Rezervistu kursā izlemj, ka grib būt profesionālajā militārajā dienestā un iestājas NAA

NBS
Sargs.lv
NAA
Foto: no L. Labozevičas pers.arhīva

Pirmo reizi ar tolaik vēl 12. klases skolnieci Luīzi Labozeviču “Sargs.lv” runāja pirms aptuveni gada, kad viņa nesen bija pabeigusi Rezervistu militārās apmācības kursu. Jau toreiz jaunā sieviete bija pārliecināta, ka viņas profesionālais ceļš būs saistīts ar militāro dienestu, un tieši Rezervistu kursa laikā viņa simtprocentīgi pārliecinājusies, ka tā tiešām ir. Tagad Luīze ir Nacionālās aizsardzības akadēmijas 1. kursa kadete, un tālākie profesionālie plāni saistīti tieši ar NBS Gaisa spēkiem.

Viņa stāsta – lai arī sākotnēji domājusi, ka vēlētos pievienoties NBS Sauszemes spēkiem, tomēr izvēlējusies par labu Gaisa spēkiem. Nacionālās aizsardzības akadēmijas kandidātu atlases procesu viņa atceras kā nemitīgu savu spēku un izturības pārbaudījumu un atbilstības pierādīšanu gan sev, gan apkārtējiem.

“Runa ne tik daudz par fizisko spēku, bet lielā mērā par emocionālo un psiholoģisko noturību, nepadošanos un virzīšanos uz priekšu, pašdisciplīnu un personības pilnveidi. Uzsvars gan kadetu atlases, gan arī apmācību procesā tiek likts uz komandas darbu un arī līdera dotību attīstību katrā indivīdā,” stāsta L. Labozeviča.

Image
Rezervistu kurss
Foto no L. Labozevičas pers.arhīva

Rezervistu militārās pamatapmācības kursu Luīze pabeidza 2020. gadā, kad apmācību ilgums bija vēl 5 nedēļas, nevis trīs, kā tas ir šobrīd. Tieši kursa laikā viņa saprata, ka savu nākotni vēlas saistīt ar bruņotajiem spēkiem – profesionālo militāro dienestu. Viņa toreiz vēl bija 12. klases skolniece un atceras – tas laiks pusaudžiem ir viens no svarīgākajiem un biedējošākajiem reizē, jo jāpieņem lēmums par savas nākotnes profesijas izvēli. Tieši šī izvēle ir pamatā tam, kāds veidosies katra cilvēka tālākais dzīves ceļš.

“Vēlme studēt Nacionālajā aizsardzības akadēmijā bija pamatā tam, ka pieteicos Rezervistu kursam un apņēmos to arī sekmīgi pabeigt. Šis mans lēmums bija rūpīgi pārdomāts, tas nebija impulsīvs vai sasteigts. Pēc Rezervistu kursa pabeigšanas pilnībā apzinājos gan savas spēcīgās, gan vājās puses. Biju arī ievākusi maksimāli daudz informācijas par studijām NAA, un man bija tā apziņa, ka esmu izdarījusi pareizo izvēli,” pauž NAA kadete Luīze.

Atceroties Rezervistu kursa laikā piedzīvoto, viņa saka, ka pati dalība šajā kursā jau bijis sava veida sasniegums, kas stiprinājis fiziski un emocionāli. 

“Tā ir sava veida uzvara, it sevišķi 18 gadīgai jaunietei, kurai vēl tā dzīves pieredze nav uzkrāta tāda, kā dažiem citiem šī kursa biedriem,” viņa saka. Vienlaicīgi Luīze neslēpj, ka kursā bijuši arī grūti brīži, un dažbrīd iezagušās domas par to, vai viņa atrodas īstajā vietā. Īpaši izteikti tas bijis nakts dežūras laikā, taču pēc ikvienas nakts nāk rīts, kad apņemšanās atkal ir nelokāma.

Image
Rezervistu kurss
Foto no L. Labozevičas pers.arhīva

“Dzīvē viss nemitīgi virzās uz priekšu, un studijas NAA vēl nebeidzas ar pieņemtu lēmumu šeit studēt, apzinos, ka šis ir tikai visa sākums. Izturot kadetu pārbaudījumus, sapratu, ka Rezervistu kurss nemaz nebija tas trakākais, tas mani sagatavoja turpmākajai, jau cita līmeņa atlasei. Nevienu mirkli nenožēloju, ka to izdarīju, jo tas mani padarīja spēcīgāku,” saka Luīze.

Tiem Latvijas pilsoņiem, kuri apsver domu šogad piedalīties Rezervistu kursā, viņa iesaka nebaidīties un nešaubīties. Ja prātā pavīdējusi doma, ka vajag piedalīties, tad šis lēmums noteikti ir jāpieņem un jāpiedalās.

Image
Rezervistu kurss
Foto no L. Labozevičas pers.arhīva

Luīze uzsver, ka Rezervistu kurss ir nenovērtējama iespēja ne tikai pārbaudīt savus spēkus, bet arī pierādīt savu pilsonisko apziņu un patriotismu, iesaistīties savas valsts aizsardzībā, kā arī apgūt militārās apmācības kursu.

“Meitenēm, kuras varbūt šaubās, vai spēs tikt galā un iemācīsies, piemēram, izjaukt ieroci, pēc pieredzes saku – meitenēm tas visai labi padodas un nekādā ziņā nevajag par to baidīties! Pat, ja kaut kas neizdodas uzreiz, vienmēr blakus ir zinoši instruktori un kursa biedri, kuri ir izpalīdzīgi, atsaucīgi un palīdz,” pārliecināta ir L. Labozeviča.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka, ņemot vērā lielo Latvijas pilsoņu interesi par dalību Rezervistu militārās pamatapmācības kursā, Nacionālie bruņotie spēki šogad organizēs divus šādus kursus. Viens no tiem notiks no 6. līdz 27. maijam, bet otrs – no 6. līdz 28. augustam. 

Image

Mācībām aicināts pieteikties ikviens Latvijas pilsonis vecumā no 18 līdz 50 gadiem, kurš vēlas iepazīt militāro vidi un apgūt militārās pamatzināšanas. Tāpat aicināti pietiekties Latvijas pilsoņi, kuri iepriekšējos gados darbojušies Jaunsardzē vai apguvuši valsts aizsardzības mācības programmu, bet nav kļuvuši par rezerves karavīriem.

Aicināti arī karavīri, kuri atvaļināti no profesionālā dienesta vai zemessargi pēc līguma par dienestu Zemessardzē izbeigšanas, kuri nav apguvuši pamatapmācības kursu individuālās apmācības līmenī, kā arī civilie darbinieki, kas vēlas apgūt militārās pamatiemaņas.

Tiem, kuriem būs radusies padziļināta interese, pēc apmācības kursa beigšanas būs iespēja izvēlēties arī veidot tālāko karjeru profesionālajā dienestā vai dienestā Zemessardzē.

Kursam pieteikties var elektroniski, aizpildot pieteikuma anketu, kas pieejama tīmekļvietnes www.mil.lv sadaļā “Rezerve”.

Ar papildus jautājumiem par mācību norisi aicinām vērsties Rezerves personāla uzskaites birojā, zvanot uz tālruņa numuru 67800270 vai rakstot e-pastu: rezervists@mil.lv.

Dalies ar šo ziņu