"Vēlējos dienēt tieši Ādažu bāzē": Par VAD pieredzi stāsta Siguldas Valsts ģimnāzijas absolventi

NBS
Sargs.lv/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde
VAD pirmā iesaukuma karavīri
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Pieci puiši no Siguldas – Dāvis, Aksels, Fēlikss, Linards un Huga – pēc ģimnāzijas beigšanas izlēma negaidīt, bet brīvprātīgi pieteikties pirmajam valsts aizsardzības dienesta iesaukumam Ādažu bāzē Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā.

“Es vēlējos dienēt tieši Ādažu bāzē, bet arī sociālās garantijas, protams, ir svarīgas,” par savu izvēli negaidīt iesaukšanu, bet pieteikties pašam stāsta siguldietis Aksels Vītums. Tagad viņi ir kļuvuši par daļiņu no 252 valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma karavīriem, un ar savu izlēmību un apņēmību puiši no mūsu valsts jaunāko laiku vēstures lieciniekiem ir kļuvuši par tās veidotājiem.

Motivācija katram sava, tomēr jaunos Siguldas iedzīvotājus vieno patriotisms un izpratne par savu lomu valsts aizsardzības sistēmā. Arī tas, ka brīvprātīgi piesakoties, VAD karavīrs var saņemt 600 eiro mēnesī lielu pabalstu un citus sociālos bonusus bija būtisks faktors, jo tiem, kurus iesauks pēc atlases principa maksās 300 eiro mēnesī. Dāvis Dalders piebilst, ka viņš arī vēlējies iziet dienestu, kamēr ir laba fiziskā sagatavotība pēc vidusskolas.

Image
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde
“Galvenais dzinulis man bija Ukrainā notiekošais karš. Tāpēc es vēlos būt gatavs krīzēm, vēlos aizsargāt mūsu Latviju, zināt, kas un kā jādara. 11 mēneši valsts aizsardzības dienestā uzreiz pēc vidusskolas man sniegs šo iespēju,” skaidro VAD karavīrs Fēlikss Liepa.

Linards Anspoks norāda, ka jau skolas laikā apsvēris iespēju izvēlēties militāro karjeru, tāpēc VAD ir lieliska izdevība iepazīt šo vidi un tajā pastāvošo kārtību. Tikmēr Huga Naglis par militāro jomu iepriekš nebija domājis, tomēr VAD uzskata par iespēju noskaidrot, vai tā nevarētu būt viens no potenciālajām nākotnes dzīves ceļiem.

Image
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Kā puiši jūtas dienestā? “Pirmās emocijas ir ļoti pozitīvas. Domāju, ka būs skarbāk,” atklāj VAD karavīrs Aksels. Viņam piebalso arī pārējie biedri, kas izceļ savās vienībās valdošo pozitīvo noskaņojumu un draudzīgo atmosfēru – puišu starpā valda liela vienotība un savstarpējs atbalsts. Viņi apzinās, ka turpmākie mēneši dienestā būs grūti, taču nešaubās, ka visiem kopā dienests aizritēs interesanti.

“Kas man šeit pietrūkst? Redzēt skaistu saulrietu. Te tādi ir reti ieraugāmi,” atzīst Dāvis. Puiši priecājas, ka nedēļas nogalēs būs iespēja tikt uz mājām, kā paši savā starpā joko – “tikt ārpus sētas”, jo ļoti pietrūkst arī savu tuvinieku un draugu.

“Varu tikai ieteikt visiem pieteikties VAD uzreiz pēc vidusskolas, jo šī 11 mēnešu pieredze, ko iegūsim Ādažos, mums noderēs visu turpmāko dzīvi,” par savas izvēles pareizību ir pārliecināts VAD karavīrs Aksels.
Image
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

2024. gadā jauniešiem būs iespēja pildīt valsts aizsardzības dienestu kādā no Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībām vai Zemessardzē.

2024. gada janvāra iesaukums 11 mēnešu dienestam Nacionālo bruņoto spēku vienībā tiks īstenots trīs dienesta vietās: Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā Rīgā, Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizionā Lielvārdē un Zemessardzes 25. Kaujas atbalsta bataljonā, Vidzemē. Lai nokļūtu sev vēlamajā dienesta vietā, iesaucamais ir aicināts dienestam pieteikties brīvprātīgi, anketā norādot vēlamo dienesta vietu.

Līdzīgi kā pirmajā iesaukumā valsts aizsardzības dienestam, tā arī otrajam iesaukumam, kas dienestu uzsāks janvārī, Latvijas pilsoņi sākotnēji tiek aicināti pieteikties līdz 21. jūlijam vienotajā Rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv.

Dalies ar šo ziņu