NATO joprojām apņēmības pilna nodrošināt stabilitāti Balkānos

Konfliktu zonas
Sargs.lv/SHAPE.NATO.int
Kosova
Foto: Foto: NATO SHAPE

NATO joprojām ir apņēmības pilna nodrošināt stabilitāti Balkānu reģionā, uzturot tur savu klātbūtni tik ilgi, cik nepieciešams. Tā, viesojoties Kosovas galvaspilsētā Prištinā, apliecināja NATO Eiropas spēku (SACEUR) virspavēlnieks ģenerālis Tods Volters (Tod Wolters) un NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs admirālis Robs Bauers (Rob Bauer), tiekoties ar NATO vadītās operācijas Kosovā (KFOR)  komandieri ģenerālmajoru Ferencu Kajari (Ferenc Kajári).

Kā atzina ģenerālis T. Volters, ir gandarījums vērot NATO dalībvalstu karavīru devumu, viņu ieguldījums šī reģiona stabilitātes nodrošināšanā pēdējo divdesmit divu gadu laikā ir bijis ievērojams.

Kā norādīja NATO amatpersonas, alianse joprojām ir apņēmības pilna nodrošināt stabilitāti Balkānos, šajā reģionā nodrošinot elastīgu un preventīvu klātbūtni, cik vien ilgi nepieciešams.

Vizītes Kosovā laikā tika apspriesti arī jautājumi par pašreizējo drošības situāciju Kosovā un Rietumbalkānu reģionā kopumā, kā arī KFOR operācijas atbalsts cīņā ar Covid-19.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka šajā operācijā pēc daudzu gadu pārtraukuma piedalās arī Latvijas kontingenta karavīri. Iepriekš Latvija ar dažāda lieluma vienībām un specialitātēm starptautiskajā operācijā Kosovā piedalījās no 2000. līdz 2009. gadam. Atsaucoties NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka aicinājumam, tika lemts par Latvijas karavīru atkal atgriešanos KFOR operācijā, kā rezultātā Saeima 2020. gada 3. septembrī pieņēma lēmumu par NBS dalību šajā operācijā uz laiku līdz 2023. gada 31. decembrim.

Pirmā Latvijas kontingenta rotācija uz Kosovu devās šī gada 7. jūnijā un Kosovā uzturēsies līdz 2022. gada sākumam, kad to nomainīs nākamā rotācija.

NATO vadītā starptautiskā operācija Kosovā sākta 1999. gada jūnijā kā atbilde uz ilgstošo starpetnisko konfliktu Balkānu reģionā. Tās galvenie uzdevumi ir drošas vides nodrošināšana un uzturēšana, kas garantē pārvietošanās brīvību Kosovas teritorijā visiem pilsoņiem neatkarīgi no viņu etniskās izcelsmes. Tāpat operācijas uzdevums ir atbalstīt un koordinēt starptautiskās humānās palīdzības centienus, Kosovas drošības spēku pilnveidi, kā arī atbalstīt miermīlīgas, stabilas, demokrātiskas un daudzetniskas Kosovas attīstību.

Šobrīd Latvijas bruņoto spēku pārstāvji dažādos apmēros piedalās arī citās NATO starptautiskajās operācijās – ASV vadītās globālās koalīcijas pret ISIS operācijā “Inherent Resolve” Irākā, ES Apmācības misijā Mali, ANO vadītajā stabilizācijas operācijā Mali “MINUSMA” un ES militārajā operācijā Vidusjūras reģionā “Eunavfor Med Irini”.

Dalies ar šo ziņu