Rīgā plāno pieņemt civilās aizsardzības plānu bez sadaļas par rīcību militāra konflikta gadījumā

Nozares politika
LETA
Mācības "Namejs 2020" Rīgā
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Rīgas dome nākamnedēļ plāno balsot par galvaspilsētas civilās aizsardzības plānu, taču tajā nebūs sadaļas par Rīgas rīcību militārās krīzes gadījumā, otrdien Saeimas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijā atzina Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (AP).

Viņš skaidroja, ka Rīgas domei civilās aizsardzības un visaptverošas valsts aizsardzības joma ir prioritāte. Nākamnedēļ dome plāno balsot par civilās aizsardzības plānu, kurš gan nav ideāls un tam trūkst sadaļas par galvaspilsētas rīcību militārās krīzes gadījumā.

Staķis gan norādīja, ka, neskatoties uz minēto, plāns tiks pieņemts, taču pašvaldība jau uzreiz sāks darbu pie jauna plāna versijas. Tas nozīmē, ka pašvaldība koordinēs savu politiku ar citiem resoriem - Aizsardzības ministriju un Iekšlietu ministriju.

Tāpat jaunā plāna sagatavošanas laikā būs jāuzlabo operatīvā vadība krīzes situācijā. Tas nozīmē, ka Rīgai jābūt izveidotam operatīvās vadības centram un jāsāk domāt par stratēģisko rezervju nodrošināšanu. Stratēģisko rezervju nodrošināšana pašvaldībai izmaksās dārgi, taču pašvaldība ir ievēlēta uz četriem gadiem un tas ir pietiekams laiks, lai rīkotos, pauda politiķis.

Par civilās aizsardzības plāna virzīšanu atbildīgā Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (JKP) komisijas sēdē norādīja, ka saskaņā ar minēto plānu iecerēts stiprināt Rīgas pašvaldības policijas Videonovērošanas centru. Attiecībā uz rezervju nodrošināšanu Ozola norādīja, ka tas ir izaicinājums visai valstij. 

Zemessardzes 1.Rīgas brigādes komandieris Aivars Krujkovs komisijā uzsvēra nepieciešamību strādāt pie kopējā vadības centra izveides, lai būtu atbildīgās personas un atbilstoša reaģēšana krīzes brīdī. Līdztekus jāstrādā pie militāras kompetences iekļaušanas minētajā plānā.

Dalies ar šo ziņu