Pirmie valsts aizsardzības dienesta karavīri dod zvērestu

NBS
Sargs.lv
VAD karavīri dod savu zvērestu
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Vien nesen, 1. jūlijā, valsts aizsardzības dienestu Ādažu militārajā bāzē Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē uzsāka 252 jaunieši un 18. augustā viņi deva savu karavīra zvērestu, apliecinot aizsargāt Latviju jebkurā brīdī. Portāls “Sargs.lv” devās uz Ādažu militāros bāzi, lai noskaidrotu, kā gan jaunieši un viņu vecāki jūtas šajā karavīram tik svarīgajā dienā.

Ir svelmaina vasaras diena Ādažu militārās bāzes ierindas laukumā. Jau laicīgi ierodas desmitiem valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma vecāki, radinieki un draugi, lai nepalaistu garām šo nozīmīgo dienu tuvinieka dzīvē.

Kad pulkstenis tuvojas diviem dienā, tālumā sāka skanēt “Ai, jel manu vieglu prātu”. Jaunieši dziesmas pavadībā tuvojas ierindas laukumam, patīkami pārsteidzot savus vecākus, gan ar dziesmu, gan ar sinhrono soļošanu.

Image
VAD karavīri soļo un dzied
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Karavīru dziesmu pavadībā vienības laukumā ierodas četras valsts aizsardzības dienesta vienības. Visiem ieņemot miera stāju, ir redzams, ka viņi ir vienota grupa. Pašpārliecināts, lepns un nopietns skatiens ir novērojams ikviena jaunieša sejā. Ir skaidrs, ka viņi apzinās, ka šodien sniegtais solījums ir vairāk nekā tikai vārdi.

Image
VAD karavīri nostājušies ierindā
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

NBS orķestra mūzikas pavadībā ierindas laukumā ierodas un ar jaunajiem karavīriem sasveicinās aizsardzības ministre Ināra Mūrniece, NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis.

Image
Ar karavīriem sasveicinās ministre, NBS komandieris un Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Valsts aizsardzības dienesta karavīri uz aizsardzības ministres pirmo sveicienu atbild ar skaļu un enerģisku “Es sveiks!”.

“Paldies vecākiem, kuri savās ģimenēs ir uzaudzinājuši īstus Latvijas patriotus. […] Jūs esat pirmie, kas ir uzdrošinājušies un kas ir iestājušies valsts aizsardzības dienestā. Uz jums raugās un raudzīsies visa Latvijas jaunatne. Paldies jums par šo lielo uzdrošināšanos. Tagad jūs gaida “Patria” bruņumašīnas, jūs gaida haubices. Valsts aizsardzības dienesta karavīri būs arī tajās vienībās, kas mūsu bruņotajiem spēkiem ir ļoti, ļoti nozīmīgas. Jā, arī tajās, kur ienāks lielie jaunie spēju projekti. Gan krasta aizsardzības raķetes, gan “HIMARS”, gan arī citās jaunās spējās mūsu bruņotajos spēkos,” savā runā atzīst aizsardzības ministre.
Image
NBS komaniera uzruna karavīriem
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

NBS komandieris ģenerālleitnants L.Kalniņš savā uzrunā jauniešiem uzsvēra zvēresta nozīmīgumu Latvijas valsts turpmākajā attīstībā. “Zvērests ir atbildības un pienākuma uzņemšanās. Zvērests ir jūsu gara un rakstura spēka reprezentācija. Zvērests ir Nacionālo bruņoto spēku stiprības garants un zvērests ir Latvijas nācijas uzticības ekspresija, lai mēs nodrošinātu Latvijas tautas un valstiskuma aizsardzību,” norādīja NBS komandieris.

“Turiet augstu doto solījumu. Neļaujieties vājumam un viltus elku vilinājumiem. Nepaļaujieties nodevības gļēvumam. Esiet spēcīgi Nacionālo bruņoto spēku karavīri. Es novēlu jums visiem veiksmīgu dienestu turpinājumu, ar augstiem sasniegumiem un gandarījumu sirdī,” ar smaidu sejā novēlēja ģenerālleitnants L.Kalniņš.

Savukārt Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis O.Kudlis pateicās vecākiem, ka viņi uzticējuši savus bērnus bruņotajiem spēkiem un izaudzinājuši tik brašus dēlus.

Image
Pulkveža Oskara Kudļa uzruna
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Mums priekšā vēl ir izaicinājumiem pilns apmācību posms, bet es esmu pārliecināts, ka kopīgā darbā mums viss izdosies. Mēs patiesi esam lepni par valsts aizsardzības dienesta karavīriem. Es novēlu augsti turēt uzticēto Latvijas armijas karavīra godu un godam nest šo titulu,” aicināja brigādes komandieris.

Un jau pēc īsa mirkļa jaunieši saviem tuviniekiem, draugiem, bruņotajiem spēkiem un Latvijas valstij deva zvērestu, paceļot divus pirkstus un atkārtojot zvēresta frāzes pēc Mehanizētās kājnieku brigādes virsseržanta galvenā virsseržanta Laura Krīgera.

Image
VAD karavīri dod savu zvērestu
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
„Es, Latvijas karavīrs, apzinoties atbildību savas tautas un likuma priekšā, apsolos un zvēru būt uzticīgs Latvijas Republikai, tās Satversmei un likumīgajai valdībai, netaupot spēkus, veselību un dzīvību, sargāt Latvijas valsti un tās neatkarību, pēc labākās sirdsapziņas veikt man uzticētos karavīra pienākumus, bez ierunām pakļauties militārajai disciplīnai, vienmēr pildīt savu priekšnieku pavēles un rīkojumus atbilstoši Latvijas Republikas likumiem.”

Pēc šī svinīgā brīža, jaunie karavīri kopā ar aizsardzības ministri I. Mūrnieci, NBS komandieri ģenerālleitnantu L. Kalniņu un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieri pulkvedis O. Kudli vienojās fotogrāfijai, iemūžinot šo svarīgo mirkli Latvijas valsts vēsturē.

Image
Kopīgais foto
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tad iespēja bija arī pašiem jauniešiem beidzot satikt, parunāties un nofotografēties ar saviem tuvākajiem cilvēkiem.

Image
Tuvinieki, kuri ieradušies uz zvēresta došanu
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Mēs ļoti vēlējāmies, lai mūsu mazdēls pievienojas valsts aizsardzības dienestam. Kas tad tas par vīrieti, kurš nav bijis armijā. Pierod gan pie rutīnas, gan mazāk sēž telefonā,” portālam “Sargs.lv” ar smaidu sejā atzīst vectēvs Ojārs.

Uzrunājot jauno karavīru mammas, arī viņas bija vienisprātis: “Esmu ļoti pacilāta un laimīga par savu dēlu, ka viņš šodien ir devis zvērestu.”

Uz zvēresta došanas ceremoniju bija ieradies arī Instruktoru skolas virsseržants galvenais virsseržants Aigars Kūms, kura dēls šodien deva savu zvērestu Latvijas valstij.

“Man ir divejādas sajūtas. Es šeit biju pats pirmais iesaukums, kad vēl padomju armija izgāja no šīs bāzes. Tieši pirms 29 gadiem es devu zvērestu. Tagad esmu atnācis uz sava dēla zvērestu, bet šeit viss ir mainījies. Šī patīkamā sajūta nav tikai par dēlu, bet par bruņotajiem spēkiem kopumā,” saka galvenais virsseržants A. Kūms.

Jautājot par to vai viņš dēlu motivēja iestāties valsts aizsardzības dienesta, viņš atzīst, ka 90% bija jaunieša paša lēmums, bet 10% bija galvenā virsseržanta pamudinājums iet šo ceļu. “ Ja bija kaut kādas šaubas, tad tajos gadījumos es uzvirzīju atpakaļ uz šo ceļu. Teikt, ka šis bija mans spiediens, es tā nevaru,” iesmej galvenais virsseržants A.Kūms.

Arī “Sargs.lv” divi satiktie puiši Renārs no Bauskas un Artūrs no Rīgas ir ļoti priecīgi par veikto lēmumu iestāties valsts aizsardzības dienestā un zvēresta došanu bruņotajiem spēkiem.  

Image
Piemineklis ierindas laukumā, kas veltīts kritušajiem karavīriem
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Šis ir ļoti pacilājošs brīdis. Kad devu zvērestu, bija sajūta, ka tas vairs nav tikai valsts aizsardzības dienests, tas vairs nav tikai sev, savai ģimenei, klātesošajiem, bet tagad arī valstij es esmu apsolījis, ka es būšu klāt vajadzīgajā brīdī,” intervijā norāda Renārs.

Savukārt Artūrs norāda: “Nebiju gaidījis, ka zvēresta došana būs tik ātri, bet jūtos ļoti labi, ka esmu to devis.”

Abi jaunieši jau zina, kas viņus gaida nākamajā pamatapmācību kursa posmā un abi norāda, ka ir pilnībā tam gatavi, taču nepieciešams laiks vēl mazliet ievilkt elpu. Artūram jau ir skaidrs, ka viņš turpinās savu dienestu kā ložmetējnieks, savukārt, Renārs, norāda, ka par viņa virzienu vēl tiek domāts  - mašīnists vai strēlnieks, taču viņš pats norāda, ka labāk vēlētos kļūt par karavīru - glābēju.

Dalies ar šo ziņu