Mičiganas Nacionālā gvarde kopā ar Latvijas karavīriem apgūst kaujas iemaņas arktiskā vidē

Ārvalstīs
Sargs.lv/Military Times
Mičiganas Nacionālās gvardes karavīrs mācībās "Northern Strike"
Foto: Mičiganas Nacionālās gvardes karavīrs mācībās "Northern Strike" Foto: Mičiganas Nacionālā Gvarde/Staff Sgt. Tristan D. Viglianco

Janvārī ASV Mičiganas Nacionālās gvardes karavīri mācībās “Northern Strike” pilnveidoja kaujas iemaņas arktiskā vidē savā bāzes mītnē Mičiganas štata ziemeļos. Turpinot veiksmīgo sadarbību, kurai šogad aprit jau 30 gadi, kopā ar amerikāņiem mācību procesā piedalījās ar Latvijas bruņoto spēku karavīri no speciālo uzdevumu vienības.

Šīs bija jau 23. Mičiganas Nacionālās gvardes rīkotās mācības “Northern Strike” – 10 dienas ilgs kombinēto bruņoto spēku vingrinājums, un šogad – sesto gadu pēc kārtas – tas bija vērsts uz Nacionālās gvardes karavīru gatavošanos militārai konfrontācijai Arktikas reģionā, kur pēdējo gadu laikā savu klātbūtni arvien palielina gan Ķīna, gan Krievija.

“Ja aplūkojat karti virzienā no Ziemeļpola, labi redzams, cik tuvu atrodas šīs valstis,” medijam “Military Times” skaidroja ģenerālis Dens Hokansons, Nacionālās gvardes štāba komandieris.

“Varam redzēt, cik Arktikas reģions ir plašs, un, ja vēršam uzmanību arvien pieaugošajām temperatūrām šajā reģionā, tad valstis, kas iepriekš uzskatīja par neiespējamu darboties šajā teritorijā, sāk tur izvērsties. Un tas radīs sāncensību.”

Runa nav tikai par potenciālajiem pretiniekiem kā Krievija un Ķīna, jo Arktikas reģionā darbojas arī NATO valstis, piemēram, Norvēģija, kurai ASV būtu jāsniedz militārā palīdzība konfrontācijas gadījumā.

“Mums jābūt gatavībā doties uz jebkādām potenciālajām kaujas darbību vietām un jāparāda, ka esam klātesoši šajā reģionā,” piebilst ģenerālis D. Hokansons. “Mūsu karavīriem jābūt spējīgiem ne tikai tur nokļūt un izdzīvot, bet arī efektīvi darboties kaujas laukā un gūt panākumus.”

“Mums jābūt gatavībā doties uz jebkādām potenciālajām kaujas darbību vietām un jāparāda, ka esam klātesoši šajā reģionā,” piebilst ģenerālis D. Hokansons. “Mūsu karavīriem jābūt spējīgiem ne tikai tur nokļūt un izdzīvot, bet arī efektīvi darboties kaujas laukā un gūt panākumus.”

Šī gada “Northern Strike” uzmanības centrā bija lauka artilērijas darbs, un tajās 20. Speciālo uzdevumu grupas karavīri sadarbojās ar novērotājiem un inženieru rotu. Ģenerālis šīs mācības redz kā labu iespēju Nacionālajai gvardei sasniegt labāku savstarpējo sadarbību ar ASV profesionālo armiju. Mērķis ir celt mācību līmeni, izvērst apmācāmo rotāciju un modernizēt brigādes un vienību struktūru, lai tuvāk atbilstu regulārajai armijai.

Mācībās “Northern Strike” atkārtoti piedalījās arī Latvijas bruņoto spēku pārstāvji, šoreiz speciālo uzdevumu vienības karavīri. “Viņi dienu no dienas jau paaudzēm ilgi spiesti ar to [Krievijas militārās ekspansijas draudiem] sadzīvot. Šis apdraudējums ir klātesošs,” Latvijas karavīru motivāciju slavē D. Hokansons. “Mēs redzam viņu augsto apzinības līmeni un atbalstu Ukrainai. Un koncentrēšanos uz iespējamo apdraudējumu pie viņu pašu robežām.”

Dalies ar šo ziņu