Aizsardzības ministrs ar ASV aizsardzības sekretāru pārrunā drošības jautājumus

Nozares politika (Papildināts)
Sargs.lv
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Piektdien, 7. janvārī aizsardzības ministrs Artis Pabriks telefonsarunā ar ASV aizsardzības sekretāru Loidu Ostinu (Lloyd Austin III) pauda bažas par Krievijas militārajām aktivitātēm pie Ukrainas robežas un akcentēja Krievijas izvirzītā ultimāta NATO nepieņemamību Latvijai.

Kā A. Pabriks sacīja Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma", saruna ar ASV aizsardzības sekretāru notikusi pēc Latvijas puses aicinājuma.

Ministrs savam kolēģim izklāstīja Latvijas skatījumu uz aktuālo drošības situāciju, uzsverot, ka nedrīkst pieļaut Krievijas tālāku iebrukumu Ukrainā, un informēja par Latvijas atbalsta centieniem Ukrainai, tostarp par uzsākto procesu, lai nodrošinātu letālo ieroču piegādi. Viņš informēja, ka Baltijas valstis cieši koordinējas savā starpā, un būs gatavas iespējamai situācijas eskalācijai no Krievijas vai Baltkrievijas puses.

“Šis ir kritisks mirklis ne tikai Ukrainai un tās eiroatlantiskajiem centieniem, bet arī pārbaudes moments rietumu vienotībai, starptautiskajai kredibilitātei un demokrātiju spējai aizstāvēt savas vērtības”, pauda A. Pabriks.

Pabriks arī uzsvēra, ka Krievijas ultimāts NATO ir absolūti nepieņemams Latvijai, jo paredz absurdas prasības, kas pēc būtības neitralizē Latvijas suverēnās tiesības attīstīt savus bruņotos spēkus.

“Krievijas izvirzītās prasības ir eksistenciāls drauds Latvijai. Tās atgādina vēsturiskos notikumus Otrā pasaules kara priekšvakarā. Latvijas vēsturiskā pieredze ir ļoti skaudra, un mēs neesam gatavi pieļaut tās atkārtošanos. Mēs nekad nepiekritīsim kaut kam, kas ierobežo mūsu suverēnās tiesības uz rīcības brīvību un apdraud mūsu neatkarību,” sacīja A. Pabriks.

Intervijā "Panorāmai" ministrs atzina, ka ASV puse pilnībā izprot Latvijas bažas un jebkurās tālākajās sarunās ar Maskavu korrdinēs savu nostāju, rūpīgi konsultējoties ar sabiedrotajiem, tostarp Latviju.

"ASV puse apliecināja, ka tāda Krievijas kultūra, kas izpaudusies starptautiskos piedāvājumos – slēgt dažādas vienošanās pāri citu sabiedroto galvām, nav iedomājama. ASV to nekad neatbalstīs. Jebkuras sarunas ar krievu pusi notiks tikai balstoties uz sarunām ar pārējiem sabiedrotajiem – šajā gadījumā ar Latviju, pilnībā ievērojot un prasot mūsu viedokli," intervijā Latvijas Televīzijai sacīja A. Pabriks.

Novērtējot sabiedroto klātbūtnes nozīmīgumu, Pabriks pateicās par līdzšinējo neatsveramo ASV atbalstu Latvijas aizsardzības stiprināšanā, īpaši izceļot nesen apstiprināto ASV Nacionālo aizsardzības autorizācijas aktu 2022. fiskālajam gadam, kurā iekļautā Baltijas Drošības iniciatīva paredz 150 miljonu ASV dolāru piešķiršanu Baltijas valstu aizsardzības spēju attīstībai 2022. gadā. Ministrs uzsvēra ASV klātbūtnes nozīmīgumu gan Latvijas, gan visas Eiropas drošībai un atturēšanas nodrošināšanai, un rosināja turpināt padziļināt veiksmīgo sadarbību.

Ministrs informēja kolēģi arī par Latvijas sasniegumiem un tālākajiem uzdevumiem aizsardzības stiprināšanā, norādot, ka novērtē aktīvo dialogu ar sabiedrotajiem, un akcentēja ASV līderības svarīgumu.

Savukārt L. Ostins atkārtoti apstiprināja stingro ASV atbalstu Eiropas drošībai un informēja, ka ASV turpinās aktīvi iesaistīties situācijas stabilizēšanā. Tāpat viņš akcentēja sabiedroto konsultāciju svarīgumu un izteica pateicību Latvijai par centieniem atbalstīt Ukrainu gan ar neletālu, gan letālu palīdzību kapacitātes stiprināšanai, īpaši novērtējot plānoto ieroču piegādi.

Dalies ar šo ziņu