Pentagons ASV bruņoto spēku Globālās klātbūtnes pārskatā paredz Krievijas atturēšanas stiprināšanu

Pasaulē
Sargs.lv/Defense.gov
Pentagons
Foto: Foto: REUTERS/ Scanpix

Pēc vairāku mēnešu ilgas analīzes un ciešas sadarbības ar citām ASV valdības organizācijām, ASV Aizsardzības departaments publiskojis ASV bruņoto spēku Globālās klātbūtnes pārskata (Global Posture Review — GPR) jaunākos rezultātus. Tajā paredzēta atturēšanas spēju palielināšana Eiropā, lai vērstos pret Krievijas agresiju, kā arī sadarbības stiprināšana ar Indijas un Klusā okeāna partneriem Ķīnas augošās ietekmes ierobežošanai.

Globālās klātbūtnes pārskata izstrādes noslēgums saskan ar ASV karavīru iesaistes noslēgumu 20 gadus ilgušajā pretterorisma operācijā Afganistānā.

Globālās klātbūtnes pārskats turpmāk atvieglos lēmumu pieņemšanu par ASV militāro klātbūtni dažādos reģionos, uzlabojot Pentagona reaģēšanas spējas, kā arī sagatavos augsni nākamās Nacionālās aizsardzības stratēģijas izstrādei.

Saskaņā ar Globālās klātbūtnes pārskatu, ASV Indijas un Klusā okeāna reģionā plāno attīstīt savu sadarbību ar sabiedrotajiem un partneriem, veicinot stabilitāti un atturot no iespējamās militārās agresijas Ķīnu un Ziemeļkoreju. Šī iniciatīva ietver plašākas militārās partnerības attīstību, reģionālās piekļuves uzlabošanu, kā arī militārās infrastruktūras attīstību Austrālijā un Klusā okeāna salās. Pārskats paredz, ka ASV uz rotācijas pamata plāno izvietot militāros gaisa kuģus Austrālijā. Tāpat iepriekš ASV aizsardzības sekretārs  Loids Ostins apstiprinājis uzbrukuma helikopteru un artilērijas diviziona štāba izvietošanu Dienvidkorejā.

Saskaņā ar ASV Globālās militārās klātbūtnes pārskatā pausto, Eiropā ASV stiprinās kaujas spējīgus spēkus Krievijas agresijas atturēšanai, panākot daudz efektīvāku spēku sadarbību ar NATO sabiedroto valstu bruņotajiem spēkiem.

Pamatojoties uz sākotnējā pārskata izvērtējumu un L. Ostina ieteikumu, 2021. gada februārī ASV prezidents Dž. Baidens atcēla iepriekšējās ASV prezidenta administrācijas noteikto 25 000 karavīru ierobežojumu Vācijā izvietotajam ASV bruņoto spēku kontingentam. Papildus tam, ASV aizsardzības sekretārs šā gada aprīlī paziņoja, ka Pentagons Eiropā izvietos 500 karavīru lielu pastāvīgi bāzētu ASV daudzdomēnu kaujas grupu, kā arī kaujas lauka uguns vadības pavēlniecību.

Tuvajos Austrumu reģionā Globālās klātbūtnes pārskatā analizēta ASV jaunā pieeja Irānai, kā arī mainīgās prasības pretterorisma jomā pēc NATO operācijas noslēguma Afganistānā. Irākā un Sīrijā Pentagons turpinās atbalstīt cīņu pret teroristu grupējumu Islāma valsts (ISIS, tās ietvaros palielinot partneru bruņotos spēku kapacitāti.

Raugoties nākotnē, pārskats liek ASV Aizsardzības departamentam veikt papildu analīzi par ilgtermiņa klātbūtnes prasībām Tuvo Austrumu reģionā.

Saskaņā ar pārskatu, Āfrikā paredzēts turpināt darbu pie dažādu reģionālo vardarbīgo ekstrēmistu organizāciju radīto draudu monitorēšanas, kā arī atbalstīt ASV diplomātiskos centienus, sniedzot atbalstu sabiedrotajiem.

Savukārt Centrālās Dienvidamerikas un Karību jūras reģionā Globālās klātbūtnes pārskatā izvērtēta ASV bruņoto spēku klātbūtne un atbalsts dažādu valstu nacionālās drošības mērķu sasniegšanā, tostarp, sniedzot atbalstu humānajā palīdzībā, novēršot dabas katastrofu sekas, kā arī iesaistoties pret narkotiku izplatīšanu vērstās operācijās. Arī turpmāk Pentagons šajā reģionā atbalstīs ASV valdības centienus, stiprinot sadarbību ar reģionālajiem partneriem.

Pentagons ASV bruņoto spēku Globālās klātbūtnes pārskatu sagatavoja, piedaloties Aizsardzības sekretāra birojam, Militārajiem departamentiem, ASV Bruņoto spēku Apvienotajam štābam, spēka veidu pavēlniecībām, Nacionālās drošības padomes personālam, ASV Valsts departamentam, ASV Starptautiskās attīstības aģentūra, izlūkdienestiem, kā arī konsultējoties ar desmitiem sabiedroto un partneru visā pasaulē.

Dalies ar šo ziņu