Artis Pabriks: Ārpolitikā rēķinās ar tiem, kuri var, nevis ar tiem, kuri lūdz

Nozares politika
Sargs.lv
Artis Pabriks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Krīzes situācijā nedrīkst paļauties vien uz palīdzību no malas, pirmkārt, pašiem jārāda piemērs, ka gribam un varam sevi aizsargāt. Tāpēc ļoti svarīgi ir turpināt stiprināt Nacionālos bruņotos spēkus un Latvijas ekonomiku kopumā. Tā šodien Saeimas ārpolitikas debatēs pauda aizsardzības ministrs Artis Pabriks, norādot –  Latvija jau tagad daudz paveikusi gan bruņoto spēku spēju, gan pašmāju aizsardzības industrijas attīstībā.

Latvijas valsts “de iure” starptautiskās atzīšanas simtgadē ministrs atzīst –  diplomātiskā atzīšana lielā mērā bija iespējama vien tāpēc, ka Latvijas tauta un armija ar durkļiem spēja nosargāt valsts teritoriju, parādot pasaulei, ka šeit esam uz palikšanu.

Laikā, kad starptautiskā vide kļūst aizvien fragmentētāka un polarizētāka un notiek identitātes cīņas reģionu un valstu starpā,  pārliecinošiem argumentiem ir vēl lielāka nozīme. Tāpēc vēl jo svarīgāk ir demonstrēt pasaulei, ka, pirmkārt, paši stiprinām savu nacionālo drošību, ne tikai gaidām atbalstu no citiem.

“Ļoti svarīgi ir turpināt stiprināt Nacionālos bruņotos spēkus un Latvijas ekonomiku kopumā, jo ārpolitikā rēķinās ar tiem, kuri var, nevis ar tiem, kuri lūdz. Līdz šim bruņoto spēku un Latvijas aizsardzības stiprināšanā izdarīts daudz, arī pateicoties Saeimas atbalstam, tai skaitā lēmumam par valsts aizsardzības mācības kā obligāta mācību priekšmeta ieviešanu skolās no 2024. gada. Tā ir visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas neatņemama un ļoti būtiska sastāvdaļa,” saka A. Pabriks.

Tikpat būtiski ir stiprināt arī citas vitāli svarīgas jomas, tāpēc Aizsardzības ministrija aktīvi iesaistījusies pašmāju resursu apzināšanā, lai stiprinātu loģistikas un piegāžu ķēdes. Tas attiecas arī uz pārtikas piegādēm, jo krīzes situācijās nevar paļauties tikai uz importu, norāda ministrs.

“Covid pandēmija lieliski parādīja – kad jādalās ar aizsargmaskām, pēkšņi visas skaistās runas par kopīgu Eiropas Savienības tirgu un atvērto pasauli sabruka kā karšu nams, tika slēgtas valstu robežas, liedzot stratēģiski svarīgo preču eksportu pat uz ES kaimiņvalstīm,” atgādina A. Pabriks.

Ministrs arī pauda neapmierinātību, ka līdz šim nav izdevies panākt vienprātību ar premjeru un ekonomikas ministru par Latvijā uzglabājamo degvielas rezervju apjomu, nosakot, ka pašu mājās tiek turēti vismaz 75% no nepieciešamajām rezervēm. Pabriks norāda – šis jautājums tiks vēl diskutēts, jo viņa nostāja ir, ka Latvijas teritorijā būtu jāuzglabā visi 100% šo stratēģisko rezervju.

Ministrs ir pārliecināts par sabiedroto solidaritāti un atbalstu Latvijai nepieciešamības gadījumā, taču vēlreiz uzsver – Latvijai jādemonstrē pašaizsardzības spējas un jārūpējas, lai tās ekonomika kļūtu aizvien spēcīgāka.

“Tas ir arī viens no ārpolitikas galvenajiem uzdevumiem – rādīt, cik paši esam spēcīgi un varoši, tad arī Latvijas ārpolitiskā ietekme pasaulē pieaugs. Valsts aizsardzības spējas atkarīgas arī no sabiedrības zināšanām par to, ko nozīmē drošība. Šīs zināšanas sekmēs arī valsts aizsardzības mācība skolās, izglītojot jauniešus jaunā Latvijas patriotu kopienā,” pauž A. Pabriks.

Ministrs norāda, ka šobrīd mērķtiecīgi tiek veicināta arī sadarbība ar vietējo aizsardzības industriju, tai skaitā uzņēmumiem, kuri darbojas moderno tehnoloģiju jomā un ražo, piemēram, dronus. Latvija ir arī līdz šim pirmā valsts Eiropā, kuras bruņotie spēki ieviesuši 5G testa vidi. Tas ļauj armijai un industrijai strādāt kopā ar universitātēm un zinātniekiem, veicinot ne tikai Latvijas armijas nodrošinājumu, bet arī ekonomisko izaugsmi, eksportu un jaunu darba vietu radīšanu.

Dalies ar šo ziņu