Latvija-Mičigana 30: Latvijas un ASV sadarbība Afganistānā sniegusi nenovērtējamu pieredzi

Mūsdienu vēsture
Sargs.lv
ASV bruņoto spēku kravas lidmašīna Afganistānā
Foto: Aizsardzības ministrija

2008. gadā sadarbībā starp Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) un ASV Mičiganas Nacionālo gvardi sākās jauns etaps. Toreiz abas valstis uzsāka kopīgu dienestu Afganistānā, uzdevumus pildot Operacionālās sadarbības padomnieku grupā (Operational Mentoring and Liaison Team - OMLT), kas apmācīja afgāņu armiju. Kā “Sargs.lv” norāda atvaļinātais ģenerālmajors Juris Maklakovs, kurš tobrīd bija NBS komandieris, šī pieredze bijusi sāpīga, bet ļoti vērtīga. Traģiska, jo jau pirmās operācijas laikā gāja bojā divi Latvijas, trīs ASV un arī trīs Afganistānas armijas karavīri, taču sabiedrotie to nekad neaizmirsīs. Latvijas karavīri par sniegumu starptautiskajās operācijās vienmēr slavēti – gan par viņu spējām mācīt, viņu augsto motivāciju un arī uzupurēšanos, jo spēcīga kolektīvā aizsardzība ir viens no NATO stūrakmeņiem. 

OMLT – jauns sadarbības līmenis ar ASV

Sākotnēji Latvijas bruņoto spēku sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi, kas aizsākās jau 1993. gadā, bija orientēta galvenokārt uz kopīgām apmācībām Zemessardzes līmenī. Taču, Latvijai kļūstot par NATO dalībvalsti un jau pirms tam, bija jāsniedz arī mūsu valsts ieguldījums kolektīvajā drošībā, un tas nozīmēja arī dalību starptautiskajās operācijās.

Atv. ģenerālmajors J. Maklakovs norāda – spēcīgus bruņotos spēkus iespējams izveidot vien tad, ja tajos ir pilna spektra kompetences, iekaitot tās specialitātes un tehniku, kāda pašu rīcībā nav un varbūt arī nekad nebūs, piemēram, reaktīvās lidmašīnas. Taču šādu spēju un prasmju apgūšanā svarīga ir starptautiskā sadarbība, tostarp Latvijas karavīru dalība dažādās militārajās mācībās un starptautiskajās operācijās.

Kā toreiz, tā arī tagad Latvija dod savu ieguldījumu NATO kolektīvajā aizsardzībā, ar savu bruņoto spēku kontingentu piedaloties NATO vadītajās starptautiskajās operācijās. Kolektīvā aizsardzība ir viens no vadošajiem NATO pamatelementiem, kas veicina drošību visā aliansē, turklāt dalība ārvalstu misijās Latvijas bruņotajiem spēkiem devusi to kompetenci un pieredzi, ko citādi nebūtu iespējams iegūt.

Image
Bijušais NBS komandieris atvaļinātais ģenerālmajors Juris Maklakovs tiekas ar ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandieri ģenerālmajoru Tomasu Katleru
Foto: Bijušais NBS komandieris atvaļinātais ģenerālmajors Juris Maklakovs tiekas ar ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandieri ģenerālmajoru Tomasu Katleru/ Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

2007. gadā, tiekoties ar Mičiganas Nacionālās gvardes komandieri ģenerālmajoru Tomasu Katleru (Thomas Cutler), toreizējais NBS komandieris J. Maklakovs pārrunājis iespēju kopā ar ASV piedalīties Operacionālās sadarbības padomnieku grupā (OMLT) Afganistānā, kuras galvenais uzdevums bija Afganistānas Nacionālās armijas karavīru apmācība.

Laikā no 2008. līdz 2010. gadam Latviju šajā starptautiskajā operācijā pārstāvēja trīs padomdevēju un operacionālās apmācības vienības. Pirmajā rotācijā dienēja 30 Latvijas un 16 ASV karavīri, taču šis skaits katru gadu nedaudz atšķīrās. Turklāt tajā laikā Afganistānā līdztekus OMLT misijai citā starptautiskā miera uzturēšanas operācijā – Starptautisko drošības spēku jeb ISAF sastāvā – dienēja vēl gandrīz 200 Latvijas karavīru.

Image
Latvijas JFO apmācības process
Foto: Latvijas JFO speciālistu apmācības process/ Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija
Kā norāda atv. ģenerālmajors J. Maklakovs, līdz ar OMLT operāciju sākās pavisam jauns sadarbības līmenis starp ASV un Latvijas bruņotajiem spēkiem. Līdz tam Latvija operācijās Afganistānā dienesta pienākumus kopīgi bija pildījusi ar Norvēģijas kontingentu, uzturoties militārajās bāzēs Meimanā, Kabulā un Mazārešarīfā.

Apmācība reālas kaujas apstākļos

Operacionālās sadarbības padomnieku grupas galvenais uzdevums bija afgāņu armijas karavīru un policijas apmācība, Mērķis bija apmācīt un sagatavot afgāņu drošības spēkus tiktāl, lai turpmāk viņi paši spētu uzņemties atbildību par drošību savā valstī, ļaujot samazināt Afganistānā izvietotā NATO kontingenta apjomu.

Image
NBS karavīrs postenī Afganistānāa
Foto: NBS karavīrs postenī Afganistānāa/ Intars Astupens / Aizsardzības ministrija

“Tā bija vērtīga pieredze. Latvijas karavīriem tika dota iespēja apgūt sakaru sistēmas, piekļūt pie jaunākā ASV bruņojuma, mums bija iespēja pašiem gūt un arī sniegt savu pieredzi gan afgāņiem, gan amerikāņiem,” viņš saka.

OMLT vienības uzdevumus īstenoja Afganistānas Kunāras provincē, vietā, kur talibu kaujinieki teju ik dienu raidīja šāvienus uz afgāņu, līdz ar to arī uz Latvijas un ASV karavīru pozīcijām. Apmācību operācija tika sākta ar lielām cerībām uz izdošanos, jo gan ASV, gan Latvijas karavīri bija pietiekami profesionāli un sagatavoti, lai šos apmācību uzdevumus veiktu faktiski reālas kaujas apstākļos.

Image
Latvijas karavīri Afganistānā
Foto: Latvijas karavīri Afganistānā /Gatis Dieziņš /  Aizsardzības ministrija
“Tas bija postenis uz Afganistānas-Pakistānas robežas, vietā, kur afgāņu karavīri veica kaujas uzdevumus reģiona drošības uzturēšanai. Paralēli Latvijas un ASV karavīriem vajadzēja viņus apmācīt, taču drošības situācija bija tik smaga, ka šī apmācība bija jāorganizē un jāīsteno faktiski reālas kaujas apstākļos. Tā bija ļoti nemierīga vieta, un uzbrukumi postenim notika pastāvīgi,” pauž J. Maklakovs, kurš savulaik vairākas reizes apmeklējis Afganistānā dienošos karavīrus.

Mācība caur zaudējumiem

2009. gads bija viens no traģiskākajiem NBS starptautisko operāciju pieredzē, jo tajā gadā talibu nemiernieku uzbrukumos Afganistānā dzīvību zaudēja vairāki Latvijas armijas karavīri – gan OMLT, gan ISAF operācijā.

2009. gada 1. maijā nemiernieku uzbrukumā Afganistānas Nacionālās armijas novērošanas postenim Kunāras provincē, pildot dienesta pienākumus, bojā gāja divi Latvijas karavīri – Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljona karavīrs seržants Voldemārs Anševics un dižkareivis Andrejs Merkuševs, vēl divi tika ievainoti un nogādāti slimnīcā. Trīs savus vīrus todien zaudēja arī ASV un Afganistānas armija.

Image
Latvijas karavīri Afganistānā/ Aizsardzības ministrija
Foto: Latvijas karavīri Afganistānā/ Aizsardzības ministrija

J. Maklakovs atzīst, ka Latvijas karavīri par sniegumu starptautiskajās operācijās vienmēr slavēti – gan par viņu spējām mācīt, viņu augsto motivāciju un arī uzupurēšanos. Tie, kuri tur dienēja, riskēja ar savu dzīvību un veselību, un sabiedrotie to novērtēja.

Lai godinātu bojāgājušo sabiedroto piemiņu, 2017. gada vasarā Alpenas Kaujas gatavības apmācības centra bāzē ASV Mičiganas štatā tika atklāta seržanta Voldemāra Anševica vārdā nosaukta iela.

Godinot Latvijas karavīrus, kuri, pildot kaujas uzdevumus, ziedojuši savas dzīvības, piemiņas vieta 2016. gada 11. novembrī tika atklāta arī Ādažu bāzē. Tur ik gadu pirms Valsts svētkiem novembrī notiek atceres pasākums “Karavīru nakts”, kad tiek noliktas svecītes un aizlūgts par kritušajiem Latvijas bruņoto spēku karavīriem.

Uz jautājumu, kāpēc Latvijas karavīriem vajadzēja un joprojām vajag piedalīties starptautiskās operācijās ārpus Latvijas, atbilde ir vienkārša – tāpēc, ka arī Latvijā ir izvietota NATO kaujas grupa, kurā 11 sabiedroto valstu karavīri rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus, gādājot par Latvijas un reģiona drošību.
Image
OMLT uzšuve / Normunds Mežiņš / Aizsardzības ministrija
Foto: OMLT uzšuve / Normunds Mežiņš / Aizsardzības ministrija

“Arī šie karavīri ir gatavi darīt visu, lai aizstāvētu Latviju, neskatoties uz to, ka viņi ir, piemēram, no Spānijas vai ASV. Lai arī šīs valstis atrodas tālu no Latvijas, viņu valdības uzskata par nepieciešamu gādāt par drošību ne tikai savā valstī, bet NATO kopumā,” saka J. Maklakovs.

NBS sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi palīdzējusi izveidot, attīstīt un uzturēt Latvijas bruņoto spēku spējas. Karavīru vidū nevar būt augstāka sadarbības forma kā doties vienā kaujā, dienēt vienā starptautiskajā operācijā.

“Katrām mācībām ir jābūt maksimāli pietuvinātām kaujas apstākļiem. Tāpat kā nevaram iemācīties braukt ar mašīnu tikai uz simulatora, līdzīgi ar karavīriem – ja viņi nav tuvu kaujas apstākļiem, tad viņi nevar iemācīties un vēlāk arī nodot tālāk šo pieredzi jaunajiem kolēģiem. Afganistānā gūtā pieredze ir svarīga un nenovērtējama, un šie karavīri ir autoritāte citiem. Tas motivēja arī jaunos karavīrus apgūt šo mākslu, kas nepieciešama, lai piedalītos kaujā un aizsargātu savu valsti,” saka J. Maklakovs.

Jau ziņots, ka Mičiganas un Latvijas partnerība aizsākās 1993. gadā. 2007.gadā Latvija ierosināja veidot kopīgu vienību ar ASV Mičiganas Nacionālo gvardi Starptautisko miera uzturēšanas spēku operācijā Afganistānā. Šis priekšlikums tika atbalstīts, un 2008.gada janvārī tika izveidota apvienotā operacionālā padomnieku grupa, kas darbojās līdz 2010.gadam decembrim. Mičiganas un Latvijas karavīri bija pirmie, kas izveidoja kopīgu apvienoto operacionālo padomnieku komandu.

Dalies ar šo ziņu