M. Staķis: Rīgas pašvaldība vēlas aktīvi iesaistīties Zemessardzes mācībās "Zobens"

Latvijā
Sargs.lv
Foto: Militāro mācību ciklā “Namejs 2020” Zemessardzes 1. Rīgas brigādes mācības “Zobens 2020”
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Rīgas pašvaldība vēlas pēc iespējas aktīvāk iesaistīties šogad plānoto militāro mācību cikla “Namejs” Zemessardzes 1. Rīgas brigādes mācībās “Zobens”, intervijā portālam “Sargs.lv” apliecināja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

Viņš atzina, pret mācībām “Zobens 2020” pērn nopietni attiekusies toreiz galvaspilsētu vadošā Vides un reģionālās attīstības ministrijas izveidotā Rīgas pagaidu administrācija. Arī pats M.Staķis kopār ar kolēģiem, šajās mācībās piedalījies kā novērotājs no jaunievēlēto domnieku vidus. Arī šogad Rīgas pašvaldība vēlas ņemt aktīvu dalību mācībās.

“Mēs no pašvaldības puses noteikti vēlamies piedalīties šajās mācībās,” uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs.

Viņš arī atzina, ka sadarboties ar Zemessardzi gatava arī Rīgas pašvaldības policija. “Rīgas pašvaldības policijas vadībā ir augsta līmeņa profesionāļi. Tādi cilvēki, kuri iepriekš ir darbojušies bruņotajos spēkos. Katrā ziņā kapacitāte tam ir,” viņš atzina.

Image
Foto: Militāro mācību ciklā “Namejs 2020” Zemessardzes 1. Rīgas brigādes mācības “Zobens 2020”
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: Militāro mācību ciklā “Namejs 2020” Zemessardzes 1. Rīgas brigādes mācības “Zobens 2020”/srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Mērs arī sacīja, ka jau ticies ar Rīgas Pašvaldības policijas vadību. Tikšanās laikā Rīgas pašvaldības policijas vadība apliecināja, ka gatavo savus stratēģisko plānus, kuros ietverta arī militārā sadarbība.

“Tomēr atkal – te ir jautājums, svarīgi, lai mēs to visu neatstātu tikai skaisti sarakstīta dokumenta līmenī. Tālab arī te ir meklējamas analoģijas gluži kā militārajā jomā - mēs mācamies, mācamies, iztestējam plānus praktiskajās mācībās un vajadzības gadījumā  veicam uzlabojumus, lai varētu virzīties savā attīstībā tālāk,” viņš atzina.

Image
Zemessardzes 1. Rīgas brigādes mācības "Rīgas Zobens 2019"/srž. Edgars Grundšteins
Foto: Foto: srž. Edgars Grundšteins
Zemessardzes 1. Rīgas brigādes mācības "Rīgas Zobens 2019"/srž. Edgars Grundšteins
Rīgas mērs arī piebilda, ka pērn juties nepatīkami pārsteigts, uzzinot, ka Rīgas mežu pārvaldītājs - uzņēmums “Rīgas meži un parki” sākotnēji atteicis iespēju zemessargiem un karavīriem aizvadīt mācības “Rīgas mežu un parku” apsaimniekotajos Pierīgas mežos, to pamatojot ar neskaidrībām par civiltiesiskās apdrošināšanas polises iegādē. Lai gan vēlāk saskaņojums tika dots, šādas situācijas ir nepieļaujamas. “Otrreiz šāda situācija pilnīgi droši neatkārtosies. To nu es varu apsolīt,” uzsvēra Rīgas mērs.

M. Staķis jau vairākus gadus arī pats ir aktīvs zemessargs. Nesen viņš dienesta līgumu pagarinājis vēl uz pieciem gadiem.  Tiesa, ieņemamā amata dēļ, aktīvu dalību kaujas rotā viņš nesola, jo līdzīgi kā karavīriem, arī mēra amats pašvaldībā prasa būt pieejamam 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā.

Image
Rīgas mērs un Zemessardzes Studentu kājnieku bataljona vecākais zemessargs M. Staķis
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Rīgas mērs un Zemessardzes Studentu kājnieku bataljona vecākais zemessargs M. Staķis/ Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Man ir nopietni jādomā, kā sevi trenēt, lai “H” stundā Zemessardze mani varētu pilnvērtīgi izmantot. Šobrīd mobilizācijas likums paredz, ka mani nevar iesaukt aktīvajā dienestā. Banāli sakot, ja izcelsies konflikts, tuvāko četru gadu laikā es ar šauteni diemžēl nevarēšu steigties palīgā. Tas nozīmē, ka arī man ir jādomā, kā es varu palīdzēt valstij citādā veidā. [..] Man katrā ziņā negribētos būt tam zemessargam, kurš ir noslēdzis dienesta līgumu, bet nepiedalās mācībās,” viņš atzina.

Rīgas mērs sacīja, ka, ņemot vērā pieredzi līdzdarbojoties Visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas attīstībā, viņš caur dienestu Zemessardzē varētu dot ieguldījumu tieši šīs sistēmas ieviešanā ne tikai Rīgā, bet arī Pierīgas pašvaldībās. Par to sāktas diskusijas arī ar Zemessardzes vadību.

Image
Vecākais zemessargs M. Staķis kopā ar jaunsargiem lauka taktisko mācību laikā/ Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Vecākais zemessargs M. Staķis kopā ar jaunsargiem lauka taktisko mācību laikā/ Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Diemžēl ne visi var karot frontes pirmajās līnijās. Kādam jācep arī maize, jāpārvadā cilvēki un jānodrošina nepārtraukta un droša ūdensapgāde. Es šobrīd vairāk esmu atbildīgs tieši par šo kara sadaļu,” viņš atzina.

M. Staķis arī piebilda, ka Rīgas dome aktīvi iesaistīsies valsts aizsardzības mācības ieviešanā Rīgas skolās, kas ir daļa no Visaptverošās valsts aizsardzības koncepta. Lai gan sabiedrības diskusijas par šī priekšmeta nepieciešamību iepriekšējos mēnešos bijušas asas, Rīgas domes priekšsēdētājs ir pārliecināts, ka cilvēkus var pārliecināt klātienē tiekoties un par šīm lietām runājot. “Mēs Rīgā par to runāsim tik cik daudz par to būs nepieciešams. Katrā ziņā Rīgā valsts aizsardzības mācība tiks ieviesta. To nosaka gan likums, gan mana politiskā pārliecība,” viņš uzsvēra.

Dalies ar šo ziņu