Svinīgā ceremonijā aizsardzības ministres amatā stājas Ināra Mūrniece

Nozares politika (Papildināts)
Sargs.lv/LETA
Mūrniece
Foto: Bijušais aizsardzības ministrs A. Pabriks ar sava amata pienākumu turpinātāju jauno aizsardzības ministri I. Mūrnieci

Šodien pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa norisinājās Latvijas Republikas aizsardzības ministra svinīgā maiņas ceremonija. Kopš šodienas aizsardzības ministra pienākumus pildīs bijusī 13. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Svinīgajā ceremonijā piedalījās augstākās Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) amatpersonas.

Ināra Mūrniece aizsardzības ministra amatā nomainīja līdzšinējo ministru Arti Pabriku, kurš Aizsardzības ministriju vadījis divas reizes – no 2010. līdz 2014. gadam un no 2019. līdz 2022. gadam.

Image
Mūrniece
Aizsardzības ministra maiņas ceremonija pie O. Kalpaka pieminekļa. A. Pabriku šajā amatā no 14. decembra nomaina Ināra Mūrniece. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Svinīgā ceremonija sākotnēji tika paredzēta 13:00, taču ieilgušo Saeimas debašu rezultātā tā tika pārcelta divas stundas vēlāk. Pēc kopīgas ziedu nolikšanas pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa sekoja Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra Jāņa Garisona uzruna, kurā viņš pateicās Artim Pabrikam par ieguldīto darbu aizsardzības nozares stiprināšanā un novēlēja jaunajai ministrijas vadītājai turpināt iesāktos darbus.

Image
Mūrniece
Aizsardzības ministra maiņas ceremonija. Amatu no 14. decembra ieņem Ināra Mūrniece. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pēc tam nu jau bijušais ministrs A. Pabriks svinīgi nodeva aizsardzības ministra karogu jaunajai aizsardzības ministrei, kura ar vārdiem “apsolos šo karogu augstu turēt un godam nest” to pieņēma. Savā uzrunā sanākušajiem viesiem jaunā aizsardzības ministre Ināra Mūrniece pateicās visiem iesaistītajiem, kuri ir bijuši daļa no Latvijas aizsardzības struktūras.

“Es redzēju, kā tika veidoti Latvijas bruņotie spēki no pašiem pirmsākumiem. Es ceru, ka, palielinot finansējumu, varēsim attīstīt bruņotajiem spēkiem jaunas spējas, varēsim labāk ekipēt un nodrošināt Zemessardzi un pilnībā ieviest valsts aizsardzības dienestu un valsts aizsardzības mācību. Visaptveroša valsts aizsardzība ir pilnīga sabiedrības domāšanas maiņa. Latvijas neatkarība ir jāsargā, un tā ir mūsu mūžīga vērtība,” skaidroja jaunā aizsardzības ministre I. Mūrniece.
Image
Pabriks
Aizsardzības ministra maiņas ceremonija. A. Pabriku šajā amatā no 14. decembra nomaina Ināra Mūrniece. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pēc svinīgās uzrunas valsts sekretārs J. Garisons pasniedza bijušajam aizsardzības ministram A. Pabrikam ierāmētu aizsardzības ministra karoga standartu. A. Pabriks uzrunā atzina, ka ir pārliecināts, ka viņa pēctece ministra amatā turpinās veiksmīgi attīstīt bruņotos spēkus.

Image
Mūrniece
Aizsardzības ministra maiņas ceremonija. A. Pabriku šajā amatā no 14. decembra nomaina Ināra Mūrniece. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Mēs šobrīd dzīvojam ļoti sarežģītos ģeopolitiskos apstākļos, kas nozīmē, ka jebko, ko mēs darām, mēs darām, domājot par valsts un mūsu nācijas vērtībām. Tas ļauj stāvēt pāri politiskiem kašķiem, kādi vienmēr ir bijuši gan politikā, gan demokrātijā. Es apsveicu Ināru Mūrnieci. Es viņu pazīstu ilgu laiku, tāpēc man nav šaubu, ka turpināsies izaugsme bruņotajos spēkos, un pēc četriem gadiem mēs redzēsim daudz, daudz spēcīgāku Latviju,” uzrunā sacīja bijušais aizsardzības ministrs A. Pabriks.
Image
Mūrniece
Aizsardzības ministra maiņas ceremonija. A. Pabriku šajā amatā no 14. decembra nomaina Ināra Mūrniece. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pēc publiskā pasākuma noslēguma un NBS orķestra atskaņotās Latvijas Valsts himnas, pasākuma dalībnieki devās uz Aizsardzības ministriju, kur A. Pabrikam svinīgi tika pasniegts aizsardzības ministres apbalvojums – goda zīme par īpašu ieguldījumu aizsardzības nozares izaugsmē.

Līdzšinējais aizsardzības ministrs Artis Pabriks  ir pārliecināts, ka jaunās ministres Ināras Mūrnieces  vadībā Aizsardzība ministrija un bruņotie spēki paliks arvien stiprāki.

Ceremonijā Pabriks norādīja, ka aizsardzības resors vienmēr ir pierādījis, ka aizsardzības jomā eksistē turpinājums, izaugsme, un tāpēc arī Aizsardzības ministrija ir vadošā ministrija Latvijā.

Viņš arī pateicās visiem aizsardzības resora darbiniekiem par sniegto atbalstu ministra pilnvaru laikā.

Pabriks aizsardzības ministra amata pienākumus pildīja kopš 2019. gada 23. janvāra.

Dalies ar šo ziņu