Uz Kosovu pavadīta Latvijas kontingenta otrā rotācija

NBS (Papildināts)
Sargs.lv
Latvijas karavīru pavadīšana starptautiskajā operācijā
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Ar savu dalību NATO starptautiskajā operācijā Kosovā Latvija ne tikai demonstrē solidaritāti pret sabiedrotajiem, bet arī netieši stiprina savas valsts aizsardzību. Kā “Sargs.lv” norāda Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, šo dalību var salīdzināt ar lielu ģimeni, kur uz visiem jāsadala viens maizes klaips. Kaut arī katrs labprāt gribētu apēst visu, ir jāprot dalīties – to var attiecināt arī uz NATO 30 dalībvalstu lielo saimi, kur katra valsts iespēju robežās sniedz savu ieguldījumu.

NBS komandieris atzīst, ka dalība starptautiskajās operācijās ir vitāli svarīga arī pašu Latvijas bruņoto spēku kaujas spēju attīstībai. Turklāt Latvijas karavīri ikvienā starptautiskā operācijā spējuši iemantot autoritāti ar savu profesionalitāti, atbildības sajūtu un disciplinētību – tā tas savulaik bijis gan Afganistānā un Irākā, gan tagad Kosovā.

“Pildām uzdevumus pašu mājās un esam aktīvi arī starptautiskajā vidē. Tas nozīmē, ka sniedzam savu ieguldījumu kolektīvajā aizsardzībā un veicam uzdevumus arī citu valstu drošības atbalstam,” saka komandieris.

Atzinīgus vārdus par Latvijas kontingenta sniegumu Kosovā ģenerālleitnants dzirdējis gan no NATO sabiedrotajiem Kosovā, īpaši ASV, kura vadītajā manevra bataljonā atrodas Latvijas kontingents, gan arī Kosovas aizsardzības ministra, kurš pagājušā gada novembra beigās viesojās Latvijā.

Uz jautājumu, vai ir viegli nokomplektēt Latvijas kontingenta sastāvu un vai šie karavīri nav nepieciešami pašu mājās, komandieris atbild: “Alegorijās runājot – ja lielā ģimenē ir tikai viens maizes klaips, tad tas tiek godīgi sadalīts uz visiem pat, ja kādam varbūt gribētos to apēst vienam pašam. Tādā veidā pildām arī savu misiju – gan Latvijā, gan kolektīvās aizsardzības sistēmā kopumā. Jo, ja mēs šo maizes klaipu gribēsim paturēt tikai sev un nedalīsimies ar citiem, kas atrodas NATO 30 valstu lielajā ģimenē, tad tā pret mums izturēsies arī citi.”.

NBS komandieris uz starptautiskajām operācijām personīgi arī pavada katru nākamo rotāciju, simboliski līdzi dodot Latvijas karogu un rupjmaizes klaipu. Tāpat viņš karavīriem atgādina, ka viņi kādu laiku būs citā valstī, kur ir atšķirīga kultūra un paražas, un pret tām ir jāizturas ar cieņu.

“Pirms katra lēmuma pieņemšanas ir septiņreiz jānomēra, tas saistīts gan ar pašu karavīru fizisko drošību un dzīvību, gan ar atbildību pret vietējiem iedzīvotājiem. Tāpat karavīriem vēlu vienmēr turēt Latvijas karogu augstu un būt lepniem par valsti, kuru viņi pārstāv.”
NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš
NBS komandieris
ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

Arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsver, ka dalība starptautiskajās operācijās sniedz ieguldījumu pašas Latvijas nacionālajā aizsardzībā, jo tādējādi tiek iegūts atbalsts no mūsu sabiedrotajiem. Tāpat būtiski saprast, ka KFOR operācija ir Eiropas mēroga operācija, un NATO sabiedroto valstīm tajā ir ļoti atbildīga loma. Latvijas kontingenta karavīru galvenajos pienākumos ietilpst Kosovas-Serbijas robežas kontrole 55 kilometru garumā.

“Viesojoties Kosovā, no ASV un arī citiem sabiedrotajiem saņēmu tikai labas atsauksmes par Latvijas kontingenta augsto profesionalitāti. Galu galā Latvija ir viena no četrām valstīm, kas Kosovā piedalās tieši robežas kontrolē,” saka ministrs, piebilstot, ka tā ir liela atbildība un novērtējums.

Latvijas kontingenta pirmās rotācijas sniegumu KFOR operāciā ļoti labi vērtē arī Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers. Viņš saka, ka jo īpaši esot pieslīpēta sadarbība ar ASV bruņoto spēku pārstāvjiem, kura vadītajā bataljonā iekļauts Latvijas kontingents Kosovā. Karavīriem līdzi ir gan vieglās kājnieku mašīnas, gan arī bruņota tehnika - lai arī galvenie pienākumi Kosovā saistīti ar miera un kārtības uzturēšanu, karavīri ir gatavi arī potenciālām kaujas operācijām, ja tādas notiek.

Uz jautājumu, ko pati Kosovas operācija sniedz Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, pulkvedis Gaugers atbild - tā ir iespēja vienībai ilgstoši būt kopā 24/7 režīmā sešu mēnešu garumā. Tas palīdz vienam otru labāk iepazīt, aizvien labāk saprast.

"Neatkarīgi, vai tā ir vienkārši patruļa, vai kaujas operācija, veiksmes pamatā ir spēja sadarboties. Jo labāk cits citu pazīst, jo labāk sapratīsies arī kaujas laukā, un tad ir lielāks potenciāls veiksmīgam iznākumam," viņš saka.

Jau ziņots, ka Latvija NATO vadītajā starptautiskajā operācijā KFOR Kosovā savulaik jau piedalījusies – laikā no 2000. līdz 2009. gadam. Atsaucoties NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka aicinājumam, 2020. gadā tika lemts par Latvijas kontingenta atkal atgriešanos KFOR operācijā. Šādu lēmumu Saeima pieņēma 2020. gada 3. septembrī, nosakot NBS dalību operācijā līdz 2023. gada 31. decembrim. Pirmā Latvijas kontingenta rotācija uz Kosovu devās 2021. gada 7. jūnijā.

Dalies ar šo ziņu