Jaunieši līdz 15. jūlijam aicināti pieteikties otram valsts aizsardzības dienesta iesaukumam

Latvijā
Sargs.lv
Valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma karavīri Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma karavīri

VAD ir augstvērtīga pirmā darba pieredze, kas apliecina indivīda spēju pārvarēt izaicinājumus, kā arī spēju darboties komandā un vadīt to. Vienlaikus VAD karavīriem būs vairāki ieguvumi, piemēram, valsts apmaksāta augstākā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība atsevišķos mācību virzienos, veselības aprūpes garantijas, ikmēneša kompensācija u.c. bonusi. Jaunieši VAD aicināti pieteikties brīvprātīgi līdz 15. jūlijam vienotajā rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv.

Jau ziņots, ka līdzīgi kā pirmajā iesaukumā, tā arī otrajam valsts aizsardzības dienesta iesaukumam, kas dienestu uzsāks 2024. gada janvārī, Latvijas pilsoņi sākotnēji ir aicināti pieteikties brīvprātīgi līdz 15. jūlijam vienotajā rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv. Ja šajā termiņā vēlamais cilvēku skaits – 120 personas – 11 mēnešu ilgajam dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos netiks sasniegts, iztrūkstošo noteiks ar atlasi pēc nejaušības principa, kas tiek plānota 2023. gada 10. augustā.

Ja brīvprātīgo skaits 11 mēnešu dienestam būs lielāks nekā atļautais kvotu skaits, tad primāri tiks iesaukti tie, kuri būs pieteikušies pirmie. Tādējādi ir būtisks arī pieteikšanās laiks – jo ātrāk piesakās, jo lielāka iespēja nokļūt sev vēlamajā dienesta vietā. Tomēr, ja nepieciešamais karavīru skaits ar brīvprātības principu vien netiks nodrošināts, tad pārējie pilsoņi dienestam tiks atlasīti pēc nejaušības principa, un dienesta izpilde viņiem būs obligātā kārtā. Tieši tādēļ, lai uzzinātu par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā, svarīga ir elektroniskā adrese jeb e-adrese, kas no šī gada 1. jūnija ir obligāta visiem Latvijas pilsoņiem – vīriešiem – vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Vairāk par e-adresi lasi portāla “Sargs.lv” skaidrojošajā rakstā - https://www.sargs.lv/lv/sabiedriba/2023-06-05/sargslv-skaidro-ka-izveidot-savu-e-adresi .

Atgādinām, ka brīvprātīgi pieteikušies jaunieši ik mēnesi saņems kompensāciju 600 eiro apmērā, kā arī kompensāciju 1100 eiro apmērā (neto) pēc dienesta pabeigšanas. Kopsummā tie būs 7700 eiro gada laikā. Obligātā kārtībā iesauktie VAD karavīri saņems divreiz mazāku ikmēneša kompensāciju, proti, 300 eiro mēnesī. Tāpat VAD karavīriem tiks nodrošināta dzīvošana kazarmās un pārtikas uzturdevas.

Izglītības iestādei un darba devējam uz dienesta laiku ir pienākums jaunieti atbrīvot no studijām un darba pienākumiem, saglabājot studiju un darba vietu.

Viens no trim valsts aizsardzības dienesta veidiem 2024. gada iesaukumā ir 11 mēnešu ilgs dienests Nacionālajos bruņotajos spēku vienībā, kas tiks īstenots trīs dienesta vietās: Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā Rīgā, Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizionā Lielvārdē un Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljonā Stāmerienā, Gulbenes novadā. Lai nokļūtu sev vēlamajā dienesta vietā, iesaucamais ir aicināts dienestam pieteikties brīvprātīgi, anketā norādot vēlamo dienesta vietu.

Tāpat Ministru kabinets ir apstiprinājis grozījumus noteikumos, kas paredz, ka atvaļinātiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem tiks apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi, kas nepieciešami militārā dienesta pienākumu pildīšanas laikā gūtas traumas vai saslimšanas ārstēšanai. Atvaļinātiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem valsts segs pacienta līdzmaksājumus, izmaksas par zālēm, kuras iekļautas Latvijas Zāļu reģistrā kā recepšu zāles, izmaksas par fizikālās terapijas procedūrām, medicīniskajām manipulācijām un laboratoriskiem izmeklējumiem saskaņā ar medicīniskajām indikācijām un ārstējošā ārsta norīkojumu.

Pirms dienesta uzsākšanas jauniešiem būs nepieciešams iziet medicīnisko pārbaudi. Ja kandidāts tiks atzīts par derīgu dienestam, tad tiks uzsākts viņa apmācību process, kura laikā tālākie medicīnas pakalpojumi nepieciešamības gadījumā tiks nodrošināti bez maksas. Ja iesaucamais bez attaisnojoša iemesla neieradīsies uz noteiktajām pārbaudēm, viņam var piemērot administratīvo sodu - brīdinājumu vai naudas sods līdz septiņdesmit naudas soda vienībām (līdz 350 eiro).

Ja iesaucamais neieradīsies lēmumā noteiktajā dienesta vietā, Militārā policija var viņu nogādāt dienesta vietā piespiedu kārtā vai iesaucamajam var uzlikt piespiedu naudas sodu no 50 līdz 5 000 eiro apmērā. Tāpat par izvairīšanos no valsts aizsardzības militārā dienesta izpildes pilsoni var saukt pie atbildības Krimināllikumā noteiktajā kārtībā.

Pēc veiksmīgas VAD pabeigšanas jauniešiem, kuri to vēlēsies, būs tiesības turpināt savu dienestu kā profesionālajiem karavīriem. Kļūstot par profesionālo karavīru, viņiem tiks nodrošināta virkne daudz plašāku un bagātīgāku sociālo atbalsta pasākumu paketi.

Apgūstot VAD, tiks iegūta sagatavotība krīzēm, praksē apgūta līderība un personāla menedžments, zināšanas par jaunākajām tehnoloģijām, nostiprināta fiziskā un psiholoģiskā noturība, kā arī pavērsies jaunas un interesantas karjeras iespējas.

Aicinām jauniešus pieteikties brīvprātīgi – pieteikties var elektroniski, aizpildot pieteikuma anketu valsts aizsardzības dienestam vienotajā rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv. Neskaidrību gadījumā sazināties var, sūtot e-pastu uz vadatklustikaravirs [dot] lv vai zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 1827.

Dalies ar šo ziņu