Valsts aizsardzības dienesta karavīru pirmie iespaidi: emocijas, sadzīve un disciplīna

Latvijā
Sargs.lv
Dienestu uzsāk valsts aizsardzības dienesta (VAD) pirmā iesaukuma karavīri
Foto: Dienestu uzsāk valsts aizsardzības dienesta (VAD) pirmā iesaukuma karavīri Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aptaujātie jaunieši atzīst, ka ir apmierināti ar dienestu Ādažos. Šobrīd valsts aizsardzības dienesta karavīriem norit adaptēšanās process, kura laikā jaunieši iepazīst bāzi, dienas sadali, disciplīnu un protams, cits citu. “Pagaidām pieredze ir lieliska. Daudz jauna un interesanta. Lieliski jūtos jaunajā formastērpā. Ieteiktu visiem pamēģināt,” savās izjūtās dalās viens no topošajiem VAD karavīriem.

Jaunieši skaidro, ka katru rītu ceļas ap 06.00. Iztīra zobus, saklāj gultas un tad dodas uz rīta treniņu. Pēc tam lielāko dienas daļu mācās pareizi soļot, runāt un klausīt komandas. Vakarā atvēlēts laiks atpūtai.

Kā ar brīvo laiku?

Istabiņās brīvais laiks ir atkarīgs no dienas plāna, ja no rīta kaut kas ievelkas, tad vakarā pašam būs mazāk brīvais laiks. Piemēram, vakar 2 stundas bija brīvais. Brīvajā laikā mazgājam formastērpus, zvanām uz mājām vai mācamies testiem.

Kā šeit ar ēdināšanu?

Ēdienu jaunieši novērtē patiešām augstu. Tas sniedz ne tikai nepieciešamo enerģijas devu, bet reizēm pat uzlabo garīgo stāvokli.

Valsts aizsardzības dienesta karavīrs Valters D. skaidro, ka ir pārsteigts par ēdnīcas izmēru un tur piedāvāto ēdiena klāstu.

“Ēdnīca ir lielākā Baltijā. Tajā ir iespējams sastapt arī NATO karavīrus no citām valstīm. Ēdienu klāsts ļoti bagātīgs un dažāds. Ir salātu bārs, bulciņas, vairāki pamatēdieni un dienas zupa. Ēdieni ir veselīgi un ļoti garšīgi. Mums tiek nodrošinātas 3 pilnas ēdienreizes, tajās ir tik daudz un plaši pārtikas produkti, ka nu…tik labi dzīvē neesmu ēdis!”

Kā vērtējat sadzīvi dienestā?

“Sadzīves apstākļi ir ļoti labi. Priekš karavīriem ļoti labvēlīgi apstākļi. Ceru, ka tiksim uz priekšu un turpināsim apmācības. Ir iespēja izmantot arī saunu, bet vēl nav sanācis to izdarīt. Sauna ir liels pluss. Ļoti noderīgi muskuļu atjaunošanai un laba atpūta pēc garas dienas, lai labāks miegs.

Tāpat jaunieši skaidro, ka kolektīvi vienojušies nogriezt visiem vienādi īsus matus, jo tā būtu vieglāk. Reglaments neparedz, ka valsts aizsardzības dienesta karavīriem būtu nepieciešams tik īss matu griezums.

Ko domā ģimene par Tavu lēmumu iestāties VAD?

“Ģimene atbalsta un piekrīt, ka būs vērtīga pieredze gan mentāli, gan fiziski. VAD ir lieliska iespēja, kā iegūt militārās iemaņas, kuras citur nav iespējams iegūt.”

“Man ir liels prieks būt pirmajam VAD karavīram. Viss ir ļoti augstā līmenī. Inventārs, izplānojums un treniņi ir pielāgots mums. Mums ir izstrādāts ļoti labs plāns. Esmu ļoti gandarīts, ka man ir iespēja šeit būt kā vienam no pirmajiem.”

Dalies ar šo ziņu