Aizsardzības ministres pirmais darbs būs valsts aizsardzības dienesta veidošana

Nozares politika
LETA
Jauno karavīru zvēresta došanas ceremonija NBS Kājnieku skolā Alūksnē
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Jaunās aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces (NA) pirmais darbs būs valsts aizsardzības dienesta (VAD) veidošana, aģentūrai LETA apliecināja politiķe.
 

Politiķe pateicās Saeimas atbildīgajai komisijai, kas otrdien nobalsojusi par VAD reformas virzīšanu. Arī Aizsardzības ministrija jau paspējusi virzīt vairākus neskaidros jautājumus tālākai saskaņošanai.

Tāpat priekšā darbs pie alternatīvā dienesta regulējuma sagatavošanas un pieņemšanas.

Mūrniece pauda cerību, ka jau līdz nākamā gada vasarai tiks noorganizēts pirmais brīvprātīgo iesaukums. Vienlaicīgi VAD sistēma būs regulāri jāpilnveido, jo tā būs kopumā jauna sistēma.

"Iespējams, praksē būs nianses un aizķeršanās. Varbūt būs kāda papildu motivācijas sistēma jāveido. Nepieciešamība pēc VAD ir ļoti skaidra. Nevar vairs vilkt garumā un kavēties, turklāt bruņoto spēku komandieris jau atzinis, ka brīvprātības princips sevi ir izsmēlis," uzsvēra Mūrniece.

Tāpat svarīgs darbs būšpt Latvijā izvietotās NATO kaujas grupas paplašināšana līdz brigādes līmenim. Tam priekšā vēl darbs ar sabiedrotajiem.

Būtiska prioritāte būs arī darba turpināšana pie visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanas. 

"Šī uzdevuma izpilde būs konstants darbs, ko nevar uzreiz pabeigt. Kara Ukrainā mācība liecina, ka valsts ir jāaizsargā no pirmā krīzes brīža. Svarīgi, kā iedzīvotāji spēj sevi pasargāt un atbalstīt mūsu bruņotos spēkus. Šī sistēma nav tikai par iedzīvotāju iesaisti, bet visu sabiedrību - pašvaldības, uzņēmēji, valsts iestādes, masu mediji. Tas prasa visas sabiedrības domāšanas maiņu. Tas nozīmē arī darbu ar Zemessardzi, Jaunsardzes paplašināšanu un valsts aizsardzības mācības ieviešanu skolās," norādīja Mūrniece.

Viņas prasība jeb uzstādījums arī būšot iekšējās kontroles stiprināšana aizsardzības resorā.

"Nulles tolerance pret jebkādām korupcijas izpausmēm, jo aizsardzības nozarē tiek ieguldīti lieli līdzekļi, tāpēc ir svarīgi naudas lietderīga tērēšana. Zagšana ir nepieļaujama, tāpēc ir nepieciešama moderna, NATO standartiem atbilstoša elektroniska uzskaites sistēma, kur katra lieta, bruņojums un ekipējums ir kodēts. Tāpat ir svarīgs pat ne četru, bet vairāk acu princips, lai šādas lietas neietu plašumā," norādīja ministre.

Mūrniece arī atklāja, ka viņas biroja veidošana ir vēl procesā, taču tā sastāvu drīzumā plāno paziņot. Par parlamentāro sekretāru plānots virzīt līdzšinējo zemkopības ministra Kaspara Gerharda biroja vadītāju Jāni Eglīti (NA).

Krišjāņa Kariņa (JV) Ministru kabineta deklarācijā attiecībā uz valsts aizsardzību politiķi apņēmušies īstenot visaptverošas valsts aizsardzības principus un turpināt sniegt militāro palīdzību un atbalstu Ukrainai, lai tā spētu atbrīvot Krievijas okupētās teritorijas.

Tāpat plānots attīstīt Nacionālos bruņotos spēkus (NBS) tā, lai tie spētu aizsargāt Latvijas iedzīvotājus pret jauna veida draudiem, kā arī pret militāru apdraudējumu. Lai to sasniegtu, valsts aizsardzības budžetu plānots nodrošināsim vismaz 3% apmērā no iekšzemes kopprodukta līdz 2027.gadam.

Politiķi apņēmušies nokomplektēt NBS vienības ar nepieciešamo personālsastāvu. Lai to panāktu, iecerēts izveidot VAD ar pirmo iesaukumu 2023.gada vidū. Tāpat plānots stiprināt NBS rezervistu sistēmu un attīstīt militāro infrastruktūru, uzlabojot karavīru dienesta apstākļus.

Topošā valdība apņēmusies nodrošināt Latvijas ārējo drošību, tai skaitā ar ilgstošu un būtisku NATO spēku klātbūtni Latvijā atbilstoši NATO stratēģiskajai koncepcijai, stiprinot Austrumu flangu un palielinot Latvijā izvietoto NATO kaujas grupu līdz brigādes līmenim.

Plānots arī turpināt modernizēt Zemessardzi, uzlabojot tās kaujas gatavību un nodrošinājumu ar moderniem kaujas un kaujas atbalsta ieročiem, kā arī ekipējumu.

Koalīcija plāno veidot NBS jaunas spējas, jo īpaši pretgaisa aizsardzību un krasta aizsardzību, kā arī palielināsim NBS skaitlisko sastāvu, pilnveidojot sauszemes spēkus.

Jaunā valdība apņēmusies stiprināt jaunatnes patriotisko un valstisko audzināšanu, kā arī valsts kiberdrošību un nacionālās kiberaizsardzības spējas. Tāpat iecerēts atbalstīt nacionālās aizsardzības industrijas attīstību.

Dalies ar šo ziņu