Gaisa spēki savās rindās nākamgad uzņems 43 valsts aizsardzības dienesta karavīrus

NBS
Sargs.lv
Gaisa spēku karavīri mācībās "Baltic Zenith 2023"
Foto: Gaisa spēku karavīri mācībās "Baltic Zenith 2023" / Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

2024. gada janvārī dienestu sāks otrais valsts aizsardzības dienesta iesaukums, un Gaisa spēki, kas ir viena no NBS struktūrvienībām, kurā notiks VAD dienests, plāno uzņemt 43 karavīrus, kuri dienēs Pretgaisa aizsardzības divizionā. “Esam sagatavojušies VAD karavīru uzņemšanai – šobrīd veidojam mācību plāna grafiku, mums ir nokomplektēts profesionāls instruktoru korpuss un nepieciešamā infrastruktūra jau pielāgota karavīru pamatapmācības vajadzībām,” sarunā ar “Sargs.lv” pauž Gaisa spēku Mācību centra Pretgaisa aizsardzības apmācību daļas vecākais speciālists seržants Andris Mežinskis.

Seržants norāda, ka pagājušajā gadā Gaisa spēki patstāvīgi realizēja pirmo karavīra pamatapmācības kursu, tāpēc infrastruktūra tam jau ir sagatavota, kā arī veikti nepieciešamie uzlabojumi atbilstoši šī kursa laikā gūtajām mācībām.

Image
11 jaunie Gaisa spēku karavīri piedalās Gaisa spēku beretes piešķiršanas pārbaudījumā “Ērgļa lidojums”.
11 jaunie Gaisa spēku karavīri piedalās Gaisa spēku beretes piešķiršanas pārbaudījumā “Ērgļa lidojums”. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Viņš apliecina, ka Gaisa spēkos VAD apmācībai šobrīd apstiprināti 43 karavīri, kas pēc pamatapmācības beigām tiks sadalīti pa dažādām specialitātēm. Pamatapmācība tiks organizēta no Gaisa spēku Mācību centra puses ar Gaisa spēku instruktoriem, kā arī piesaistot citu vienību instruktorus un vieslektorus.

“Tikko karavīri pabeigs pamatapmācības kursa daļu, viņi tiks piesaistīti savām norādītajām Gaisa spēku vienībām, un tur lielākā daļa primāri tiks sagatavota darbam ar pretgaisa aizsardzības ieroču sistēmām, piemēram, RBS-70, lai spētu nodrošināt pretgaisa aizsardzības spēju kājnieku vienībām, kā arī stratēģiski svarīgo objektu pretgaisa aizsardzībai. Tāpat mēs sagatavosim arī ložmetējniekus, autovadītājus, sakarniekus un citus nepieciešamos speciālistus,” par VAD karavīru iespējām Gaisa spēkos stāsta seržants Andris Mežinskis.

Uz jautājumu, vai dienesta laikā Gaisa spēkos būs arī iespēja iegūt autovadītāja tiesības, seržants atbild, ka autovadītāja specialitātei šoreiz tiks izvēlēti tie karavīri, kuriem jau ir tiesības. Gadījumā, ja kāds no VAD karavīriem izvēlēsies turpināt dienestu Gaisa spēkos kā profesionālā dienesta karavīrs, viņš tiks iekļauts attiecīgajā kursā, lai iegūtu nepieciešamās kategorijas vadītāja apliecību.

Image
Aprit 30 gadi kopš atjaunoti Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki.
Aprit 30 gadi kopš atjaunoti Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Līdzīgs princips tiks piemērots arī attiecībā uz VAD karavīru iespējām darboties ar Gaisa spēku rīcībā esošajiem gaisa kuģiem.

“Apmācības laikā mijiedarbība ar gaisa kuģiem būs minimāla, jo tam ir nepieciešama specialitāte un vairāku apjomīgu kursu iziešana,” pauž Gaisa spēku instruktors. “Protams, ja viņi turpinās profesionālo dienestu gaisa spēkos Aviācijas eskadriļā un kļūs par tehniķiem, viennozīmīgi viņiem būs iespēja strādāt ar gaisa kuģiem. Lai kļūtu par gaisa kuģa pilotu, kā zināms, ir jāpabeidz Nacionālā aizsardzības akadēmija un jākļūst par virsnieku.”

Pamatapmācības laikā VAD karavīri tiks izvietoti Gaisa spēku dienesta viesnīcā, kas ir aprīkota ar visām nepieciešamās ikdienas ērtības. Atbilstoši vajadzībām šo karavīru darbadiena būs pakārtota apmācību grafikam, bet nedēļas nogalēs karavīri varēs doties mājās. Ja būs nepieciešamība, arī nedēļas nogali varēs pavadīt dienesta viesnīcā Lielvārdē.

Pēc pamatapmācības beigām VAD karavīri tiks integrēti katras vienības specifiskā darba ikdienā, piemērojot viņiem profesionālā dienesta karavīra darba laiku no 08.00 līdz 17.00. “Tiem, kam tas būs nepieciešams, arī šajā laikā varēs dzīvot dienesta viesnīcā, taču katrs gadījums tiks izvērtēts individuāli,” atklāj seržants Andris Mežinskis.

Viņš arī norāda – ja VAD karavīrs pēc pirmo 6 mēnešu dienesta izvēlēsies turpināt dienestu Gaisa spēkos, viņam būs iespēja piedalīties berešu maršā un nopelnīt Gaisa spēku zilās krāsas bereti, tādējādi apliecinot savu piederību šai vienībai.

Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki jau vēstīja, ka līdz 21. jūlija pulksten 12.00  valsts aizsardzības dienesta otrajam 11 mēnešu iesaukumam brīvprātīgi pieteikušies 224 Latvijas pilsoņi.

Jau ziņots, ka 11 mēnešu ilgajā valsts aizsardzības dienestā 2024. gadā iesauks 600 jauniešus – 120 personas janvāra iesaukumā, savukārt 480 personas jūlija iesaukumā. 2024. gada janvāra iesaukums 11 mēnešu dienestam Nacionālo bruņoto spēku vienībā tiks īstenots trīs dienesta vietās: Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā Rīgā, Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizionā Lielvārdē un Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljonā Stāmerienā, Gulbenes novadā.

Image
Aprit 30 gadi kopš atjaunoti Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki.
Aprit 30 gadi kopš atjaunoti Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Dalies ar šo ziņu