NBS komandieris: Jaunās 6x6 platformas kājniekiem uzdevumus ļaus veikt vēl efektīvāk

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Patria
Foto: Foto: patriagroup.com

"Patria" 6x6 bruņumašīnu ieviešana ir kārtējais solis Latvijas armijas spēju attīstībā. Šīs platformas kājniekiem paredzētos uzdevumus ļaus veikt vēl efektīvāk, uzlabojot viņu mobilitāti savlaicīgu manevru veikšanā un dodot iespēju izmantot uguns jaudu lielākā ātrumā un tālākās distancēs, tā “Sargs.lv” norāda Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Jauno “Patria” 6x6 platformu iegāde tiek veikta, lai uzlabotu NBS Sauszemes komponenta – gan Mehanizētās kājnieku brigādes, gan Zemessardzes – manevra spējas. Kā to raksturo NBS komandieris, šis ir kardināls izrāviens taktisko spēju stiprināšanā, jo līdz šim karavīri un zemessargi daudzu uzdevumu veikšanai izmantoja tehniku, kas primāri tam nav domāta, bet gan speciāli pielāgota.

“Jaunās 6x6 platformas dos pilnvērtīgu iespēju nodaļām operēt atbilstoši taktisko uzdevumu rokasgrāmatas labākajiem principiem – lai karavīrs būtu pēc iespējas pasargātāks, veicot taktiskos uzdevumus un manevrus, un uguns jauda varētu tikt izmantota lielākā ātrumā un tālākās distancēs.”
Patria
Nacionālo bruņoto spēku komandieris
Ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

Viņš stāsta, ka Latvijas bruņoto spēku attīstības projekti galvenokārt vērsti uz taktisko spēju uzturēšanu un pilnveidi. Līdz ar to 6x6 bruņumašīnu iegāde ir kārtējais solis mehanizācijas virzienā, un plānots, ka tās izmantos ne tikai kājnieku un ekipējuma transportēšanai, bet arī aprīkošanai arī ar ieročiem.

Image
Patria
Foto: Foto: patriagroup.com
Foto: patriagroup.com
Tajā pašā laikā komandieris uzsver – ar šo platformu iegādi attīstība neapstājas, jo aizsardzības nozares speciālisti regulāri vērtē, kas vēl nepieciešams NBS karavīru mobilitātes uzlabošanai. Iespējams, nākotnē varētu tikt izskatīti arī varianti par 8x8 platformu vajadzību vēl efektīvākai taktisko uzdevumu veikšanai, jo ar tādām iespējams pārvadāt lielākas uguns jaudas ieroču sistēmas.

Plānots, ka Mehanizētā kājnieku brigāde būs pirmā, kas saņems šīs jaunās 6x6 platformas, taču, kura vienība ar tām sāks operēt vispirms – tas ir brigādes komandiera pulkveža Sandra Gaugera un Sauszemes komponenta priekšnieka brigādes ģenerāļa Georga Kerlina lēmums.

Liela daļa no jaunā bruņu transporta nonāks arī Zemessardzes rīcībā, kas ievērojami stiprinās tās spēju kapacitāti. Līdz ar to plānots pilnveidot arī Zemessardzes esošo apmācību sistēmu, papildinot to ar jaunu kursu zemessargiem, kuri ikdienā operēs ar šiem transportlīdzekļiem, piemēram, auto vadītājiem un nodaļu komandieriem. Identiska apmācība tiks organizēta arī profesionālā dienesta karavīriem Mehanizētajā kājnieku brigādē.

Tāpat ģenerālleitnants L. Kalniņš ir pārliecināts, ka svarīgi turpināt jau uzsākto aizsardzības nozares pieeju – ka lielu daļu NBS autoparka uzturēšanas pakalpojumu veic uz vietas Latvijā, tādējādi no Latvijas armijas iepirkumiem labumu gūs arī Latvijas aizsardzības industrija un valsts ekonomika kopumā.

Sargs.lv jau rakstīja, ka Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks kopā ar Somijas aizsardzības ministru Anti Kaikonenu (Antti Kaikkonen) un uzņēmuma Patria Land Oy” prezidentu Jusi Jarvinenu (Jussi Jarvinen) parakstījuši līgumu par kopīgas 6x6 bruņumašīnu sistēmas pētniecību un izstrādi uz “Patria” transportlīdzekļu bāzes.

Plānots, ka jauno transportlīdzekļu izpētes fāze noslēgsies 2021. gada nogalē, pēc kā partnervalstis varēs uzsākt sarunas par jauno 6x6 bruņu transportlīdzekļu iegādi. Pirmās 6x6 transportlīdzekļu piegādes varētu notikt jau 2021. gadā. Transportlīdzekļu izstrādes līguma kopējā vērtība ir aptuveni 7,3 miljoni eiro, un tā izmaksas līdzvērtīgi segs Latvija un Somija.

"Patria Land Oy" pārstāvji jau sākuši meklēt Latvijas uzņēmumus, kuri varētu iesaistīties bruņumašīnu ražošanas procesā. Šim aicinājumam līdz šim atsaukušies vairāk nekā 50 dažādu jomu kompāniju.

Dalies ar šo ziņu