Latvijas kontingenta karavīri Kosovā svētkus sagaida ar pašu gatavotiem ēdieniem

NBS
Sargs.lv
Kosova
Foto: Latvijas kontingenta karavīri Kosovā gatavo rasolu svētku maltītei. Foto no kontingenta arhīva

Ziemassvētkus godam nosvinējuši arī tie Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri, kuri pašlaik dienesta pienākumus pilda NATO misijā KFOR Kosovā. Kā “Sargs.lv” stāsta Latvijas Nacionālā kontingenta Kosovā vadības grupas kapelāne virsleitnante Anna Dobele, par Ziemassvētku sajūtas radīšanu bija atbildīgi paši un, lai svētku vakariņās varētu baudīt ko tādu, ko Kosovā ikdienā nav iespējams dabūt, karavīri kopīgi griezuši sastāvdaļas rasolam. Kopā pagatavoti apmēram 100 kilogrami gardo salātu, un beigās viss arī ticis apēsts. Jāatzīst – pelnīti, jo pirms Ziemassvētkiem Latvijas karavīri ar labiem rezultātiem startējuši arī vietējās pauerlifringa sacensībās.

Par to, kā Latvijas kontingents Kosovā sagaidīs Ziemassvētkus, ticis domāts jau laicīgi, un kapelāne virsleitnante A. Dobele atzīst – svētku sajūtu galvenokārt sev varam radīt paši. Tas īpaši svarīgi situācijā, kad dienesta pienākumi tiek veikti tālu prom no mājām, kurās nav būs nu jau septiņus mēnešus.

Ar pašu gatavotiem zvaigžņu dekoriem un arī gaismiņā tika izrotātas gan karavīru istabiņas, gan arī Latvijas kontingenta kopīgā saieta vieta – saukta par “mazo Latviju”.

Image
Kosova
Foto: Foto: Latvijas kontingents Kosovā
Foto: Latvijas kontingents Kosovā
Taču īpaši saliedējošs pasākums bijis kopīga rasola gatavošana. Iedomājieties, cik kartupeļu, gurķu un vārītu olu karavīriem vajadzēja sagriezt, lai beigās sanāktu aptuveni 100 kilogrami salātu, kas beigās arī tika gardi notiesāti svētku vakariņās. Tās papildināja arī biedrības “Daugavas vanagu” dāvinājums no Latvijas – maize ar speķi un piparkūkas.
Image
Kosova
Foto: Latvijas kontingenta karavīri Kosovā gatavo rasolu svētku maltītei. Foto no kontingenta arhīva
Latvijas kontingenta karavīri Kosovā gatavo rasolu svētku maltītei. Foto no kontingenta arhīva

Ziemassvētku vakarā arī ticis noturēts svētbrīdis jeb mazs dievkalpojums, ko vadīja pati kapelāne A. Dobele. Viņa stāsta, ka arī tas palīdzējis ienest svētku sajūtu sirdīs, jo tieši svētku laikā Kosovā nav bijis sniega, lai arī iepriekš Adventa laiks bijis balts.

Taču pirms vēdera baudām svētkos karavīri arī kārtīgi pasportojuši. 16. decembrī Kosovā notika Latvijas kontingenta organizētās pauerliftinga sacensības, kurās piedalījās vairāk nekā 50 karavīru no dažādām KFOR misijā esošajām sabiedroto valstīm, tostarp arī latvieši paši.

Image
Kosova
Foto: Foto: Latvijas kontingents Kosovā
Foto: Latvijas kontingents Kosovā

Kā norāda Latvijas kontingenta komandieris pulkvežleitnants Armands Veters, vairākās sacensību klasēs Latvijas karavīri ieņēma godalgotas vietas, taču citu valstu karavīri likuši kārtīgi pasvīst, un bieži cīņa ritējusi ar ļoti līdzīgiem rezultātiem.

Protams, visas šīs aktivitātes tiek rīkotas, nodrošinot karavīru galveno uzdevumu Kosovā – patrulēšanu un atbalsta sniegšanu citu sabiedroto valstu vienībām.

Image
Kosova
Foto: Latvijas kontingenta Kosovā rīkotās pauerliftinga sacensības.
Latvijas kontingenta Kosovā rīkotās pauerliftinga sacensības.

Uz jautājumu, kā Latvijas karavīriem pagājis šis KFOR operācijā aizvadītais laiks, virsleitnante A. Dobele atzīst – gan viņai pašai, gan daudziem karavīriem šī bijusi pirmā starptautiskā pieredze, kad mājās nav būts tik ilgu laiku. Tas bijis sava veida izaicinājums, kad jāsabalansē profesionālie pienākumi ar sadzīves apstākļiem un garīgo līdzsvaru. Svētbrīžus kapelāne rīkojusi regulāri, tāpat arī ikdienā viņa mēģinājusi būt blakus, lai apjautātos, kā karavīri jūtas. Kā pati saka – viņas pienākumi daudz neatšķiras no tiem, kādus veica mājas bāzē Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljonā, jo gan tur, gan Kosovā ir jājūt, kuros brīžos karavīram nepieciešams uzmundrinājums, cilvēcisks atbalsts vai vienkārši saruna.


“Šis laiks kopumā bijis diezgan mierīgs, neskaitot notikumu saasinājumu uz Kosovas-Serbijas robežas septembrī, oktobrī, kurā iesaistījās arī mūsu karavīri. Rit jau septītais mēnesis, kopš esam prom no mājām. Šeit vēl palicis nedaudz vairāk par mēnesi, bet jūtams, ka daudziem jau ir tā “krāmēt somas un doties mājās” sajūta. Taču tas nemaina faktu, ka uzdevumu izpilde turpinās, un karavīri joprojām dodas patruļās un veic citus pienākumus."
kapelāni
Latvijas Nacionālā kontingenta Kosovā vadības grupas kapelāne
virsleitnante Anna Dobele

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Latvija ar dažāda lieluma vienībām un specialitātēm reiz jau ir piedalījusies starptautiskajā operācijā Kosovā – no 2000. gada februāra līdz 2009. gada augustam. Atsaucoties NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka aicinājumam, tika lemts par Latvijas karavīru atkal atgriešanos KFOR operācijā, līdz ar to LR Saeima 2020. gada 3. septembrī pieņēma lēmumu par NBS dalību šajā operācijā uz laiku līdz 2023. gada 31. decembrim.

Pirmā Latvijas kontingenta rotācija uz Kosovu devās šī gada 7. jūnijā un plānots, ka Kosovā uzturēsies līdz 2022. gada sākumam.

Dalies ar šo ziņu