“Sargs.lv" skaidro: Kādas specialitātes varēs apgūt VAD karavīri un kāds būs apmācību process

Latvijā
Sargs.lv
Dienestu uzsāk valsts aizsardzības dienesta (VAD) pirmā iesaukuma karavīri
Foto: Dienestu uzsāk valsts aizsardzības dienesta (VAD) pirmā iesaukuma karavīri Foto: Gatis Dieziņš (Aizsardzības ministrija)

Valsts aizsardzības dienesta (VAD) pirmajā iesaukumā apmācības uzsāka 254 Latvijas pilsoņi,  taču otrajā brīvprātīgajā iesaukumā pieteikušies 224 pilsoņi. Jaunieši šobrīd veic pamatapmācību, lai jau pavisam drīz uzsāktu VAD nākamo posmu – specialitātes apmācību. Paredzēts, ka otrais posms tiks veikts no 9. oktobra līdz 10. novembrim, tā laikā karavīri apgūs dažādas militārās specialitātes atbilstoši zināšanām un instruktoru rekomendācijām. Portāls “Sargs.lv” uz sarunu aicināja Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 2. Mehanizētā kājnieku bataljona virsseržantu galveno virsseržantu Pēteri Muižnieku, lai noskaidroto vairāk par specialitāšu apmācību procesu un iespējām.

Militārajā vidē ir dažāda veida amatu klasifikatori un klasifikācijas līmeņi. NBS ir virsnieki, instruktori un karavīri. Valsts aizsardzības dienesta jaunieši ir karavīri, taču pēc pamatapmācību pabeigšanas tiks ievirzīti kādā no specialitātēm. NBS ir vairāk nekā 30 funkcionālās jomas un teju 170 specializācijas, kuras ir oficiāli noteiktas reglamentā.

“Mēs valsts aizsardzības dienestā koncentrēsimies un vieglākajām specialitātēm, proti, autovadītājiem, ložmetējniekiem, granātniekiem, mīnmetējniekiem un to palīgiem, un, iespējams, arī sakarniekiem. Sakaru speciālists ir nedaudz sarežģītāka profesija, jo tur ir nepieciešamas arī dažādas pielaides valsts noslēpumam. Protams, arī tiks sagatavoti pirmās līnijas strēlnieku speciālisti. Jauniešiem varētu patikt arī vadāmo prettanku raķešu operatora palīga specialitāte,” portālam “Sargs.lv” skaidroja Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 2. Mehanizētā kājnieku bataljona virsseržants galvenais virsseržants Pēteris Muižnieks.

Pēc pamatapmācību pabeigšanas VAD karavīri tiks integrēti vienībās, kurās varēs pielietot apgūto specialitāti. Šobrīd vispieprasītākā specialitāte ir bruņutehnikas vadīšana. Lielākajai daļai VAD karavīru ir B kategorijas autovadītāja apliecība, kas ļauj vadīt arī lielāko daļu NBS rīcībā esošos transportlīdzekļus.

Specialitātes apmācība ir atšķirīga, proti, atkarībā no vēlamās profesijas atšķiras apmācību laiks un veids. Piemēram, karavīram-glābējām ir jāapgūst trīs nedēļu kurss, ložmetējniekam – divas, bruņutehnikas vadītājam – četras nedēļas. Apmācību procesā sākumā tiks apgūtas teorētiskās zināšanas, lai pēc tam veiksmīgi varētu tās pielietot praktiskajā apmācībā.

“Līdz ko karavīrs apgūst specialitāti, tā karavīrs tiek integrēts vienībā, kurā konkrētā specialitāte ir nepieciešama. Jaunietis uzsāk dienestu plecu pie pleca ar profesionālā dienesta karavīriem. Šobrīd jaunieši ir apguvuši pamatprasmes un instruktori ir uzklausījuši viņu vēlmes un ieteikuši turpmāko dienesta attīstības ceļu. Mūsu viens no mērķiem ir ieinteresēt jauniešus palikt dienestā, tāpēc palīdzam veidot karjeru jau pašā sākumposmā. Likums nosaka, ka pēc pus gada VAD karavīrs ir tiesīgs parakstīt profesionālā dienesta līgumu,” sacīja virsseržants P. Muižnieks.

Kopumā virsseržants jauniešus vērtē pozitīvi, taču atzīst, ka ir arī dažādi izaicinājumi. Katra jaunieša apmācību temps ir atšķirīgs, tāpēc instruktori pielāgojas un dara visu iespējamo, lai viss tiktu apgūts kvalitatīvi un laikā. Virsseržants P. Muižnieks atzīst, ka viņam ir patīkami strādāt ar jauniešiem. Vairākiem no VAD karavīriem ir jau augstākā izglītība, kas ļauj labāk izvēlēties atbilstošo specialitāti un intereses gadījumā veidot jau virsnieka karjeru.

Dalies ar šo ziņu