Skaidrāk iezīmējas Ukrainas ceļš dalībai NATO, Krievija iebilst

Ārvalstīs
Sargs.lv/Unian/Nato.int
Foto:  NATO.int
Foto: Foto: NATO.int

NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis sers Stjuarts Pīčs vizītes laikā Ukrainā ticies ar Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieku ģenerālpulkvedi Ruslanu Homčaku. Tikšanās laikā pārrunāta ne tikai drošības situācija Ukrainā un tās apkārtnē, bet arī galvenās reformas, kas varētu tuvināt Ukrainu dalībai aliansē, ziņots NATO tīmekļa vietnē.

Pārrunājot Ukrainas iespējas sadarbībai ar NATO, ģenerālis sers S. Pīčs slavēja Ukrainu par tās apņemšanos veikt nozīmīgas reformas, vienlaikus aizstāvot tās pilsoņus un suverēnu teritoriju, nosodot Krievijas agresiju pēdējo septiņu gadu laikā.

"Mēs atzinīgi vērtējam Ukrainas centienus īstenot nozīmīgas reformas. Šis impulss ir jāturpina, lai konsolidētu Ukrainas demokrātiskās institūcijas, stiprinātu tiesiskumu, cīnītos pret korupciju un turpinātu reformas drošības un aizsardzības nozarēs. Šīs reformas ir būtiskas, lai Ukraina spertu soli tuvāk saviem eiroatlantiskajiem partneriem," sacīja Pīčs.

Jau ziņots, ka tikmēr Krievija otrdien paziņojusi, ka Ukrainas uzņemšana NATO tikai saasinātu krīzi valsts dienvidaustrumos.

Vairāki miljoni separātistu kontrolēto reģionu iedzīvotāji uzskata, ka šāds solis viņiem ir “pilnībā nepieņemams”, žurnālistiem Maskavā sacīja Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

“Mēs dziļi šaubāmies, ka Ukrainas uzņemšana NATO kaut kādā veidā palīdzēs Ukrainai tikt galā ar tās iekšējām problēmām. No mūsu viedokļa tas vēl vairāk pasliktinātu situāciju, jo, lai iestātos NATO, nevar ignorēt tautas viedokli,” teica Peskovs.

Ņemot vērā situāciju Ukrainas dienvidaustrumos, nekas neliecina, ka Kijeva plāno “nomierināties” un “pārņemt kontroli pār saviem bruņotajiem spēkiem”, piebilda Peskovs.

Viņš arī atzīmēja, ka Maskava joprojām ir “noraizējusies” par situāciju un ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins šīs bažas arī pārrunājis ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

“Galvenais ir tas, ka nekas neizraisa Ukrainas bruņoto spēku agresiju pret savu tautu, pret cilvēkiem, kas dzīvo pašpasludinātajās republikās,” viņš teica.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs otrdien vietnē “Twitter” ziņojis, ka ir sazinājies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, "lai paustu nopietnas bažas" par Krievijas militārajām aktivitātēm valstī un tās apkārtnē, kā arī par "notiekošajiem pamiera pārkāpumiem". Zelenskis šajā sarunā uzsvēris Ukrainas vēlmi pievienoties NATO, jo šāds solis būtu “reāls signāls Krievijai”, kā arī “vienīgais veids, kā izbeigt karu Donbasā”.

Zelenskis pateicies Stoltenbergam par "alianses uzmanību drošības situācijai ap Ukrainu" un aicinājis NATO dalībvalstis pievērst lielāku uzmanību drošības jautājumiem Melnajā jūrā un stiprināt militāro klātbūtni Melnās jūras reģionā kā "spēcīgu faktoru Krievijas atturēšanai".

Cīņās starp Ukrainas valdības spēkiem un separātistiem Ukrainas austrumos kopš 2014. gada ir nogalināti vairāk nekā 13 000 cilvēku, ziņo ANO.

Par spīti starptautiskās sabiedrības sašutumam par Krievijas bruņoto spēku savilkšanu pie Ukrainas robežām, Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs sacījis, ka Krievija pārvieto savus bruņotos spēkus savā teritorijā pēc saviem ieskatiem un ka tas nevienu neapdraud.

Dalies ar šo ziņu