Zemessardzes pulkvedis: Rietumvalstu smagā bruņutehnika palīdzēs Ukrainai

Viedoklis
LETA
Zemessardzes 1.Rīgas brigādes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns
Foto: Zemessardzes 1.Rīgas brigādes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns

Rietumvalstu piesolītā smagā bruņutehnika noteikti palīdzēs Ukrainai karā, kuru pret to sākusi Krievija, taču ukraiņiem ātram un izšķirīgam uzbrukumam un plašai okupēto teritoriju atbrīvošanai vajadzīga arī rietumvalstu aviācija un cits bruņojums, šādu vērtējumu pauda Latvijas Zemessardzes 1.Rīgas brigādes komandieris, pulkvedis Kaspars Pudāns.

Ņemot vērā garo frontes līniju un to, ka jāatbrīvo vēl ļoti plašas teritorijas, ar Rietumvalstu piesolītajiem smagiem tankiem un kājnieku kaujas mašīnām nebūs pilnībā pietiekams, lai varētu veikt plašu un izšķirošu uzbrukumu, lēsa pulkvedis.

Ja no šīs tehnikas tiek izveidoti trīs bataljoni, tad kādā no virzieniem varētu izlauzties un cīnīties. "Tanks jau principā tam ir domāts, lai šaurā vietā izlauztos cauri un pēc tam seko bruņumašīnās kājnieki, bet pēc tam "iztīra" pretinieku no flangiem vai aizmugures un atbrīvo teritoriju," uzsvēra Pudāns.

Rietumvalstu tehnikas piegādes ukraiņiem dos ticību veikt nākamo pretuzbrukumu, taču izskatās, ka būs arī cīņa par laiku, jo Rietumiem vēl nepieciešami vairāki mēneši bruņutehnikas fiziskai piegādei un ukraiņu apmācībai. Tāpat nepieciešams sakārtot nodrošinājuma sistēmu, lai tehnikai laicīgi varētu piegādāt munīciju, degvielu un citas nepieciešamās lietas. Savukārt Krievijas puse, ņemot vērā Rietumvalstu apņemšanos piegādāt tehniku, tagad mēģinās steidzināt savu atbildi ar personāla un industrijas resursiem.

Pudāns pieļāva, ka viens no argumentiem, kāpēc Rietumvalstis "stīvējās" par tanku piegādēm, ir bažas par tehnoloģiju nonākšanu krievu rīcībā. Pudāns nešaubās, ka tehnoloģijas, kas nodrošina tanka pamatdarbību, Ukrainai piegādātajās bruņutehnikas partijās būs, taču jautājums varētu būt par sakaru līdzekļiem, kas ir būtiski kvalitatīvai tehnikas pielietošanai. "Ja Rietumvalstīs lēmumi par tehnikas piegādi ir pieņemti, tad, acīmredzot, visi riski un turpmākās sekas tam ir izvērtētas," piebilda eksperts.

Ņemot vērā dažādo jau nosūtīto un vēl tikai nosūtāmo Rietumvalstu tehniku, Pudāns atzina, ka Ukrainas nodrošinājuma sistēma un tehniskās apkopes speciālisti sastopas ar lieliem izaicinājumiem, tomēr prakse pierādījusi, ka ukraiņi spējuši veiksmīgi pielietot līdz šim Rietumvalstu dāvināto bruņojumu.

"Jau redzam, ka paredzētie tanki ir vismaz trīs tipu. Vācu "Leopard" var vērtēt kā nedaudz vienkāršāku tanku modeli, savukārt amerikāņu "Abram" tanki ir daudz sarežģītāki, piemēram, dzinēju ziņā. Tas prasīs militāristu speciālu sagatavošanos darbam ar dažādām sistēmām. Tomēr, ja palūkojamies atpakaļ uz visu kara gaitu, tad redzams, ka ukraiņi ir spējuši adaptēties un Rietumvalstu doto tehniku un artilērijas sistēmas efektīvi pielietot. Tiesa gan, sākotnēji Ukrainai tika nodota salīdzinoši vienkāršāka tehnika. Šajā gadījumā tas būs lielāks izaicinājums, jo tanki būs mobils spēks, kam līdzi seko loģistika," uzsvēra eksperts.

"Ja ukraiņi pirmie paspēs pielietot Rietumvalstu piesolītos tankus un citu tehniku, tas dos ieguldījumu kara gaitā un varam paredzēt Ukrainas spēku izlaušanos kādā virzienā. Kur pielietot šo tehniku, to labāk ukraiņi zinās, taču variantu ir daudz, piemēram, tas varētu būt pretspēks Luhanskā, kur, iespējams, gaidāms krievu uzbrukums," uzsvēra eksperts.

Tomēr, lai veiktu izšķirīgu uzbrukumu krievu pozīcijām, ar šo tehniku un tās daudzumu nepietiks, vērtēja pulkvedis. Lai varētu izdzīt okupantus no visas Ukrainas teritorijas un to izdarīt vienlaicīgi, tad uzbrukumi būtu jāveic vairākās vietās. Ja plānota arī Krimas atbrīvošana, tad jāatbrīvo visi dienvidi, lai varētu domāt par Krimu," uzsvēra eksperts.

Pudāns paredz, ka Ukrainas sarunās ar Rietumvalstīm "uz galda" parādīsies jautājums par nepieciešamību pēc taktiskās aviācijas, kas varētu no gaisa pastiprināt sauszemes mehanizētos uzbrukumus. Tāpat Krimas atbrīvošanai ukraiņiem nepieciešamas jūras spēku spējas.

Pudāns uzsvēra, ka kopumā Rietumvalstu izziņotais atbalsts noteikti nav mazs un palīdzēs ukraiņiem noturēt esošo fronti.

"Ukraiņiem ir padomju ražojuma tanki un izstrādāta taktika, kā tos pielietot. Domāju, ka integrācija būs viegla, bet paliks praktiskie apmācību jautājumi un integrācija no loģistikas viedokļa. Krievijas puse no savas puses patlaban var likt pretim tikai viegli bruņotus mobilizētos kājniekus un īsti nav redzams, kur viņi varētu smelties kaujasspējīgu un modernu tehniku. Tie paši tanki "Armata" ir uz rokas pirkstiem skaitāmi. Es paredzu, ka Krievijas puse ņem vērā, ko rietumvalstu tehnikas piegādes varētu nozīmēt, un tagad mēģinās vēl līdz to piegādei no kaujām izspiest, ko nu var," uzsvēra pulkvedis.

Jau ziņots, ka ASV piegādās Ukrainai 31 tanku "M1 Abrams", trešdien apstiprināja ASV prezidents Džo Baidens. Vācija plāno no Bundesvēra krājumiem Ukrainai piegādāt 14 smagos tankus "Leopard 2A6".

Berlīne atļāvusi arī citām valstīm, kuru bruņojumā ir Vācijā ražotie smagie tanki "Leopard", nodot tos Ukrainai. Vācijas izdevums "Spiegel" vēsta, ka Eiropas valstis vēlas pēc iespējas ātrāk Ukrainai izveidot divus tanku bataljonus, kuros katrā būs 40 tanki.

ASV ir jāaprīko vēl viens bataljons ar kaujas tankiem "Abrams".

Tanki "Leopard 2A6" no Vācijas nonāks bataljonā, kurā, iespējams, piedalīsies Somija, Spānija un Nīderlande. Polija un Norvēģija komplektē otro bataljonu ar tankiem "Leopard 2A4", raksta "Spiegel".

Pirmie tanki no Vācijas varētu ierasties Ukrainā aptuveni trīs mēnešu laikā, pavēstīja Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss.

Tāpat ASV Aizsardzības ministrija nesen paziņoja par vēl vienu militārās palīdzības paketi Ukrainai 2,5 miljardu dolāru apmērā. Tā ietvers 59 kājnieku kaujas mašīnas "Bradley" un 90 bruņutransportierus "Stryker".

Arī Francija paziņojusi, ka divu mēnešu laikā plāno piegādāt Ukrainai smagos bruņutransportierus "AMX-10 RC", kurus klasificē kā tankus uz riteņiem.

Savukārt Lielbritānija nosūtīs Ukrainai vēl vairāk nekā 200 bruņutehnikas vienības papildus 14 tankiem "Challenger 2".

Dalies ar šo ziņu