Pabriks: Eiropai ir jāstiprina arī pašai savas militārās spējas

Latvijā
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Foto: Saeima.lv

Lai arī ASV ir un būs stabils militārais partneris Eiropā, nacionālā līmenī katrai valstij jādomā arī par savu militāro spēju stiprināšanu. Tā Saeimas ārpolitikas debatēs pauda aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Pabriks akcentēja, ka Latvija ir un paliek stabils, uzticams partneris Eiropas Savienībā un NATO, “tāpat mēs tiekam aicināti uz 2% pusdienām NATO sanāksmes laikā”.  Latvija ir piešķīrusi līdzekļus aizsardzībai 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta, tādējādi rādot labo piemēru citiem. Tāpēc sadarbību ar ASV – galveno militāro spēku, kas nodrošina Latvijas, un visas Eiropas  drošību – ir ļoti svarīgi turpināt.

Mūsdienu pasauli A. Pabriks salīdzināja kā satikšanos starp diviem kaķiem. “Viens ir istabas kaķis, labi barots, ar mazliet apaļu puncīti, savukārt, otrs ir kārtīgs ielas runcis ar asiem zobiem, izbadējies un savā ziņā grib revanšēties. Lai arī Eiropas Savienība daudz darījusi, lai situāciju pasaulē noturētu stabilu, dažreiz tā atgādina šo istabas runčuku,” sacīja A. Pabriks.

Viņš atzina, ka Eiropa līdz šim vairāk balstījusies uz militāro palīdzību no ASV, taču laikā, kad ģeopolitiskā spriedze turpina pieaugt, jāstiprina arī katras valsts militārās spējas nacionālā līmenī. To dara arī Latvijas bruņotie spēki sadarbībā ar NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu, kuras sastāvā ir deviņas alianses dalībvalstis.

“Tam “ielu runcim” Krievijai parasti ir skaidrs, ko tā grib panākt sarunās, piemēram, Lībijā un Sīrijā. Mums, Eiropai, arī pašai jāiegulda finansējums militārās aizsardzības stiprināšanā. Lieku lielas cerības uz Eiropas Komisijas jauno prezidenti Urzulu fon der Leienu, kurai ir liela pieredze arī aizsardzības jomā.”

Kā veiksmīgu piemēru Latvijas spēju stiprināšanā A. Pabriks minēja visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu, pie kā šobrīd aktīvi strādā Aizsardzības ministrija, kā arī to, ka no 2024. gada vidusskolās obligāts mācību priekšmets būs valsts aizsardzības mācība. “Latvijas armija, kaut arī skaitliski neliela, ir kaujas spējīga, uz to varam paļauties. Bet nākotnē vēlētos saņemt lielāku atbalstu ne tikai no ASV, bet arī Eiropas, lai stiprinātu Baltijas un Ziemeļvalstu reģionu kopumā. Jo jāskatās ne tikai Baltijas izpratnē, liela loma šajā reģionā ir arī Polijai un Skandināvijas valstīm,” sacīja A. Pabriks.

Dalies ar šo ziņu