Nacionālie bruņotie spēki palielina kapacitāti cīņā ar koronavīrusa draudiem

NBS
Sargs.lv/Skaties.lv
AMI
Foto: Foto: Līga Neimane/ Aizsardzības ministrija

Saistībā ar Covid-19 situāciju Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ievērojami palielinājuši nepieciešamo līdzekļu iegādi un arī to speciālistu skaitu, kuri var veikt dezinfekcijas pasākumus, tā šodien “TV3” rīta raidījumā “900 sekundes” sacīja NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Līdz šim NBS bija tikai viena šāda profesionāla vienība – Aizsardzības no masveida iznīcināšanas ieročiem (AMII) rota, tagad līdzīgas apakšvienības tiek veidotas visos NBS spēka veidos. Vienlaikus komandieris uzsver - Latvijas armijā līdz šim bijuši vien daži Covid-19 pozitīvi gadījumi.

Ģenerālleitnants L. Kalniņš norāda, ka Latvijas armijas kaujas spējas tiek saglabātas visaugstākajā līmenī arī koronavīrusa izraisītās pandēmijas laikā. Jau kopš pavasara, kad Covid-19 skāra Latviju, piesardzības pasākumiem NBS tiek pievērsta ļoti liela vērība, vienlaicīgi nodrošinot arī nepārtrauktu militāro apmācību procesu.

Tas pats attiecas arī uz ārvalstu karavīriem, kuri šeit pilda dienestu NATO kaujas grupas ietvaros vai ierodas īslaicīgi uz militārām mācībām, piemēram, nesen uz vingrinājumiem Ādažu poligonā ieradās Lielbritānijas vadītā NATO kaujas grupa no Igaunijas. Taču jebkuri manevri notiek, ievērojot visas nepieciešamās drošības prasības – karavīri ir veikuši Covid testu, uzturoties Latvijā, ievēro distancēšanos, pastiprinātu higiēnu, lieto sejas maskas.

“Iekšēji NBS esam veikuši arī segmentāciju jeb organizatoriskas izmaiņas apmācību procesā, lai savā starpā nesatiktos skaitliski liels karavīru skaits, taču apmācību kvalitāte saglabājas tikpat augstā līmenī. Esam noteikuši, ka pie pirmajām saslimšanas pazīmēm karavīram ir jābūt pašdisciplinētam, jāziņo savam komandierim un jānodrošina pašizolācija pat, ja vēl nav apstiprinājies, ka tas ir Covid-19 gadījums."
Komandieris
Nacionālo bruņoto spēku komandieris
Ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

Turklāt līdz šim preventīvie pasākumi arī devuši rezultātu, jo NBS rindās bijuši vien daži Covid-19 pozitīvi gadījumi.

Tāpat ģenerālleitnants L. Kalniņš informē, ka cīņā ar Covid-19 NBS stiprina arī savu kapacitāti – pēdējo mēnešu laikā pastiprināta nepieciešamo līdzekļu iegāde un arī to speciālistu skaits, kuri var veikt dezinfekcijas pasākumus. Līdz šim NBS bija tikai viena šāda profesionāla vienība – Zemessardzes sastāvā esošā Aizsardzības no masveida iznīcināšanas ieročiem (AMII) rota, kuras uzdevums ir ne tikai reaģēt uz masu iznīcināšanas ieroču vai toksiski industriālu materiālu noplūdi visā valsts teritorijā, bet arī veikt dezinfekcijas pasākumus pandēmijas gadījumā.

“Visos NBS spēka veidos esam sākuši attīstīt šādas apakšvienības un materiālu iegādi, lai nodrošinātu tūlītēju reakciju, kad tā nepieciešama. Lai gadījumā, kad ir kāds Covid-19 slimnieks, visas telpas un transportlīdzekļi momentā tiktu apstrādāti ar speciāliem ķīmiskajiem līdzekļiem un vismaz 24 stundas netiktu lietoti. Jo vairāk mums būs šādu speciālistu, jo operatīvāk šo procesu varēsim nodrošināt,” saka NBS komandieris.

Viņš piebilst, ka atbalsts nepieciešamības gadījumā dažādos veidos var tikt sniegts arī sabiedrībai. Piemēram, šī gada pavasarī veiksmīgs sadarbības piemērs bija NBS atbalsts Valsts robežsardzei, palīdzot Latvijas robežu uzraudzībā un kontrolē. Tas vēlreiz apliecināja veiksmīgo sadarbību un ātras reaģēšanas spējas abu struktūru starpā.

Savukārt, jautāts par NBS nodomu iepirkt Somijas uzņēmuma “Patria” 6x6 bruņumašīnas, komandieris pamato, ka šādas platformas Latvijas armijai ir absolūti nepieciešamas, jo viena no visu pasaules valstu bruņoto spēku galvenajām spējām ir spēja nodrošināt mobilitāti. Un to var nodrošināt, tikai iegādājoties piemērotus transportlīdzekļus savlaicīgu manevru veikšanai. Turklāt viens no Aizsardzības ministrijas uzstādījumiem pie jebkuriem iepirkumiem ir vietējās aizsardzības industrijas iesaiste – lai Latvijas uzņēmumi varētu veikt daļu no attiecīgās tehnikas ražošanas procesa, apkopes vai uzturēšanas darbiem.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka šī gada 15. oktobrī Latvija, Somija un uzņēmums “Patria” parakstīja līgumu par 6x6 bruņumašīnu sistēmas pētniecību un izstrādi Latvijas un Somijas armijas vajadzībām. Bruņumašīnu izstrādes līguma mērķis ir uz vienotas platformas attīstīt uzņēmuma “Patria Land Oy” ražotos 6x6 tipa transportlīdzekļus, kuri pildīs karavīru pārvietošanas un komandvadības funkcijas. Vienošanās ļaus vēlāk izstrādāt arī citus iespējamos transportlīdzekļu variantus.

Tomēr ģenerālleitnants Kalniņš piebilst, ka bruņoto spēku efektivitāte nav atkarīga tikai no tehniskā aprīkojuma, bet lielā mērā arī no motivētiem karavīriem.

“Svarīgi, lai karavīrs būtu nodrošināts un apmācīts, lai viņam būtu pārliecība par to, ko viņš dara, un tā pārliecība augtu no visas sabiedrības atbalsta. [..] Skatoties uz drošības izaicinājumiem apkārt, mēs nedrīkstam ļauties stresam un panikai, vienmēr kritiski jāizvērtē notiekošais. Tāpēc liela nozīme ir sabiedrības psiholoģiskajai noturībai kopumā,” saka NBS komandieris.

Tāpat viņš gandarīts par pēdējā laika pozitīvajiem rekrutēšanas rādītājiem Nacionālajos bruņotajos spēkos, tas liecina, ka jaunieši arvien vairāk novērtē Latvijas armiju kā stabilu darbavietu.

Jau ziņots, ka šodien Ādažu bāzes jaunuzceltajā sporta centrā tiek atklāta kampaņa “Esi formā” ar mērķi dienestam bruņotajos spēkos piesaistīt arvien vairāk cilvēku. Turklāt ne visiem ir jābūt sportistiem vai ideālā fiziskā formā, jo bruņotie spēki ir atvērti darba meklētājiem neatkarīgi no viņu iepriekšējas profesionālās pieredzes un fiziskās sagatavotības. NBS ir pieejams vairāk nekā 170 specialitāšu, un gaidīts ir ikviens, kuram ir vēlme un motivācija sniegt savu ieguldījumu, apgūstot sev jaunu jomu vai strādājot savā specialitātē. NBS nepieciešami ir gan automehāniķi un smagās tehnikas vadītāji, gan finanšu plānotāji un personāla atlases speciālisti, gan medicīnas darbinieki, inženieri, apgādes un vēl daudzu citu jomu speciālisti.

Dalies ar šo ziņu