I. Mūrnieces prioritātes aizsardzības ministres amatā – VAD un NATO klātbūtnes stiprināšana

Nozares politika
Sargs.lv
Mūrniece
Foto: (no kreisās) NBS komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš, līdzšinējais aizsardzības ministrs A. Pabriks un jaunā aizsardzības ministre I. Mūrniece/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pirmais neatliekami darāmais darbs ir valsts aizsardzības dienesta (VAD) ieviešana un tāpat būtiska ir arī NATO sabiedroto klātbūtnes stiprināšana Latvijā, tā “Sargs.lv” apstiprina jaunā aizsardzības ministre Ināra Mūrniece. Viņa norāda, ka ir arī vairākas jomas, kas jāuzlabo – ministrei ir nulles tolerance pret koruptīviem gadījumiem aizsardzības sfērā, jo ikviens šāds gadījums grauj Nacionālo bruņoto spēku prestižu un uzticību sabiedrības acīs.

Valsts aizsardzības dienests

Pamatojot VAD ieviešanas nepieciešamību, ministre norāda – redzams, ka ar profesionālo militāro dienestu vien var izrādīties nepietiekami Latvijas aizsardzībā, un brīvprātības princips sevi ir izsmēlis. 

Labi apmācītu un ekipētu rezervistu vienību sagatavošana, pirmkārt, vajadzīga pretinieka atturēšanai, jo mūsu kaimiņvalsts Krievija saprot tikai spēka valodu.

Otrkārt, VAD ir veids, kā kritiskā brīdī nodrošināt pietiekamu NBS skaitlisko sastāvu. Ir svarīgi, ka tiek aizpildītas visas bruņoto spēku vienības miera laikā, kāpināta kara laika bruņoto spēku struktūra un kopumā veicināta sabiedrības gatavība aizsargāt valsti. Un to visu nav iespējams panākt bez plašākas sabiedrības iesaistes.

I. Mūrniece uzsver, ka valsts aizsardzības dienests ir vajadzīgs, lai mēs varētu aizsargāt savu teritoriju jau no pašas robežas un nepieļautu, ka mūsu iedzīvotājiem nāktos piedzīvot tādas ciešanas, ko piedzīvo Ukraina.

“Partija “Nacionālā Apvienība” un es personīgi par to vienmēr esam iestājušies. 2017. gadā apvienība pat iesniedza likumprojektu obligātā militārā dienesta ieviešanai, taču to diemžēl Saeima noraidīja. Kopš šā gada 24. februāra, kad Krievijas sāka pilna mēroga karu Ukrainā, politiskā doma ir mainījusies, un 13. Saeimas sasaukuma termiņa beigu posmā VAD ieviešanai beidzot bija atbalsts,” pauž aizsardzības ministre.

Galīgais lēmums par VAD būs jāpieņem 14. Saeimai, taču likumprojektam gan vēl nepieciešami vairāki būtiski uzlabojumi.

NATO klātbūtne un visaptveroša valsts aizsardzība

Tāpat I. Mūrniece uzsver NATO lomu alianses Austrumu flanga stiprināšanā, norādot, ka sabiedroto klātbūtnei Latvijā jābūt ievērojamai.

Par vienu no lielākajiem izaicinājumiem aizsardzības ministres amatā viņa atzīst visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas iedzīvināšanu. Tas ir ilgstošs un nemitīgs darbs, lai panāktu, ka iedzīvotāji zina, kā rīkoties kritiskā brīdī, lai pasargātu sevi un palīdzētu mūsu bruņotajiem spēkiem.

Tas prasa visas sabiedrības domāšanas maiņu un briedumu. Praktiski to var veidot ar informatīviem un izglītojošiem mācību pasākumiem un aktivitātēm, bet jāsaprot, ka šāda domāšanas maiņa nenotiek vienā dienā.

“Ukraiņus vieno mērķis un vērtības, par ko cīnīties. Redzam, ka morāle ir viens no stūrakmeņiem, lai spētu stāties pretim skaitliski daudzkārt lielākam pretiniekam. Tāpēc jāstrādā pie valsts piederības un valstiskuma vērtību stiprināšanas. Svarīgi, lai ikviens pilsonis sevi apzinātos kā daļu no savas valsts, justu atbildību par to. Te jāizmanto gan valsts aizsardzības dienests, gan valsts aizsardzības mācība, gan Jaunsardze, gan Zemessardze, kā arī citas sadarbības formas,” saka I. Mūrniece.

Tāpat sadarbībā ar plašsaziņas līdzekļiem jāstiprina atbalsts informācijas telpas noturībā, bet kopīgi ar dažādām sabiedrības grupām un viedokļu līderiem jādomā par valstiskuma stiprināšanas jautājumiem.

Ministre arī uzsver, ka viņai būs nulles tolerance pret koruptīviem gadījumiem aizsardzības sfērā.

“Mūsu bruņotie spēki bauda ļoti augstu sabiedrības uzticību. Uzticību veido gadiem un gadu desmitiem, bet to sagraut var ļoti ātri. Kā nepatīkams nāca pārsteigums ziņa par zagšanu no bruņoto spēku noliktavām, kas notikusi pirms vairākiem gadiem. Tāpēc jāizveido moderna, caurskatāma NATO standartiem atbilstoša elektroniska nodrošinājuma sistēma ar vairāku “uzraugošo acu” principu,” norāda ministre.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka bijusī ilggadējā Saeimas priekšsēdētāja I. Mūrniece par aizsardzības ministri kļuva 14.decembrī, Saeimas deputātiem apstiprinot otro premjerministra Krišjāņa Kariņa veidoto valdību.

Dalies ar šo ziņu