
Rīgā ierodas ASV kravas kuģis “ARC Defender”/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Rīgā ierodas ASV kravas kuģis “ARC Defender”/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Dalies ar šo ziņu