NATO Militārās komitejas priekšsēdētāja amatā stājies Nīderlandes Jūras spēku admirālis Robs Bauers

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: Iepriekšējais NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis sers S. Pīčs (attēlā pa kreisi) ar tagadējo priekšsēdētāju admirāli R. Baueru. Foto: NATO.int

25. jūnijā NATO Militārās komitejas priekšsēdētāja amatā stājies Nīderlandes Jūras spēku admirālis Robs Bauers (Rob Bauer), nomainot līdzšinējo priekšsēdētāju ģenerāli seru Stjuartu Pīču (Stuart Peache).

Saskaņā ar nesen NATO samitā Briselē apstiprināto alianses jauno stratēģiju “NATO 2030” Militārās komitejas priekšsēdētājs gādās, lai pieņemtie lēmumi stiprinātu dalībvalstu kolektīvo aizsardzību un spēju stiprināšanu, uzlabotu noturību pret dažādām krīzes situācijām, kā arī vairāk pievērstos citiem ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, tai skaitā tiem, ko var radīt klimata pārmaiņas.

Image
NATO
Foto: Foto: NATO.int
Foto: NATO.int

Savā pirmajā uzrunā jaunajā amatā admirālis Bauers uzsvēra, ka jāturpina attīstīt NATO gatavība un spēja nekavējoties reaģēt, un tas jādara ne tikai 30 alianses dalībvalstīm, bet īpaši tiem aptuveni 3,2 miljoniem vīriešu un sieviešu formastērpos, kuri kalpo šo valstu armijās. “Mēs kalpojam viņiem, tāpat kā viņi kalpo mūsu aliansei,” viņš sacīja.

NATO pielāgojoties daudziem nākotnes izaicinājumiem, Militārā komiteja nodrošinās, ka tā joprojām kalpo kā būtiska saikne starp politisko lēmumu pieņemšanas procesu un NATO militāro struktūru.

Šajā politiskās varas maiņas un sarežģīto drošības draudu laikā admirālis Bauers centīsies būs kā katalizators starp NATO militārajiem līderiem. “Kā NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs es centīšos apvienot ziemeļus, dienvidus, austrumus un rietumus,” viņš norāda.

Tikmēr iepriekšējais NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku ģenerālis sers S. Pīčs atzīst – viņš vadījis komiteju laikā, kad globālās drošības vide kļuvusi arvien nestabilāka. Viņš pateicās visām NATO dalībvalstīm par ieguldīto darbu, uzticību un centību.

Image
NATO
Foto: Foto: NATO.int
Foto: NATO.int

“Ir bijis milzīgs gods kalpot NATO kā Militārās komitejas priekšsēdētājam. NATO sabiedroto centība un apņemšanās ir iespaidīga, un es saku paldies visiem, kas ir devuši ieguldījumu mūsu alianses pastāvīgajos panākumos. Draudi, ar kuriem mēs saskaramies, ir pārvarami, jo sabiedrotie nepārtraukti attīstās. Šī pieredze ir iedvesmojusi manu ticību būtiskajai NATO lomai, ka mēs esam un kopā kļūsim vēl stiprāki,” viņš sacīja.

Tāpat, būdams NATO Aizsardzības koledžas konsultatīvās padomes priekšsēdētājs, ģenerālisd S. Pīčs vienmēr uzsvēris atbilstošas izglītības un psiholoģiskās noturības stiprināšanas nozīmi. Viņaprāt, izglītība ir pamatprasība, lai vadītu, attīstītu un atbalstītu bruņotos spēkus gan miera laikā, gan krīzēs, gan kara stāvoklī.

Daudzo komandējumu laikā dažādās NATO dalībvalstīs, tai skaitā arī Latvijā, sers S. Pīčs atzinīgi novērtējis ieguvumus, ko sniedz dalība aliansē. Savstarpējā pieredze, strādājot un mācoties kopā, bagātina karavīrus, un viņi pēc tam ar šo pieredzi stiprina arī savas valsts bruņotos spēkus.

Dalies ar šo ziņu