Saeima apstiprina jauno valdību; aizsardzības ministres amatā stājas Ināra Mūrniece

Latvijā
Sargs.lv
Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece Saeimā pirms uzticības balsojuma premjera Krišjāņa Kariņa vadītajai valdībai
Foto: LETA

Saeima trešdien ārkārtas sēdē apstiprinājusi jauno premjerministra Krišjāņa Kariņa veidoto valdību, tādējādi Aizsardzības ministres amatā stājusies bijusī ilggadējā Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, nomainot līdzšinējo ministru Arti Pabriku.

Jauno K. Kariņa vadīto valdību veidos trīs politiskās partijas - "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

“Par” jaunās valdības izveidi balsoja 54 Saeimas deputāti, “pret” bija 37.

Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece mācījusies Ekonomikas un kultūras augstskolā, kā arī Latvijas Universitātē, iegūstot tulkotājas profesiju.

Viņa pārvalda latviešu, angļu un krievu valodu.

Pirms aktīvās politikas gaitām I. Mūrniece no 1995. gada līdz 2011. gadam darbojusies kā žurnāliste laikrakstā “Latvijas avīze”.

2011. gadā I. Mūrniece tika ievēlēta 11. Saeimā no Nacionālās apvienības saraksta. Šajā sasaukumā viņa ieņēma Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājas amatu, kā arī darbojās Valstiskās audzināšanas apakškomisijā.

2014. gadā I. Mūrniece tika ievēlēta 12. Saeimā, kļūstot par tās priekšsēdētāju. Tolaik viņa bija vienīgā pretendente uz šo amatu.

12. Saeimas sasaukuma laikā I. Mūrniece strādāja Nacionālās drošības komisijā, kā arī bija Valsts prezidenta vadītās Nacionālās drošības padomes locekle.

2018. gadā I. Mūrniece tika pārvēlēta 13. Saeimā, vienlaikus atkal kandidējot uz Saeimas priekšsēdētājas amatu. Šoreiz viņai balsojumā bija jāsacenšas ar jaunpienācēju “Jaunās konservatīvās partijas pārstāvi Dagmāru Betneri-Le Gallu. Balsojumā vairākumu balsu ieguva I. Mūrniece, ieņemot  parlamenta spīkeres amatu uz otru četru gadu termiņu.

Šā gada rudenī notikušajās 14. Saeimas vēlēšanās I. Mūrniece atkal tika ievēlēta, taču uz Saeimas priekšsēdētājas amatu vairs nekandidēja. Līdz apstiprināšanai Aizsardzības ministres amatā I.Mūrniece 14. Saeimas sasaukuma laikā pildīja Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājas amata pienākumus, kā arī darbojās Saeimas Cilvēktiesību lietu komisijā

Nacionālo apvienību pārstāvošā Ināra Mūrniece būs otrā sieviete Latvijas vēsturē, kura stājusies aizsardzības ministres amatā. Pirmā sieviete šajā amatā bija Linda Mūrniece, kura pienākumus pildīja no 2006.gada 5.janvāra līdz 2006.gada 7. aprīlim.

Dalies ar šo ziņu