NBS komandieris: Katru gadu Mičiganā mēs varam atrast jaunus sadarbības veidus un virzienus

NBS
Sargs.lv
ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandierisģenerālmajors Pols Rodžers un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš
Foto: ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandierisģenerālmajors Pols Rodžers un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš Foto: Ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš/Facebook

No 5. līdz 19. augustam Mičiganā norisinās ikgadējās mācības “Northern Strike”. Šogad mācībās piedalās vairāk nekā 40 karavīri un zemessargi no Latvijas. Militāro vingrinājumu klātienē apmeklēja arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, kurš intervijā portālam “Sargs.lv” atzīst, ka katru gadu šajās mācībās tiek rasti jauni veidi un virzieni turpmākajai sadarbībai. Tāpat vizītes laikā tika atklāta Latvijas iela un piemineklis latviešu karavīriem, kuri krita misijas laikā Afganistānā.

Mācībās piedalās gaisa atbalsta kontrolieri no Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, lidlauka operāciju vadības speciālisti un lidlauka ugunsdzēsēji no Gaisa spēkiem, kā arī karavīri no Speciālo operāciju pavēlniecības un Zemessardzes karavīri un zemessargi. Līdz ar Latvijas karavīriem un zemessargiem kopumā mācībās “Northern Strike” piedalās vairāk nekā 7000 karavīru no ASV un četrām partnervalstīm.

Spriežot pēc atsauksmēm no Mičiganas ekspertu puses, NBS komandieris atzīst, ka latviešu profesionalitāte ir nemainīga augsta. Tāpat ASV kolēģi novērtēja karavīru un zemessargu ieinteresētību un atdevi prasmju pilnveidošanā. Mācībās ASV kopumā piedalījās vairāk nekā 40 karavīri un zemessargi no Latvijas.

“Katru gadu personīgi piedaloties šajās mācībās, mēs varam atrast jaunus sadarbības veidus un virzienus. Šis gads nebija izņēmums. Šādas sadarbības ļauj paplašināt mūsu personālsastāva apmācību. Šajā gadījumā es runāju vairāk par Gaisa spēkiem. Mēs arī esam uzbūvējuši sistēmu sadarbībās ar Mičiganu, kas ļauj intensīvā režīmā apmainīties ar dažāda veida informāciju. Tāpat tika pārrunātas sadarbības iespējas saistībā ar Sēlijas poligonu un mūsu taktiskajām aizsardzības spējām,” skaidroja NBS komandieris.

12. augustā ASV Mičiganas štata Greilingas bāzē Latvijas un ASV Mičiganas Nacionālās gvardes partnerības 30. gadadienas svētku pasākumu laikā ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris un Mičiganas Militāro un veterānu lietu departamenta direktors ģenerālmajors Pols Rodžers (Paul Rogers) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš svinīgā ceremonijā atklāja Latvijas ielu.

“Tas mums bija patīkams pārsteigums. Ideja radās Mičiganas komandvadības iekšienē. Viņi uzskatīja, ka mūsu 30 gadus ilgo sadarbību vajadzētu atzīmēt tieši šādi. Piemineklis atrodas Goda un cieņas alejā, kur ir pieminēti arī kritušie karavīri no Mičiganas nacionālās gvardes. Tas ir cieņas pilns žests Latvijas ieguldījumam un tām divām ģimenēm, kuras zaudēja savus dēlus Afganistānā,” intervijā portālam “Sargs.lv” atzina ģenerālleitnants L. Kalniņš.

No 11. līdz 16. augustam Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš atradās darba vizītē ASV, lai ar ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandieri un Mičiganas Militāro un veterānu lietu departamenta direktoru ģenerālmajoru Polu Rodžeru (Paul Rogers) pārrunātu Latvijas un ASV bruņoto spēku sadarbību aizsardzības jomā, drošības un sadarbības aktualitātes, kā arī apmeklētu starptautiskās militārās mācībās “Northern Strike 2023”, kurās piedalās arī Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi.

Portāls “Sargs.lv” jau ziņoja, ka no 5. līdz 19. augustam  Latvijas bruņoto spēku karavīri un zemessargi piedalās militārajās mācības “Northern Strike 2023”, kas norisinās Mičiganas štatā, ASV.  “Northern Strike” ir ikgadējas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, ko organizē Mičiganas Nacionālā gvarde. Mācību mērķis ir uzturēt un pilnveidot vienību kaujas gatavību, tai skaitā veicot kaujas šaušanu un integrējot apvienoto uguns atbalstu sauszemes spēku vienību uzdevumu izpildē, kā arī turpināt sadarbību ar sabiedroto spēkiem.

“Neskatoties uz lielo attālumu un kontinentiem, kas šķir mūsu valstis, mums ir ļoti tuvi mērķi, redzējums un milzīgs personāla pašaizliedzīgs ieguldījums savu valstu aizsardzības sistēmas veidošanā. Mičiganas Nacionālā gvardes un Latvijas bruņoto spēku sadarbības galvenais virzītājs un tai pašā laikā visspožākā vērtība ir tieši cilvēki, kuri trīsdesmit gadu garumā veidojuši, uzturējuši un attīstījuši sadarbību, parādot izcilu radošumu, augstu profesionalitāti un spēju dalīties milzīgā pieredzē, uzsver ģenerālleitnants L. Kalniņš. “Mēs šai ceļā - trīsdesmit gadu garumā, esam ne tikai attīstījuši daudzus projektus, bet arī bijuši kopā un pildījuši uzdevumus reālā kaujas laukā, plecu pie pleca cīnoties pret ienaidnieku, un zaudējot karavīru dzīvības. Atmiņa par šo varonīgo kauju uzliek mums par pienākumu turpināt iesākto ar vēl lielāku atdevi savu spēju izveidē,” uzsver Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, ieņemot nozīmīgu lomu Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanā. Latvijas un ASV karavīri regulāri piedalās kopīgās mācībās un aktivitātēs, lai veicinātu sadarbību un savietojamību. “Mičiganas Nacionālās gvardes un Latvijas bruņoto spēku sadarbības galvenais virzītājs un tai pašā laikā visspožākā vērtība ir tieši cilvēki, kuri trīsdesmit gadu garumā veidojuši, uzturējuši un attīstījuši ciešo saikni, parādot izcilu radošumu, augstu profesionalitāti un spēju dalīties milzīgā pieredzē,” gandarījumu par ilggadējo sadarbību pauž ģenerālleitnants L. Kalniņš.

27. aprīlī apritēja 30 gadi kopš Latvija un ASV parakstīja vienošanos par sadarbību Valstu partnerības programmā, ar to apstiprinot Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes partnerību. Pirmie programmas mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt Nacionālos bruņotos spēkus, īpaši Zemessardzi. Sākotnējā sadarbības fāzē Mičiganas Nacionālā gvarde sniedza ieguldījumu, veidojot Zemessardzes struktūru, izstrādājot apmācības programmas, aicinot zemessargus gūt pieredzi militārajās mācībās ASV un kopīgi ar Latvijas zemessargiem piedaloties militārajās mācībās Latvijā. 

Dalies ar šo ziņu