Par jauno Zemessardzes komandieri kļūst pulkvedis Kaspars Pudāns

NBS
Sargs.lv
 Latvijas armija Zemessardzes komandiera maiņas ceremonija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Zemessargs ir uzticams un drosmīgs, gatavs nepagurstoši aizsargāt Latviju, savu ģimeni, nāciju un kultūru. Šīs vērtības apvieno Zemessardzes komandieris, kurš ir gatavs uzņemties atbildību par Latvijas lielāko Nacionālo bruņoto spēku vienību. Šodien pie Brīvības pieminekļa norisinājās Zemessardzes komandiera svinīgā maiņas ceremonija, kurā Zemessardzes komandiera amatā stājās pulkvedis Kaspars Pudāns, nomainot līdzšinējo komandieri brigādes ģenerāli Egilu Leščinski. Uz svinīgo maiņas ceremoniju dzestrajā februāra rītā bija ieradies arī “Sargs.lv”.

Lai gan trešdien ārā valdīja sals un saule mijās ar mākoņiem, Rīgā pie Brīvības pieminekļa bija svinīga noskaņa. Pieminekļa pakājē pulcējās Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku vadība, karavīri un zemessargi no Zemessardzes 1. Rīgas brigādes, kā arī Zemessardzes sadarbības partneri no Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Dānijas, Polijas un Gruzijas. Zemessardzes orķestra spēlētās mūzikas pavadībā noritēja Zemessardzes komandieru maiņa.

Image
 Latvijas armija Zemessardzes komandiera maiņas ceremonija pie Brīvības pieminekļa
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Klātesošie izteica pateicību par dienesta pienākumu veikšanu līdzšinējam Zemessardzes komandierim - brigādes ģenerālim Egilam Leščinskim, kā arī sveica sākot dienestu jauno komandieri - pulkvedi Kasparu Pudānu.

Brigādes ģenerālis E. Leščinskis Zemessardzes komandiera amatā atradās trauksmainā laikā. Sākotnēji Zemessardze sniedza atbalstu veselības aizsardzības nozarei Covid – 19 pandēmijas laikā, tad iekšlietu nozarei un Valsts robežsardzei atvairot pret Latviju, Lietuvu un Poliju vērsto hibrīduzbrukumu, kurā kā ierocis tiek izmantota nelegālā migrācija, bet pēcāk Zemessardzei nācās reaģēt arī uz agresorvalsts Krievijas pretlikumīgi sākto karu Ukrainā. Īsi pēc iebrukuma dažu mēnešu laikā dienestam Zemessardzē pieteicās vairāk nekā 2000 Latvijas pilsoņu.

Image
Brigādes ģenerālis Egils Leščinskis.
Brigādes ģenerālis Egils Leščinskis. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Savu aizvadītā darba periodu brigādes ģenerālis E. Leščinskis raksturo, kā ļoti dinamisku attīstības laiku. Zemessardze saņēmusi jaunu bruņojumu, ekipējumu, ienākušas jaunas mobilitātes platformas, veikti uzlabojumi zemessargu individuālās un kolektīvās sagatavošanas jomā, kā arī ir uzsākti liela mēroga Zemessardzes vienību infrastruktūras attīstību projekti un jaunu vienību veidošana.

Pateicības vārdus aizejošajam Zemessardzes komandierim brigādes ģenerālim Egilam Leščinskim par dienestā aizvadīto laiku izteica gan aizsardzības ministre Ināra Mūrniece, gan NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Image
Zemessardzes komandiera maiņas ceremonija.
Zemessardzes komandiera maiņas ceremonija. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Visdziļāko pateicību izsaku brigādes ģenerālim Egilam Leščinskim, par to, ko viņš darījis Zemessardzes attīstībā, par to, ka viņš ir spējis šajos sarežģītajos laikos Zemessardzi veidot stiprāku, sekmēt to, ka zemessardzē iestājas aizvien vairāk cilvēku, un arī par to, ka ir spējis radīt kvalitatīvākas apmācības pašiem zemessargiem,” atsaucoties nu jau bijušā Zemessardzes komandiera paveikto sacīja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece.

Arī NBS komandieris ģenerālleitnants L.Kalniņš augsti novērtēja brigādes ģenerāļa sniegto devumu Zemessardzes attīstībā.

Image
NBS komandieris ģenerālleitnants L.Kalniņš.
NBS komandieris ģenerālleitnants L.Kalniņš. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Brigādes ģenerālis Egils Leščinskis ar gandarījumu var atskatīties uz to veikumu, ko viņš ir veicis šais gados, vadot un veicinot Zemessardzes spējas, pilnveidojot taktiskās iemaņas, ieviešot jaunus paņēmienus un galu galā arī stimulējis zemessargu skaitlisko pieaugumu,” sacīja NBS komandieris.

Par priekšzīmīgo veikumu Zemessardzes komandiera amatā brigādes ģenerālim Egilam Leščinskim tika piešķirta Aizsardzības ministrijas krūšu zīme un NBS komandiera apbalvojumu goda zīme “Par Latviju”.

Saņemot Zemessardzes karogu no aizsardzības ministres rokām, par Zemessardzes jauno komandieri kļuva pulkvedis Kaspars Pudāns.

Image
Zemessardzes komandiera maiņas ceremonija
Zemessardzes komandiera maiņas ceremonija. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Stājoties savā jaunajā amatā, pulkvedis K. Pudāns uzrunāja arī klātesošos zemessargus, aicinot “turpināt apliecināt savu gatavību būt zemessargiem, būt valsts aizsargiem, jo tas būs nepieciešams turpmāko uzdevumu veikšanai.”

“Pašreizējā situācija liecina, ka mums jākļūst arvien spēcīgākiem, mums jābūt spējīgajiem darboties ilgtspējīgāk un noturīgāk. Vienlaicīgi jābūt arī kreatīviem un spējīgiem adaptēties jebkuriem apdraudējumiem, kas var mūs skart. Es zinu, ka, paļaujoties uz jums zemessargiem, karavīriem, uz jūsu spējām, uz jūsu gatavību, mēs to paveiksim. Jūs esat lielākā vērtība un jūs esat tie, kas ļauj šobrīd droši teikt, ka Zemessardze jau ir stipra,” viņš uzsvēra.

Jauno Zemessardzes komandieri sveica, gan aizsardzības ministre, gan NBS komandieris, novēlot izturību darbā, turpinot iesākto, kā arī attīstīt un padarīt Zemessardzi vēl jaudīgāku.

Image
Zemessardzes komandiera maiņas ceremonija
Zemessardzes komandiera maiņas ceremonija. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Sarunā ar portālu “Sargs.lv” jaunais Zemessardzes komandieris smejoties atbildēja, ka stājoties jaunajā amatā jūtas  “drusku nosalis,” taču vienlaikus “gandarīts un lepns, par uzticēto lielo atbildību”.

Viņš atklāja, ka, balstoties uz līdzšinējo pieredzi, viņam ir gan vīzijas, gan vēlmes, kā Zemessardzi vēl spēcīgāku.

Image
Jaunais Zemessardzes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns.
Jaunais Zemessardzes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Par pirmo uzdevumu amatā pulkvedis K.Pudāns izvirza “uzņemt tos daudzos simtus Latvijas pilsoņu, kuri kopš pagājušā gada joprojām stāv Zemessardzes kandidātu sarakstā. Pēcāk šie kandidāti pēc iespējas ātrāk jāpārvērš kaujas spējīgos zemessargos.”

Latvijas zemessargiem jaunais Zemessardzes komandieris sola turpināt darbu pie Zemessardzes organizācijas, apmācību un ekipējuma uzlabošanas, lai caur šo Latvijas Zemessardze “kļūtu pārāka, spētu pārsteigt jebkuru pretinieku, kā arī likvidēt jebkurus draudus, kas nāktu virsū Latvijai.”

Dalies ar šo ziņu