Valsts aizsardzības dienesta un Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri veiksmīgi aizvadījuši militārās mācības Austrijā

Pasaulē
Sargs.lv
Artilērijas diviziona karavīri piedalās militārajās mācībās Austrijā
Foto: Artilērijas diviziona karavīri piedalās militārajās mācībās Austrijā Foto: dkar. K. Lejnieks/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Laikā līdz 16. decembrim Allentsteigā, Austrijā Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Artilērijas diviziona un valsts aizsardzības dienesta karavīri piedalījās mācībās “AAB4 LFX/FTX”, ko organizēja Austrijas bruņoto spēku 4. Mehanizētā brigāde.

21 Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Artilērijas diviziona karavīrs tostarp 9 valsts aizsardzības dienesta karavīri militārajās mācībās tika integrēti Austrijas bruņoto spēku bataljonā, lai veiktu kaujas šaušanu ar pašgājējartilērijas sistēmas “M109A5Oe” haubicēm, sniedzot netiešo uguns atbalstu baterijas, bataljona un brigādes līmenī. Mācībās tika pilnveidota arī starptautiskā sadarbība un savietojamība.

“Šajās mācībās datu aprēķinātājiem bija lieliska iespēja strādāt ar datu aprēķināšanas sistēmām, kas ir datorizētas. Mēs ikdienā to darām manuāli, tāpēc tā bija jauna pieredze. Mēs ceram, ka šī sadarbība turpināsies, un arī valsts aizsardzības dienesta karavīriem arī turpmāk būs iespēja doties uz mācībām ārpus Latvijas. No šīm mācībām lielākais ieguvums ir tas, ka apguvām kaujas uzdevumus ārpus mums ierastā poligona. Austrijā apvidus un laikapstākļi ir krietni citādāki. Mēs vidēji atradāmies aptuveni 500 metru virs jūras līmeņa, kamēr Ādažos tie ir aptuveni 20 metri. Laikapstākļi un reljefs ievieš daudzas korekcijas uzdevumu izpildē, tāpēc ir svarīgi apgūt prasmes dažādās vidēs,” portālam “Sargs.lv” skaidroja Sauszemes spēku mehanizētās kājnieku brigādes Artilērijas diviziona 1.artilērijas baterijas virsseržants Aigars Ozolkāja.

Valsts aizsardzības dienesta karavīriem šī bija unikāla pieredze sadarboties un iegūt zināšanas arī ārpus Latvijas. Jaunieši atzina, ka ir ļoti gandarīti par doto iespēju strādāt kopā ar sabiedrotajiem, izmantojot Austrijas bruņoto spēku militāro tehniku.

Image
Artilērijas diviziona karavīri piedalās militārajās mācībās Austrijā
Artilērijas diviziona karavīri piedalās militārajās mācībās Austrijā Foto: dkar. K.Lejnieks/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Militāro mācību aktīvā fāze sākās 27. novembrī un noslēdzās 16. decembrī, kad mācību dalībnieki atgriezās atpakaļ dislokācijas vietās.

Latvijai ar Austriju jau ilgstoši ir savstarpējā militārā sadarbība. Jau ziņots, ka laika posmā no 2017. gada aprīļa līdz 2018. gada oktobrim Latvija saņēma 47 no Austrijas pasūtītās “M109A5Oe” tipa pašgājējhaubiču sistēmas, tostarp arī uguns vadības un apmācības platformas. Pašgājējhaubiču sistēmu iegāde bija nozīmīgs Nacionālo bruņoto spēku artilērijas papildinājums, kas ļāvis uzlabot valsts aizsardzības spējas.

Dalies ar šo ziņu