Zemessardzes 1. Rīgas brigāde sniegs atbalstu Rīgas dienas centram Covid-19 izplatības ierobežošanā

NBS
Sargs.lv/Rīgas Dome
Zemessardze
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

No 4. līdz 17. janvārim Zemessardzes 1. Rīgas brigāde sniegs atbalstu Rīgas pilsētas pašvaldības dienas centram Katoļu ielā 57, nodrošinot ar Covid-19 saslimušo izolācijas telpu apsardzi. Pienākumu pildīšanas laikā arī paši zemessargi tiks nodrošināti ar atbilstošiem individuālās aizsardzības līdzekļiem, kā arī ievēros Slimību profilakses un kontroles centra noteiktās preventīvās un pretepidēmiskās prasības.

Šī nav pirmā reize, kad Zemessardzes 1. Rīgas brigāde sniedz atbalstu Rīgas pašvaldībai. Jau pavasarī, kad Latviju Covid-19 skāra pirmo reizi, Zemessardze atsaucās Rīgas Domes lūgumam, un Evaņģēliskās Kristiešu draudzes “Zilais Krusts” teritorijā uzstādīja izvēršamo telti ar apgaismojuma un apsildes funkciju, kurā tika izmitināti karantīnā esošie patversmes iemītnieki.

Kā norāda Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis, Aizsardzības ministrija un NBS jau otro reizi pierādījuši, ka tie ir uzticams Rīgas partneris šajā visai valstij grūtajā pandēmijas situācijā. "Īpašs paldies zemessargiem, kuri atsaukušies aicinājumam sniegt palīdzīgu roku mūsu iedzīvotājiem. Valsts, pašvaldības, sabiedriskā un privātā sektora kopīgs, solidārs un saliedēts darbs ir tieši tas, kas nepieciešams, lai ātrāk pārvarētu Covid-19 krīzi,” viņš uzsver.

Tāpat atbalstu civilajam sektoram sniegušas arī citas Zemessardzes vienības visā Latvijā. Tā, piemēram, šī gada aprīlī Nacionālie bruņotie spēki Talsu novada pašvaldības pansionātam “Lauciene” nodeva lietošanā desmit gultas ar matračiem senioru guļvietu iekārtošanai gadījumā, ja būtu nepieciešama izolācija Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Jau ziņots, ka NBS un Zemessardzes vienības šajā laikā atbalsta arī Valsts robežsardzi valsts  robežas uzraudzībā un iekšējās pārvietošanās ierobežojumu kontrolē. Bet no 30. decembra līdz 4. janvārim  ik dienu laikā no plkst. 22.00 līdz 05.00 atbalsta sniegšanā Valsts policijai vienlaikus tiks iesaistīti vismaz 200 zemessargi un karavīri no visām Zemessardzes brigādēm, lai kontrolētu, kā iedzīvotāji ievēro t.s. komandanstundu.

Zemessardze ir lielisks piemērs Latvijas pilsoņu brīvprātīgai iesaistei mūsu valsts aizsardzībā, kas ir visas mūsu sabiedrības kopēja atbildība. Zemessardze – tā ir iespēja ikvienam Latvijas pilsonim saliedētā komandā ne tikai apgūt militārās pamatiemaņas, bet arī iegūt noderīgas zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai krīzes situācijā aizsargātu savu ģimeni un aizstāvētu Latviju. Vienlaikus dienests Zemessardzē ir iespēja uzlabot savu vispārējo fizisko sagatavotību, veselību un paplašināt savu redzesloku, piedaloties militārajās mācībās gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Dalies ar šo ziņu