Ģenerālis S. Pīčs: NATO ir gatava sniegt maksimālu atbalstu cīņā ar Covid-19 pandēmiju

NATO
Sargs.lv
Pīčs
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

NATO nav vienkārša aizsardzības, bet gan sadarbības alianse, kura gatava sniegt visplašāko atbalstu Covid-19 pandēmijas ierobežošanā ne tikai alianses dalībvalstīm un partneriem, bet arī citām starptautiskajām organizācijām, piemēram, Apvienoto Nāciju Organizācijai (ANO) vai Eiropas Savienībai (ES). Tā intervijā portālam “Sargs.lv” apliecināja NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Stjuarts Pīčs (Stuart Peach).

NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs apliecināja, ka NATO nedrīkst pieļaut veselības krīzes pārtapšanu par drošības krīzi, tālab alianses dalībvalstis šīs krīzes risināšanai pievēršas ar vislielāko uzmanību.

“Mēs sērojam un pievienojamies līdzjūtībā arī par ikviena cilvēka dzīvību, kura pandēmijas dēļ ir zudusi Latvijā. Šī krīze ietekmē mūs visus. Tādēļ sabiedrotie sagatavojuši pienācīgu atbildi šai krīzei. Mēs cieši sadarbojāmies gan pandēmijas pirmā viļņa laikā, gan turpinām sadarboties otrā viļņa laikā, dodot vienotu atbildi Covid-19 pandēmijai. Tā ietver gan alianses nodrošinātu loģistikas spēju, lai ar gaisa transportu ātri pārvadātu personālu, gan medicīnisko aprīkojumu un aizsarglīdzekļus,” sacīja ģenerālis S. Pīčs.

NATO militārās komitejas priekšsēdētājs atzina, ka bruņoto spēku atbalsts gan medicīnas personālam, gan citiem valsts dienestiem šajos apstākļos ir īpaši svarīgs.

“Es vēlos pateikties visiem sabiedroto valstu bruņotajiem spēkiem un medicīnas personālam, arī Latvijas karavīriem un mediķiem par viņu darbu, šajā grūtajā laikā atbalstot sabiedrību. Mēs [NATO] no savas puses esam gatavi nodrošināt medicīniskā aprīkojuma, piemēram, elpināšanas aparātu un individuālā aizsardzības līdzekļu piegādes. Varu teikt, ka mēs NATO Apvienoto spēku augstākās pavēlniecības štābā (SHAPE) esam sagatavojuši operāciju, kas nodrošinās atbalstu gan sabiedrotajiem, gan partneriem,” sacīja ģenerālis S. Pīčs.

Viņš uzsvēra, ka Covid-19 ir ļoti liela nopietna problēma, tāpēc, lai to pārvarētu, sabiedroto starpā jāsaglabā vienotība un solidaritāte.

“Es vēlos apliecināt pateicību arī Latvijai par ieguldījumam NATO Militārajā komitejā. Par to bieži vien tiek maz runāts, bet tai ir ārkārtīgi svarīga loma. Mēs tajā mēs dalāmies labākajā pieredzē un padomos kā bruņoto spēku, tā arī mediķu vidū. Tieši šajā padomē mēs saprotam, kas notiek dalībvalstīs, dalāmies ar labāko praksi problēmu risināšanai. Pret šo krīzi mēs izturamies ārkārtīgi nopietni un nedrīkstam pieļaut, ka medicīniskās problēmas kļūst par drošības krīzi,” uzsvēra NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs.

Ģenerālis S. Pīčs arī piebilda, ka līdztekus drošības krīzei NATO nedrīkst pieļaut dezinformācijas izplatību, kāda novērota gan pirmā, gan otrā Covid-19 izplatības viļņa laikā.

“Infodēmija ir ļoti bīstama. Lai gan dažos gadījumos dezinformācijas operācijas ir visai neveiklas un cilvēki tās spēj ātri atklāt, citkārt tās ir ļoti viltīgas. Īpaši lielu kaitējumu tās spējīgas nodarīt, ja tās ir valstiski balstītas,” atzina ģenerālis S. Pīčs.

Viņš sacīja, lai cīnītos ar dezinformācijas uzbrukumiem, īpaši lielu ieguldījumu dod Rīgā izvietotais NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs. Tas dod ieguldījumu gan kopējās mediju vides izpētē, gan palīdz atrast labākos risinājumus, kā tikt galā ar pēkšņiem izaicinājumiem.

“Ir svarīgi uzsvērt, ka NATO ir sadarbības alianse. Mēs sadarbojamies ar ANO, ES un Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO). Mēs strādājam ar dažādiem partneriem. Mēs viņiem piedāvājam savus padomus, kā arī vajadzības gadījumā nodrošinām savu atbalstu gan ar transportu, gan aprīkojumu, lai tie varētu maksimāli efektīvi palīdzēt cilvēkiem,” piebilda NATO Militārās komitejas vadītājs.

Dalies ar šo ziņu