Rezerves kareive Luīze nākotni saista ar profesionālo militāro dienestu Sauszemes spēkos

NBS
Sargs.lv
rezerve
Foto: Rezerves karavīra zvēresta došanas dienā Kājnieku skolā Alūksnē 15.08.2020. Foto no Luīzes pers.arhīva

Luīze Labozeviča Rezervistu militārās apmācības kursu pabeidza 2020. gadā. Toreiz starp rezervistiem viņa bija viena no gados jaunākajām dalībniecēm, bet jau tad zināja, ka pēc vidusskolas absolvēšanas vēlas kļūt par Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti, lai vēlāk pievienotos Sauszemes spēkiem. Arī tagad, kad līdz Ernsta Glika Alūksnes valsts ģimnāzijas 12. klases beigšanai atlikuši vien pāris mēneši, Luīze atzīst – apņēmība uzsākt militāro karjeru tikai nostiprinājusies.

Rezervistu kursā izlemj par profesionālo dienestu

Kā “Sargs.lv” stāsta Luīze, dalība Rezervistu militārās apmācības kursā bijis rūpīgi pārdomāts lēmums, jo par militāro jomu viņa sākusi interesēties jau apmēram 16 gadu vecumā, kas lielākoties arī vecāku profesijas iespaidā.

Nelielu ieskatu Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetu dzīvē viņa guvusi jau pirms gada, piedaloties Ēnu dienas pasākumā. Lai arī tā bijusi tikai viena diena, taču raisījusi Luīzes ziņkāri. Tāpat Nacionālajos bruņotajos spēkos, tai skaitā arī profesionālajā militārajā dienestā, dien vairāki Luīzes draugi. Arī viņi, zinot meitenes interesi, mudinājuši pieteikties Rezervistu militārās apmācības kursam.

“Patriotisms un aizsardzības joma man vienmēr bijušas tuvas. Augot policistu ģimenē, kur tētis veic dienesta pienākumus Kārtības policijas nodaļā, bet mamma – Kriminālpolicijas nodaļā, ar laiku sāku apzināties, ka bērnības nodoms – iet vecāku pēdās – nav īsti mans. Sapratu, ka vēlos savu profesionālo darbību nākotnē saistīt tieši ar militāro karjeru,” viņa saka.

Rezervistu militārās apmācības kurss Luīzei bijusi ne tikai nenovērtējama iespēja gūt pirmo nopietno ieskatu militārajā jomā, bet arī stimuls vajadzīgajā brīdī pieņemt apzinātu lēmumu par profesionālo ceļu nākotnē. Tajā pašā laikā viņa atzīst – laikam tikai retais vidusskolēns nešaubīgi jau šobrīd var nosaukt mācību iestādi, kurā vēlas studēt, un profesionālo virzienu, kādu izvēlēties.

Image
rezerve
Foto: Saņemot apliecību par sekmīgi apgūtu Rezervista militārās apmācība kursu Kājnieku skolā Alūksnē 15.08.2020. Luīze otrā no labās. Foto: Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija
Saņemot apliecību par sekmīgi apgūtu Rezervista militārās apmācība kursu Kājnieku skolā Alūksnē 15.08.2020. Luīze otrā no labās. Foto: Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija

“Šis kurss man bija iespēja izlemt, vai tiešām pēc vidusskolas vēlos studēt Nacionālajā aizsardzības akadēmijā un pievienoties profesionālā militārā dienesta karavīru rindām, vai tomēr atzīt, ka man jāiet cits ceļš. Taču sapratu, ka plānoju pareizā virzienā,” saka rezerves  kareive.

Ģimene atbalsta viņas izvēli

Luīze stāsta, ka ģimene viņu pilnībā atbalstījusi, zinot, ka lēmums par dalību Rezervistu militārās apmācības kursā ir rūpīgi apsvērts un mērķtiecīgi pieņemts.

“Par to, ka izturēšu kursu līdz galam, tētis ar mammu ne mirkli nešaubījās. Viņi par to bija pilnībā pārliecināti, pat, ja man pašai no satraukuma un neziņas kādā brīdī piezagās šaubas. Viņu atbalsts un ticība tam, ka nepadošos par spīti vecumam, dzīves pieredzes, fiziskās sagatavotības un morālā brieduma trūkumam, man bija kā dzinulis šinī izaicinājumā,” saka Luīze.

Viņa joprojām spilgti atceras 2020. gada 25. jūlija rītu, kad no mājām Alūksnē devās uz Ādažu bāzi. Toreiz stipri lijis, Luīze, gaidot transportu, bijusi pilnībā izmirkusi, satraukta, bet apņēmības pilna. Lai arī viņa sevi uzskatījusi par sportisku un fiziski sagatavotu, saņemot ekipējumu, sākusi šaubīties – vai to vispār varēs pacelt, panest un ar to vēl paskriet. Lai arī sākums bijis grūts, ar katru dienu viņa kļuvusi spēcīgāka, un ekipējums vairs nebijis tāds slogs.

Image
rezerve
Foto: Foto no Luīzes pers.arhīva
Foto no Luīzes pers.arhīva
“Izrādījās, ka varu! Vēl aizvien atceros sajūtas, kādas pārņēma mani, uzvelkot formas tērpu – tas neviļus man lika iztaisnot plecus, pacelt augstāk zodu un sajusties lepnai, ka esmu daļiņa no šīs militārās pasaules. Tāpat pēc kursa pabeigšanas, dodot zvērestu, biju lepna par paveikto, apzinoties, ka ģimene un draugi lepojas ar mani. Tas bija tik emocionāls un svinīgs brīdis,” atceras Luīze.

Ierocis vārdā Pedro

Savam ierocim Rezervistu kursa laikā viņa pat devusi vārdu – Pedro. Tas uz piecām nedēļām bijis Luīzes labākais draugs, kuram vienmēr bija jābūt līdzi. Ieroču, šaušanas un sakaru apmācība viņai īpaši patikusi.

Arī rezervistu komanda kursa laikā sadraudzējusies. Cilvēki, kuri sākotnēji viens otram bija sveši, īsā laikā, neskatoties uz vecumu un civilo profesiju, kļuvuši par sava veida ģimeni, kurā cits citu atbalsta un uzmundrina. Tā laikam ir visu kareivju klasika jebkurā laikā – tīrot ieročus, visiem dziedāt dažādas dziesmas.

Image
rezerve
Foto: Luīze ar pārējiem rezerves karavīriem zvēresta došanas dienā Kājnieku skolā Alūksnē 15.08.2020. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Luīze ar pārējiem rezerves karavīriem zvēresta došanas dienā Kājnieku skolā Alūksnē 15.08.2020. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Protams, uznākušas arī ilgas pēc mājām un tuvajiem, bet tādi emocionāli brīži bijuši visiem kursa dalībniekiem. Apkārtējie atbalstījuši arī tad, pat instruktori redzējuši, kad kāds kursants vairāk jāmotivē.

“Apmācības laikā man bija viens lūzuma punkts, kad sardzes maiņā, ilgāku laiku tupot lietū uz lauka, viscaur izmirkusi raudzījos tālumā un domāju, vai man to vajag. Tad atskatījos, ko jau esmu paveikusi, cik tālu tikusi un, apzinoties, kādēļ to daru, nepadevos un gāju tālāk,” stāsta Luīze.

Neiztikusi arī bez traumas – nedēļā, kas pavadīta mežā, viņa sastiepusi gūžas cīpslu, kam sekoja medicīniskās pārbaudes un lazarete. Tajā brīdī viņa spējusi domāt tikai par to, ka viss kurss mežā apgūst ko jaunu, kamēr pati guļ lazaretē un palaiž visu garām.

Pēc Rezervistu militārās apmācības kursa noslēguma mājinieki pamanījuši, ka Luīze  kļuvusi emocionāli un psiholoģiski nobriedušāka, arī viņa izturēšanās un pat runas veids bijis tāds kā pieaugušāks.

Image
rezerve
Foto: Foto no Luīzes pers.arhīva
Foto no Luīzes pers.arhīva

 

“Biju kļuvusi gan fiziski, gan emocionāli, gan psiholoģiski spēcīgāka un ieguvusi jaunas zināšanas dažādās jomās – par ieročiem, šaušanu, sakariem, topogrāfiju, orientēšanos un medicīnu. Biju izaugusi kā personība, kļuvusi patstāvīgāka, pārliecinātāka, disciplinētāka, organizētāka. Iemācījos labāk plānot un organizēt laiku un darbus. Tas viss man devis lielāku ticību sev!” par kursa nozīmi saka rezerves kareive.

Uz “Sargs.lv” jautājumu, kā viņai šajā Covid laikā veicas ar attālinātajām mācībām un gatavošanos 12. klases noslēguma eksāmeniem, viņa atzīst – no vienas puses patīkot, ka pati var plānot mācību procesu, veicot darbus sev ērtā laikā. No otras – tomēr atzīst, ka vairāku mācību priekšmetu apguve klātienē tomēr būtu produktīvāka.

“Šis laiks ir psiholoģiski grūts, un arī mani kā 12. klases skolnieci tas ietekmē. Ilgstoši atrodamies tādā kā sociālā un emocionālā izolācijā, jo sazināšanās notiek, izmantojot sakaru līdzekļus un tehnoloģiju iespējas, izpaliek tikšanās un sarunas klātienē ar vienaudžiem. Priekšā eksāmeni. Vēlos iestāties Nacionālā aizsardzības akadēmijā, lai sāktu bakalaura studijas, jo gribu savu profesionālo darbību saistīt ar militāro jomu,” vēlreiz savu pārliecību pauž Luīze.

Image
rezerve
Foto: Luīze ar pārējiem rezerves karavīriem zvēresta došanas dienā Kājnieku skolā Alūksnē 15.08.2020. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Luīze ar pārējiem rezerves karavīriem zvēresta došanas dienā Kājnieku skolā Alūksnē 15.08.2020. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Nacionālie bruņotie spēki arī šogad turpinās 2018. gadā sākto rezervistu apmācību, kuru sekmīgi apguvušos Latvijas pilsoņus ieskaitīs bruņoto spēku rezervē rezerves karavīra statusā. Šogad rezervistu militārās apmācības kurss notiks no 3. līdz 23. jūlijam, un tam var pieteikties līdz 20. maijam. Šogad plānots apmācīt līdz 60 rezervistiem.

Aizpildi pieteikuma anketu www.mil.lv sadaļā “Rezervistu militārā apmācība” https://saite.lv/VCu6C

Rezerve ir viens no trim militārajiem formējumiem, kas kopā ar regulārajiem spēkiem un Zemessardzi veido Nacionālos bruņotos spēkus. Kļūt par rezerves karavīru var gan sievietes, gan vīrieši – Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 50 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību un pārvalda valsts valodu vidējā līmenī, ir bez iepriekšējas sodāmības un ar atbilstošu veselības stāvokli (ar prasībām un pieteikšanās kārtību sīkāk var iepazīties šeit: https://www.mil.lv/lv/rezerve/rezervistu-militara-apmaciba/pamatprasibas-un-pieteiksanas-kartiba).

Valsts aizsardzības koncepcija paredz, ka  Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem miera laikā jāuztur vismaz 6000 militāri sagatavotu rezerves karavīru.

Dalies ar šo ziņu