NBS instruktori turpina Ukrainas bruņoto spēku karavīru apmācību

NBS
Sargs.lv
Ukraina
Foto: 2019. gads. NBS Instruktoru skolas Mācību daļas vecākais pasniedzējs št.vrsž. J. Dambergs ar Ukraiņu kolēģi apmācību seminārā Latvijā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

3. jūnijā uz Ukrainas Sauszemes spēku 184. mācību centru Staričos devušies vairāki Nacionālo bruņoto spēku instruktori, lai turpinātu pirms pieciem gadiem uzsākto Ukrainas armijas instruktoru apmācību. Kā “Sargs.lv” stāsta šī kursa priekšnieks NBS Instruktoru skolas Mācību daļas vecākais pasniedzējs-instruktors štāba virsseržants Jānis Dambergs, Latvijas bruņotie spēki atbalstu Ukrainas karavīru apmācībā sniedz jau kopš 2016. gada, un šajā laikā ir panākts ievērojams progress.

Kā stāsta štāba virsseržants J. Dambergs, šis ir jau 15. kurss, kuru Latvijas armijas instruktori vadīs konkrētajā Ukrainas bruņoto spēku mācību centrā. Viņš pats uz Ukrainu apmācību uzdevumā dodas jau piekto reizi. Šoreiz viņa komandā ir pieci instruktori, katrs no savas NBS vienības, pārstāvot gan Mācību vadības pavēlniecību, gan Zemessardzi.

Vairāku nedēļu laikā, kuras Latvijas bruņoto spēku pārstāvji pavadīs Ukrainā, ieplānoti divi apmācību kursi – viens par nodarbību vadīšanu, otrs par nodarbību uzraudzību.

“Pirmā kursa laikā plānojam ukraiņu karavīriem – topošajiem instruktoriem iemācīt kursa vadīšanas pamatus, uz tā bāzes jau tālāk arī konkrētas militāras iemaņas. Savukārt otrs kurss trenēsies šo nodarbību uzraudzībā, analizējot procesu, ar tālāku perspektīvu, ka nākotnē viņi paši jau var novadīt šādu apmācību kursu."
Jānis Dambergs
NBS Instruktoru skolas Mācību daļas vecākais pasniedzējs-instruktors
štāba virsseržants Jānis Dambergs

Viņš norāda, ka nesen no apmācību uzdevuma Ukrainā jau atgriezušies vairāki NBS instruktori, kuri, savukārt, bijuši otrā Ukrainas bruņoto spēku mācību centrā, ar kuru sadarbojas Latvija – Seržantu skolā Desnā. 

Image
Ukraina
Foto: NBS instruktori Ukrainas bruņoto spēku Seržantu skolā Desnā 2020. gadā. Foto no personīgā arhīva.
NBS instruktori Ukrainas bruņoto spēku Seržantu skolā Desnā 2020. gadā. Foto no personīgā arhīva.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Latvijas bruņoto spēku sadarbība Ukrainas armijas karavīru apmācībā aizsākās jau 2016. gadā, kad uz Ukrainas Sauszemes spēku 184. mācību centru Staričos devās pirmie četri NBS instruktori ar uzdevumu vadīt divu nedēļu eksperimentālo militārās vadības kursu. Pēdējos gados NBS uzsākuši sadarbību arī ar Ukrainas bruņoto spēku 197. mācību centru jeb Seržantu skolu Desnā, kas izveidota 2017. gadā un atrodas ap 70 kilometru attālumā no Ukrainas galvaspilsētas Kijevas. Tiek lēsts, ka līdz šim šādu kursu laikā apmācīti jau teju 500 Ukrainas armijas instruktoru. Līdz šim Latvijas bruņoto spēku instruktori uz kādu no Ukrainas armijas mācību centriem devās vairākas reizes gadā, izņēmums bija 2020. gads, kad Covid pandēmijas dēļ mācību intensitāte bija jāsamazina.

Image
Ukraina
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots – tā kā Ukraina apņēmusies iestāties NATO, tai jāspēj izpildīt attiecīgi atbilstības kritēriji, tai skaitā arī militārā jomā. Līdz šim Ukrainas armijai iztrūcis profesionāls instruktoru sastāvs, tāpēc tā sagatavošanā jau kopš 2015. gada atbalstu sniedz daudzas NATO dalībvalstis, tostarp Latvija, sūtot savus instruktorus apmācīt ukraiņu kolēģus.

Image
Ukraina
Foto: Ukrainas bruņoto spēku instruktoru kursa izlaidums. Foto: NBS Instruktoru skolas arhīvs
Ukrainas bruņoto spēku instruktoru kursa izlaidums. Foto: NBS Instruktoru skolas arhīvs

Ukrainas armijas karavīri un kapelāni regulāri viesojas arī Latvijā. Piemēram, 2019. gada jūnijā NBS Instruktoru skolā Cēsīs notika seminārs Ukrainas bruņoto spēku Ģenerālštāba un regulāro vienību augstākajiem instruktoriem. Kursu pēc Ukrainas armijas lūguma organizēja Instruktoru skola sadarbībā ar NBS Apvienoto štābu, Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi un NATO štābu Briselē.

Image
Ukraina
Foto: Ukrainas bruņoto spēku Ģenerālštāba un regulāro vienību augstāko instruktoru kurss NBS Instruktoru skolā Cēsīs 2019. gadā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Ukrainas bruņoto spēku Ģenerālštāba un regulāro vienību augstāko instruktoru kurss NBS Instruktoru skolā Cēsīs 2019. gadā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Latvijas bruņotie spēki Ukrainai ilgstoši palīdz arī citos veidos. Lielu atbalstu karavīriem un viņu tuviniekiem sniedzis NBS Kapelānu un Psihologu dienests. Tāpat NBS virskapelāns Elmārs Pļaviņš jau daudzus gadus palīdz organizēt  humānās palīdzības sūtījumus Austrumukrainas civiliedzīvotājiem, karavīriem un viņu ģimenēm, tai skaitā apģērbu, apavus, higiēnas preces un arī mazas dāvanas bērniem Ziemassvētkos vai noderīgas lietas, skolas gaitas uzsākot. Iepriekš sadarbībā ar Jaunsardzi Latvijā organizētas arī vasaras nometnes Ukrainas karavīru bērniem, pagājušajā gadā gan daudzi pasākumi nenotika Covid-19 pandēmijas dēļ.

Image
Ukraina
Foto: 2019. gads. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks tiekas ar Ukrainas armijas kapelāniem. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
2019. gads. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks tiekas ar Ukrainas armijas kapelāniem. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ukrainai iepriekš atbalstu sniegusi arī Latvijas valsts, piemēram, Latvijas rehabilitācijas iestādēs nodrošinot atveseļošanās kursu militārajos konfliktos Austrumukrainā cietušajiem ukraiņu karavīriem.

Dalies ar šo ziņu