Lai labāk izprastu rezerves karavīrus, par tādu jākļūst pašai

NBS
Sargs.lv
Inese
Foto: Foto: Ineses Vircavnieces personiskais arhīvs

Mani vadīja ne tikai patriotisms, bet arī profesionāla ziņkāre. Tā savu lēmumu šovasar kļūt par rezerves karavīru portālam “Sargs.lv” skaidro Inese Vircavniece, kura ir civilā darbiniece – sabiedrisko attiecību speciāliste Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotā štāba Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes Mobilizācijas un rezerves karavīru apmācību plānošanas daļā. Lai labāk spētu uzrunāt citus kļūt par rezerves karavīriem, viņa pati kopā ar vēl 16 Latvijas pilsoņiem šovasar pabeidza Kājnieku skolā Alūksnē notiekošo Rezervistu apmācības kursu, iegūstot militārās pamatiemaņas.

Pamatā profesionāla interese

Inese atzīst, ka aizsardzības joma viņu interesējusi vienmēr, jo Nacionālajos bruņotajos spēkos, tostarp profesionālajā militārajā dienestā, ir daudzi viņas paziņas. Iepriekš viņi bieži aicinājuši arī Inesi kļūt par profesionālā dienesta karavīru un pievienoties bruņotajiem spēkiem. Lai arī Latvijas armijā sieviešu īpatsvars sasniedz teju 16%, toreiz viņai licies, ka šī nodarbe tomēr vairāk piemērota vīriešiem.

Taču pirms gada viņa tomēr pievienojusies lielajai NBS komandai, bet gan kā civilā darbiniece Apvienotā štāba Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldē. Ikdienā Inese gatavo informāciju par rezervistu un rezerves karavīru mācībām, un mēģina atrast vislabāko veidu, kā stāstīt par rezerves karavīru lomu kopējā valsts aizsardzībā.

Image
rezerevisti
Foto: Foto: Ineses Vircavnieces personiskais arhīvs
Foto: Ineses Vircavnieces personiskais arhīvs
“Pati Rezervistu militārās apmācības kursam pieteicos, jo, ikdienā strādājot šajā sfērā, sajutu aicinājumu – ka vēlos būt noderīga savai valstij, sniedzot kaut nelielu, bet personīgu ieguldījumu valsts aizsardzībā. Protams, lielāka interese radās, arī domājot, kā precīzāk un kvalitatīvāk informēt un uzrunāt citus pieteikties šim kursam. Kurš gan labāk to spētu izprast, kā vien tas, kurš pats šim procesam ir gājis cauri,” stāsta Inese.

Turklāt, ja cilvēkam iepriekš bijusi kaut mazākā doma par militāro karjeru, tad šis kurss ir lieliska iespēja gūt pirmo ieskatu militārajā jomā un pēc tam izlemt, ko darīt tālāk – pievienoties profesionālā militārā dienesta karavīru rindām, izvēlēties dienestu Zemessardzē, savienojot to ar pamatnodarbošanos civilajā dzīvē, vai tomēr palikt rezerves karavīra statusā. Atšķirībā no Zemessardzes, kur militārās mācības notiek teju katru nedēļas nogali, rezerves karavīriem militāro iemaņu atjaunošanas kurss notiek reizi četros gados. Taču jāņem vērā, ka rezerves karavīru kārtējo militāro mācību starplaikos var iesaukt arī uz pārbaudes mācībām, par ko gan cilvēks tiek informēts vismaz mēnesi pirms tām.

Brīvprātīgi spēlēt spēli

Sākotnēji vēlmi kļūt par rezerves karavīriem šogad izteica rekordliels skaits – 72 personas, taču kursu uzsāka 19, bet pabeidza un par rezerves karavīriem kļuva  17, viņu vidū arī septiņas sievietes. Tāds atbirums skaidrojams galvenokārt ar kandidātu neatbilstību kādam no nosacījumiem vai arī veselības problēmām, kuru dēļ nav bijis iespējams saņemt medicīniskās komisijas akceptu. Taču liela ietekme bija arī situācijai saistībā ar Covid-19. Lai arī apmācību laikā tika ievēroti visi piesardzības pasākumi, daļai rezervistu tomēr plāni šogad mainījās. Jācer, ka viņi Rezervistu militārās apmācības kursu izies kādā no nākamajiem gadiem.

Pati Inese par spīti neziņai un satraukumam par turpmākajās piecās nedēļās sagaidāmo, bijusi pārliecināta – apmācības kursu izturēs. Vissvarīgākais bijis sev ik pa laikam atgādināt, ka tas ir brīvprātīgi un mērķtiecīgi pieņemts lēmums, kā arī pielāgoties jebkurai situācijai, kursa seržanta vārdiem runājot -  “spēlēt spēli”.

Image
rezerevisti
Foto: Foto: Ineses Vircavnieces personiskais arhīvs
Foto: Ineses Vircavnieces personiskais arhīvs
“Man tas bija kā pārbaudījums, kas deva ticību sev – ka spēju daudz vairāk nekā brīžiem šķiet. Bijām brīnišķīga kursantu grupa – saliedēti, izpalīdzīgi un iejūtīgi cits pret citu. Kurss iemācīja disciplīnas un komandas patieso nozīmi. Savukārt lauka kaujas iemaņu laikā mežā, ejot “uguns un kustība” pārbaudījumu, izpratu instruktoru daudzreiz teikto – “komanda ir tik stipra, cik vājākais posms”. Tad radās enerģiju visu veikt ar pilnu atdevi, lai komandieru komandas tiktu izpildītas precīzi un lai manis dēļ nevienam uzdevums nebūtu jāveic vēlreiz,” stāsta Inese.

Nākotnē kursa ilgums – 4 nedēļas

Šobrīd Rezervistu militārās apmācības kurss ilgst 5 nedēļas, trīs nedēļas apgūstot militārās pamatiemaņas individuālajā līmenī un kolektīvo apmācību nodaļas līmenī. Šogad rezerves karavīri piedalījās arī Vidzemē notiekošajās Mācību vadības pavēlniecības militārajās mācībās “Wise Adder 2020”, kas tika rīkotas NBS mācību cikla “Namejs 2020” ietvaros.

Taču Inese stāsta, ka nākotnē tiek plānots, ka kursu varētu saīsināt par vienu nedēļu, jo četras nedēļas strādājošiem vai studējošiem cilvēkiem izbrīvēt būtu vieglāk arī uz atvaļinājuma rēķina nekā piecas.

Militārās apmācības laikā rezervists pilda aktīvo dienestu, viņam ir karavīra statuss un mācību laiks tiek ieskaitīts izdienas stāžā. Rezervisti tiek nodrošināti ar dzīvojamo telpu kazarmās vai lauka apstākļos - teltī, ēdināšanu vai karavīra uzturdevu, formas tērpu un nepieciešamo inventāru. Tāpat rezervistiem par katru militāro mācību dienu mēneša laikā pēc apmācības kursa beigām tiek izmaksāta kompensācija.

Image
rezerevisti
Foto: Foto: Ineses Vircavnieces personiskais arhīvs
Foto: Ineses Vircavnieces personiskais arhīvs

Atceroties apmācību kursu, Inese saka – cits citu atbalstījuši un grūtā brīdī uzmundrinājuši. Arī pašai vienu brīdi piecu nedēļu laikā uznākušas ilgas pēc mājām, bet tās aizdzītas ar humoru. “Mācību procesā grūtāko mācījāmies kopā, lai labāk paliek atmiņā. Fantastiska sajūta bija tīrīt ieročus, dziedot dažādas dziesmas – gan priecīgāk pašiem, un arī instruktoriem patīk,” viņa stāsta.

Sākumā bijis jāpierod arī pie fiziskās slodzes, kaut vai tā, ka visu laiku galvā ir ķivere bet mugurā – bruņu veste un uzkabe. Instruktori bieži uzsauca: “Fizisko var uztrenēt”, un tā tiešām izrādījusies patiesība – pašiem nemanot, ar katru dienu arvien vairāk tika uztrenētas gan rokas, gan kājas. Tāpat pierasts, ka ierocis visu laiku jānēsā līdzi, un nekur nedrīkst atstāt.

Image
rezerves karavīri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Rezervisti kursa laikā ēduši gan siltu ēdienu Kājnieku skolas ēdnīcā, gan mežā, tai skaitā arī sausās pārtikas uzturdevu.  Tā kā viena rezerviste bijusi veģetāriete, pārējie rūpējušies, lai viņa ir paēdusi – notikusi sausās auzu putras un ābolu maiņa pret gaļas konserviem bundžā.

Interesanti, kā kursa gaitā mainījusies arī laika izjūta. Sākumā 10 minūtes šķitušas ļoti maz, taču vēlāk Inese sapratusi, ka to laikā var paspēt ļoti daudz – no rīta nomazgāties, saģērbties rīta rosmei, saklāt gultu un vēl minūti apsēsties.
Image
rezerevisti
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

“Liels paldies Kājnieku skolas profesionālai komandai, jo kursa priekšnieks un seržants regulāri apvaicājās, kā jūtamies un ja kādas problēmas, kopīgi tās risinājām. Pateicība arī apmācību instruktoriem, kuri ieguldīja milzīgu darbu, lai mēs visu saprastu. Kursa programma bija veidota ar piemēriem no dzīves, lai mums labāk paliktu atmiņā. Protams, paldies manai ģimenei un draugiem, kuri mani atbalstīja un uzmundrināja kursa laikā,” saka Inese.

Trešais NBS rezervistu apmācības kurss

Šovasar no 25. jūlija līdz 30. augustam notiekošais rezervistu militārās apmācības kurss bija jau trešais, ko Nacionālie bruņotie spēki organizēja Latvijas pilsoņiem bez iepriekšējas militāras sagatavotības. Lai arī šo kursu laikā sagatavoto rezerves karavīru skaits ir skaitliski neliels, šie cilvēki ir ļoti augsti motivēti. Turklāt daļa no viņiem sapratuši, ka militārā joma ir ļoti saistoša un izvēlējušies dienestu profesionālajā dienestā vai Zemessardzē.

Image
rezerevisti
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Arī Inese stāsta – viņu kursā daži apsver šādu iespēju, viņu vidū arī kāda 12. klases skolniece, kura pēc vidusskolas beigšanas vēlas kļūt par profesionālā dienesta karavīru, vēl daži - par zemessargiem. Tikmēr Inese pagaidām paliks arī tik svarīgajā NBS rezervē.

“Lepojos ar sevi, ka esmu kļuvusi par rezerves karavīru, kas dod iespēju attiecīgā brīdī būt noderīgai savai valstij. Esmu ieguvusi jaunas zināšanas un pieredzi, kas noteikti būs lietderīgi arī manā darbā. Turklāt tagad man ir vēl lielāka cieņa pret karavīru, kas patiesībā nav viegla profesija,” tā Inese.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Valsts aizsardzības koncepcijā noteikts – Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem miera laikā jāuztur 3000 militāri sagatavotu rezerves karavīru.

Image
rezerevisti
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Rezerve ir viens no trim militārajiem formējumiem, kas kopā ar regulārajiem spēkiem un Zemessardzi veido Nacionālos bruņotos spēkus. Kļūt par rezerves karavīru var gan sievietes, gan vīrieši – Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 50 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību un pārvalda valsts valodu vidējā līmenī, ir bez iepriekšējas sodāmības un ar atbilstošu veselības stāvokli (ar prasībām un pieteikšanās kārtību sīkāk var iepazīties šeit: https://www.mil.lv/lv/rezerve/rezervistu-militara-apmaciba/pamatprasibas-un-pieteiksanas-kartiba).

Dalies ar šo ziņu