“Sargs.lv” skaidro: Kādi būs pirmie trīs mēneši valsts aizsardzības dienestā

NBS
Sargs.lv
Pamatapmācības kursa kaujas šaušana
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

1.jūlijā valsts aizsardzības dienestu (VAD) Ādažu militārajā bāzē Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē uzsāka 251 jaunietis. Portāls "Sargs.lv" izlēma noskaidrot, kādi būs nākamie trīs VAD karavīra mēneši, ejot cauri adaptācijas laikam un pamatapmācību kursam. "Sargs.lv" aicināja uz interviju jauniecelto Mehanizētās kājnieku brigādes virsseržantu galveno virsseržantu Lauri Krīgeru, lai noskaidrotu, kas ir VAD karavīra pamatapmācību kurss, ko tajā jaunieši apgūs un kāda būs viņu ikdienas dzīve, kā pirmajiem valsts aizsardzības dienestā iesauktajiem karavīriem.

ADAPTĀCIJAS LAIKS

Līdz šim profesionālā dienesta (PD) karavīriem tika nodrošināts piecu dienu ilgs adaptācijas periods, taču VAD karavīriem šis periods būs ilgāks – divas nedēļas. Brigādes virsseržants to skaidro ar nepieciešamību ļaut bez krasām pārmaiņām adaptēties no civilās dzīves uz militāro vidi.

Šo divu nedēļu VAD karavīri varēs iepazīties ar savu izvietojumu, ar vienību, ar militārā dienesta gaitu, saņemt formu un individuālo ekipējumu, izdarīt nepieciešamās vakcinācijas, apgūt militāros reglamentus un ierindas mācības pamatus, kā arī uzsāks trenēt savu fizisko izturību. Viņiem notiks psihologa un kapelāna nodarbība, brigādes virsseržants sniegs ievadlekciju, kā arī būs komunikācijas daļas lekcijas, lai izskaidrotu, ko drīkst un ko nedrīkst runāt, kur un kad varēs izmantot telefonus, ko drīkst un ko nedrīkst filmēt un fotografēt.    

Image
Valsts aizsardzības dienesta karavīri kārto fizisko normatīvu testus.
Valsts aizsardzības dienesta karavīri kārto fizisko normatīvu testus. Foto: dkar. K.Lejnieks/ Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde
Otrās nedēļas sestdienā jeb 15.jūlijā īpaši valsts aizsardzības dienesta karavīriem tiks organizēta vecāku diena, kur vecākiem būs iespēja palūkoties, kur viņu atvases dienē, dzīvo, mācās un guļ.

Galvenais virsseržants norāda, ka pēc šī pasākuma karavīri varēs doties mājās līdz svētdienas vakaram un trešās nedēļas pirmdienā uzsākt pamatapmācību kursu.

PAMATAPMĀCĪBU KURSS

Noslēdzoties adaptācijas periodam, nākamos divus mēnešus VAD karavīri izies pamatapmācību kursu. To apgūst jebkurš karavīrs, kurš uzsāk dienestu, lai iegūtu pamata zināšanas un kļūtu par pilnvērtīgu karavīru. Šī apmācība tiek vērsta uz karavīru individuālo sagatavošanu.

Pamatapmācību kursa plāns

Deviņu nedēļu periods, kurā tiks apgūtas militārās iemaņas divos līmeņos. Pirmais līmenis ir aptuveni piecu nedēļu garš, pēc kura jaunieši dos savu karavīra zvērestu 18.augustā. Arī šo pasākumu vecākiem būs iespēja apmeklēt uz vietas un redzēt, kā viņu bērni dod svinīgo solījumu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Latvijas valstij.

Pēc pirmā līmeņa kursu pabeigšanas, slodze un uzdevumu sarežģītības pakāpe tiks palielināta, lai jaunieši pēc pamatapmācību kursa būtu līdzvērtīgā līmenī ar PD karavīriem.

Pirmais līmenis

Pirmajā līmenī būs ieroču apmācība, kurā apgūs triecienšautenes, rokas granātas izmantošanu, būs arī kaujas šaušanas apmācība, ierindas apmācība, normatīvo aktu kurss. Lauka apmācības kursā viņi apgūs ekipējuma kārtošanu, izdzīvošanu lauka apstākļos un sagatavošanos tam, kā arī lauka kaujas iemaņas, kurā apgūs taktiskos kaujas elementus.

Image
Zemessargu pamatapmācība Alūksnes novadā.
Zemessargu pamatapmācība Alūksnes novada poligonā "Meža Strautiņi". Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Vēl no pirmā līmeņa kursiem būs topogrāfija, vēlāk arī praktiskā orientēšanās, kā arī sakaru apmācība. Protams, būs arī medicīniskā apmācība jeb karavīri apgūs, kā sniegt pirmo palīdzību. Jauniešiem būs arī psiholoģijas kurss, kurā jaunie karavīri mācīsies pārvarēt stresu un kā ar sevi tikt galā kritiskās situācijās.

Jaunieši apgūs arī aizsardzību pret masu iznīcināšanas līdzekļiem, kā rīkoties, kad notiek ķīmisks vai bioloģisks uzbrukums. Pēc katra apmācību bloka būs zināšanu pārbaudes tests, kā arī pastāvīgi tiks trenēta arī jauniešu fiziskā sagatavotība.

Galvenais virsseržants L.Krīgers norāda, ka ir ieviesta jauna programma, kurā sākotnēji tiks noskaidrots, kādā fiziskā kondīcijā ir karavīri un attiecīgi pielāgos fiziskās sagatavotības programmu katram individuāli.

“Mūsu speciālisti ir sastādījuši šo te programmu. Ja jaunietis ir labi sagatavots, ļoti labi vai pavisam bēdīgā stāvoklī, tad attiecīgi mēs pielāgosimies, un vērtēsim, kādas aktivitātes jau tajā dienā ir bijušas. Ja ir bijušas diezgan aktīvas nodarbības, lauku kaujas iemaņas, teiksim, viņš ir noskrējies pa poligonu, vakarā slodze būs mazāka – staipīšanās, dziļo muskuļu vingrinājumi un tā tālāk,” intervijā norāda galvenais virsseržants L. Krīgers.

Otrais līmenis

Jaunie VAD karavīri pēc zvēresta nodošanas uzsāks otrā līmeņa pamatapmācību kursu. Galvenais virsseržants skaidro, ka šajā līmenī būs augstāka un citādāka apmācību un vingrinājumu sarežģītības pakāpe.

Image
Rezervistu militārās pamatapmācības kurss Alūksnes novada poligonā “Lāčusils"
Rezervistu militārās pamatapmācības kurss Alūksnes novada poligonā “Lāčusils”. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tiks apgūta šaušanas apmācība, lauka administrācija jeb dzīvošana mežā, iemaņas, kā izdzīvot. Brigādes virsseržants atzīst, ka šī apmācību daļa vairs nebūs individuāla un karavīri sāk mācīties strādāt kopā. 

Otrajā līmenī arī būs orientēšanās apmācības, taču sarežģītākas un ar lielākām distancēm. Būs inženieru apmācības, kurās apgūs šķēršļu veidus un to izgatavošanu, ierakuma veidus, kā arī sakaru apmācības, un, protams, noslēguma pārbaudījumi, lai pārliecinātos, ka karavīrs ir apguvis vielu.

Neizpaliks karavīru fiziskā sagatavošana, kas būs vismaz 3 līdz 4 reizes nedēļā atkarībā no apmācību intensitātes. Arī fiziskās sagatavotības pārbaudījumi būs, taču, kā atklāj galvenais virsseržants L.Krīgers, tie nebūs gala pārbaudījumi.

Image
Ādažu militārās bāzes sporta komplekss.
Ādažu militārās bāzes sporta komplekss. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Šie pārbaudījumi būs tikai, lai saprastu, cik šajos divos, trijos mēnešos karavīrs ir progresējis. Būs jānoiet maršs ar ekipējumu noteiktā laikā, bet tikai lai saprastu, vai viņš to var izdarīt vai nē. Mēs zinām, ka būs dažādi cilvēki ar dažādu sporta pieredzi un mēs esam tam gatavi. Mēs mēģināsim visus pacelt uz augšu un iegūt kaut cik vienlīdzīgu līmeni,” atzina brigādes virsseržants.

Sagaidāmais rezultāts

“Šo te pamatapmācību kursa mērķis ir, lai jaunie karavīri spētu normāli uzvilkt ekipējumu, mugursomu, ķiveri, lietot ieroci. Tas ir liels svars, ar ko jāveic dažādas aktivitātes un jāveic tālas distances. Tieši tādēļ šajos trīs mēnešos mēs trenējam dziļo muskulatūru un aerobo izturību, kā arī izglītojam viņus par karavīra profesiju,” uzsver brigādes komandieris.  

Brigādes virsseržants norāda, ka tikai pēc pamatapmācības jaunajam karavīram varēs atrast jomu, kurā specializēties. “Karavīrs māk šaut, māk taktiski pārvietoties, un tagad viņš nonāks nodaļās, kur viņš apgūs kolektīvo apmācību,” atbildot uz jautājumu, ko jaunieši darīs pēc pamatapmācības kursa, norāda galvenais virsseržants L.Krīgers.

 

REŽĪMS UN SADZĪVE

Dzīvesvieta

Daļa no jauniešiem dzīvos 2. bataljona kazarmās, kuras ir nesen uzceltas un ļoti modernas. Daļa dzīvos izremontētās Artilērijas diviziona un Štāba sakaru rotas kazarmās, brigādes virsseržants mierina, ka visi dzīvošanas apstākļi kazarmās, gan jaunā, gan vecā tipa ir pienācīgi.

Image
Ādažu militārās bāzes kazarmas
Ādažu militārās bāzes kazarmas. Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Režīms

Pamatapmācības laikā VAD karavīru mācību grafiks noritēs pēc principa – no pirmdienas līdz piektdienai kazarmu režīms Ādažos, bet jau piektdienas vakarā, ja nebūs nekādu pārkāpumu vai citu problēmu, viņi varēs doties uz mājām. Svētdienas vakarā viņiem būs jābūt atpakaļ bāzē, lai pirmdienas rītā atsāktu nodarbības.

6.00 rīta rosme, rīta higiēna, brokastis un rīta apskate
9.00 sākas nodarbības
12.30 pusdienas
13.30 tupinās nodarbības
18.00 vakariņas, kam seko brīvais laiks
21.00 vakara junda
22.00 naktsmiers

Galvenais virsseržants Lauris Krīgers skaidro, ka dažas sestdienas un svētdienas var būt brīvas, taču tas atkarīgs no kursa plānojuma. Ja apmācību plānā būs paredzēta intensīva apmācība, sestdiena un svētdiena nebūs brīva.

Kā arī ja karavīrs būs pārkāpis noteikumus vai nenokārtojis pārbaudes testu, jaunietim būs jāpaliek Ādažu militārajā bāzē un jāmācās.

“Tā ir motivācija turpmāk saņemties uz visu nākamo kārtu, taču principā komandieris arī izlemj, vai jaunieši dodas mājās, vai turpina apmācību,” atzīst brigādes virsseržants.

Viņš intervijas laikā uzsver, ka jaunieši netiks dalīti, pret visiem izturēsies vienādi. “Tas ir arī tas, ko es saku saviem karavīriem. Gan valsts aizsardzības dienesta karavīriem, gan mums profesionālā dienesta karavīriem ir jāapzinās, ka mēs cits citu nedalām, mēs visi esam ģimene,” norāda brigādes virsseržants.

Image
Pamatapmācības nometne, lauka un kaujas iemaņas Alūksnē.
Pamatapmācības nometne, lauka un kaujas iemaņas Alūksnē. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Viņš norāda, ka brigāde saprot, ka visi jaunieši, kas ieradīsies nebūs vienā līmenī ar profesionālā dienesta karavīriem, taču tas netiks nosodīts, ar viņiem strādās un viņiem tiks sniegtas militārās zināšanas, lai pēc 11 mēnešu dienesta jauniešus varētu pievienot rezervistu sarakstam, un kritiskā situācijā viņi būtu zinoši un spējīgi aizstāvēt Latviju.

“Ja kāds vēl joprojām šaubās par tā saucamajām ģedovščinām jeb ārpus reglamenta attiecībām, tad es domāju, ka šie laiki tiešām ir pagājuši. Mēs esam ieinteresēti papildināt savas rindas ar jaunajiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem, tādēļ izturēsimies jau no pirmajām dienām pret viņiem, kā pret ģimenes locekļiem,” atzīst brigādes virsseržants.

PĒC PAMATAPMĀCĪBU KURSA

Pēc divu nedēļu apmācību laika un 9 nedēļu pamatapmācību kursa jauniešu ikdienas režīms būs tieši tāds pats kā PD karavīriem – no 08.30 līdz 17.00. Pārējais laiks pēc pašu ieskatiem – vai došanās mājās, vai arī uzturēšanās kazarmās, ja mājas ir pārāk tālu.

Vienībā VAD karavīrs darīs visu to pašu, ko PD karavīri – piedalīsies visās nodaļas, vada, rotas līmeņa apmācībās, pēc tam darbosies savas vienības ikdienas rutīnā līdz dienesta laika beigām. Kā arī dienesta laikā jaunieši padziļināti apgūs dažādas kājnieku specialitātes.

Image
Bruņumašīnas "Patria" apmācības uz ūdenstilpnes
Bruņumašīnas "Patria" apmācības uz ūdenstilpnes. Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
Varēs apgūt strēlnieka, ložmetēja, granātnieka, glābēja, sakarnieka specialitātes, tāpat nepieciešami bruņutehnikas šoferi un apkalpes “PATRIA” un “CVR(T)” sērijas bruņumašīnām.

“Principā laika gaitā visas profesijas kādas šeit ir, tās arī apgūs, taču tas notiks pakāpeniski,” brīdina galvenais virsseržants L.Krīgers. “Protams, ja sākotnēji karavīriem, kuri pieteikušies brīvprātīgi būs vēlme, kuru specialitāti apgūt, protams, mēs to ņemsim vērā, taču skatīsimies, kā viņam iet. Ja izvelētā specialitāte viņam neies no rokas, tad piedāvāsim viņam kaut ko citu,” mierina brigādes virsseržants.

Dalies ar šo ziņu