Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandiera amatā stājies pulkvežleitnants Normunds Baranovs

Latvijā
Sargs.lv
Komandiera maiņas ceremonija
Foto: Komandiera maiņas ceremonija Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien Rīgā, AB dambī, norisinājās Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandiera maiņas ceremonija, kurā līdzšinējais brigādes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns brigādes karogu pasniedza pulkvežleitnantam Normundam Baranovam, kurš turpmāk ieņems brigādes komandiera amatu.

Varbūt laikapstākļi šim pasākumam nebija paši labvēlīgākie, proti, diezgan spēcīgi lija lietus, tomēr arī šis pierādīja, ka karavīriem un zemessargiem neatbilstošu laikapstākļu nav. Spītējot lietum, orķestra pavadībā tika svinīgi atzīmēta Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandiera nomaiņa.

Image
Komandiera maiņas ceremonija
Komandiera maiņas ceremonija Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jaunais brigādes komandieris pulkvežleitnants N. Baranovs pateicās bijušajam komandierim pulkvedim K. Pudānam par ieguldīto enerģiju brigādes attīstībā, kā arī apsolījās turpināt iesākto darbu, lai vēl vairāk attīstītu Zemessardzes spējas. Tāpat jaunais komandieris uzsvēra būtisko lomu sadarbībai ar valsts un pašvaldības institūcijām, jo tikai kopā darbojoties ir iespējams sasniegt lielus mērķus.

Image
Komandiera maiņas ceremonija
Komandiera maiņas ceremonija Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pulkvežleitnants N. Baranovs sākot ar 2021. gada pavasari pildīja 1. Rīgas brigādes štāba priekšnieka amatu, tāpēc situācija brigādē un esošais personāls ir ļoti labi zināms. Kā lielāko izaicinājumu jaunajā amatā komandieris min jauno zemessargu apmācību, kas prasa lielus instruktoru resursus.

“Pēdējā gada laikā brigādei pievienojušies vairāk nekā 1000 jaunu zemessargu, kas apliecina mūsu vēlmi un gatavību aizstāvēt Latviju. Mēs esam pārskatījuši savus plānus, un šajā gadā uzsvars tiks likts uz jauno zemessargu apmācību un kaujas spēju stiprināšanu. Prioritātes būs mīnmetēju, inženieru un medicīnas speciālistu apmācība. Es gribu, lai mēs kļūstam vēl spēcīgāki, ” intervijā portālam “Sargs.lv” atzina jaunais Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants Normunds Baranovs.
Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris
pulkvežleitnants Normunds Baranovs

Ceremonijā piedalījās arī Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece, kura atzinīgi novērtēja sasniegto, un atkārtoti uzsvēra Zemessardzes nozīmību Latvijas aizsardzībā. Arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš veltīja atzinīgus vārdus pulkvedim Kasparam Pudānam un jaunajam komandierim pulkvežleitnantam Normundam Baranovam novēlēja turpināt iesākto attīstību un Zemessardzes pilnveidošanu.

Image
Komandiera maiņas ceremonija
Komandiera maiņas ceremonija Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat, kā atmiņu par padarīto un piedzīvoto brigādes komandiera amatā, NBS komandieris pulkvedim K. Pudānam pasniedza Latvijas karogu, kurš ikdienā atradās Zemessardzes 1. Rīgas brigādes galvenajā ēkā. Papildu pulkvedi apbalvoja ar Zemessardzes komandiera 1. pakāpes Goda zīmi “Par kalpošanu Tautai un Latvijai”.

Image
Komandiera maiņas ceremonija
Komandiera maiņas ceremonija Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Man bija liels gods šos 19 mēnešus būt jūsu komandierim, lai kopā ar jums veikt galveno uzdevumu – gādātu par mūsu valsts drošību un aizsardzību. Jūs lieliski to paveicāt un parādījāt savas spējas uzdevumu nodrošināšanā. Mēs spējām demonstrēt savu gatavību un savu apņēmību,” savā uzrunā atzina pulkvedis Kaspars Pudāns.

Pulkvežleitnants N. Baranovs dienestu bruņotajos spēkos sācis 1995. gadā, uzsākot studijas Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Vēlāk militāro izglītību turpinājis Baltijas Aizsardzības koledžā, kur 2008. gadā pabeidzis Vecākā štāba virsnieku kursu. Dienesta pienākumi pildīti Zemessardzes 25. kājnieku bataljona komandiera amatā, kā arī militāro pieredzi guvis operacionālā līmeņa NATO štābā, kā arī dienestā NATO vadītajās misijās Kosovā un Afganistānā. Pulkvežleitnants N. Baranovs sākot ar 2021. gada pavasari pildīja 1. Rīgas brigādes štāba priekšnieka amatu, kas nodrošina labu situācijas izpratni par 1. Rīgas brigādi un veicinās  turpmāko brigādes kaujas spēju attīstību.

Pulkvedis Kaspars Pudāns dienestu Zemessardzes 1. Rīgas brigādē uzsāka 2021. gada vasarā un kā būtiskāko atzīmē: “Paveikto noteica situācija un notikumi Latvijā un pie mūsu robežām. Mēs sniedzām atbalstu pandēmijas apkarošanā, nelegālās robežšķērsošanas apturēšanā, bet būtiskākais – mēs apliecinājām gatavību sargāt savu valsti, nodrošinot zemessargu, karavīru un sabiedrības spēka un prātu sagatavotību, noturību pret iespējamiem draudiem. Vēlos izcelt mūsu sasniegumus militārajā pamatapmācībā, mācību “Namejs” īstenošanā un sadarbībā ar civilā sektora partneriem.”

Dalies ar šo ziņu